2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Milyen volt a Kossuth utca?

2016. november 17. csütörtök, 18:21
Szerző: Pánczél Petra
Helytörténeti érdeklődése jórészt családi indíttatású, hiszen az 1800-as évek közepe óta Zalaegerszegen élnek. Dédapja cukrászmester volt, kávéház tulajdonos. A Kummer kávéház épülete – mely később mozinak is helyt adott – ma is áll a Batthyány utca elején.

A Lokálpatrióta Klub legutóbbi vendége – nem nehéz kitalálni – Kummer Gyula mérnök-tanár volt, akivel előadását megelőzően fotógyűjteményéről beszélgettünk. Elárulta: 2004 óta foglalkozik intenzíven és célirányosan a gyűjtéssel. Persze már korábbról is számos képe volt. Jelenleg több ezer Zalához és Zalaegerszeghez köthető fényképet őriz, ezek jó részét már digitalizálta. Sőt, egy évvel ezelőtt gyűjteményének digitális változatát a Göcseji Múzeumnak adományozta, mert szeretné, hogy a fotók megőrződjenek a későbbi korok számára is.

Iványi Ildikó, a klub vezetője, és Kummer Gyula az előadás előtti percekben

Belvárosi hangulat- és utcakép változások

A kollekció vegyes; régi, személyes családi fotók éppúgy vannak benne, mint saját készítésű városképek. De rokonsága révén megtalálható benne a Baumgartner-album (a városban jól ismert malomról készült képekkel) és Kecskeméti Albert néhai ügyvéd hagyatéka is. De nagyon jó volt a kapcsolata a néhány éve elhunyt Kisgyörgy Erzsébet képeslapgyűjtővel, így az ő kollekciójából is több száz darabot digitalizált 2010-ben.

Kummer Gyula azt meséli, hogy nemcsak gyűjteni szereti a fényképeket, hanem ő maga is szívesen fotóz. 1973-ban, a Zrínyi Miklós Gimnázium egykori tanulójaként tagja lett az iskola fotószakkörének. A dolog odáig „fajult”, hogy fél év múlva saját laborja is lett, ami egészen a nyolcvanas évek elejéig működött. A 70-es, 80-as években rengeteg felvételt készített az átalakuló, modernizálódó Zalaegerszegről. Úgy érzi viszont, hogy ekkoriban elkövetett egy óriási hibát is: az újat fotózta, nem pedig a régit. Emiatt sok olyan épületről nincs képe, amik azóta lebontásra kerültek.

Kossuth utca a Csány tér felől (60-as évek eleje; Kisgyörgy Erzsébet gyűjteménye)

Persze minden relatív, hiszen egyszer a 70-es, 80-as évekből is régmúlt lesz, így az akkor készült felvételeknek komoly várostörténeti értékük lesz egyszer. Sőt, tulajdonképpen már most is van. Bizonyítja ezt az is, hogy a Lokálpatrióta Klub összejövetelén a Kossuth Lajos utca került fókuszba; a fotók jó része pedig épp ezt az időszakot ábrázolta, bemutatva az egyre változó és megújuló belvárost.

Gyűjteménye nagyságát egyébként jól jelzi, hogy a „Milyen volt a Kossuth utca?” című előadásra készülve 130 felvételt talált csak erről az egy utcáról (ennek a felét használta fel az előadáshoz). Különböző irányból és látószögekből ábrázolva a belvárosi főutca postától a Csány térig terjedő szakaszát. Nem volt mindig ilyen hosszú az utca; a prezentáció első képéből (egy 1826-os térképből) kiderült, hogy akkoriban még nagyjából a mai Kisfaludy út vonaláig, 1858-ban pedig a mai rendőrségig tartott az utca. Nagyjából a századfordulóra érte el az akkori marhavásárteret (ma Csány tér környéke).

Kossuth utca-Petőfi utca sarok 1968 (Illusztráció)

Kummer Gyula egészen a nyolcvanas évek végéig mutatott felvételeket a Kossuth utcáról. Zömében a harmincas-negyvenes, illetve a hetvenes-nyolcvanas évekből. A képek jó része Kisgyörgy Erzsébet gyűjteményéből származik, de saját fotói is szerepeltek az előadáson. A felvételeken jól nyomon követhető a város modernizációja; az aszfaltozás, a virágosítás és parkosítás, a villamoshálózat kiépülése és a közlekedés fejlődése. Na, és a felgyorsuló építkezéseknek köszönhető utcakép- és hangulatváltozások.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK