2021.04.17., szombat - RudolfZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emlékezés a roma holokausztra

2017. november 04. szombat, 14:54
Szerző: B.K.; Fotó: B.K.
A roma holokauszt áldozataira emlékeztek Zalaegerszegen a vasútállomáson található emlékműnél. Immár tizenötödik éve helyeznek el itt, Farkas Ferenc szobrászművész alkotásánál koszorúkat, gyújtanak mécsest, miközben a túlélők is felidézik a 73 évvel ezelőtti eseményeket.

A Zalaegerszegi Roma Nemzetiségi Önkormányzat vállalta a megemlékezés évről évre való megrendezését. Ilyenkor az 1944. november 3-án elhurcolt cigány családok sorsát idézik fel. Évek óta csatlakoznak a rendezvényhez a városi önkormányzat, illetve a zsidó hitközség képviselői.

Galbavy Zoltán városházi képviselő az etnikai hovatartozás miatt elhurcoltak sorsáról beszélt. Az orvosi kísérletekről, az éheztetésről, az egyéb megaláztatásokról, a sáros földről kényszerített evéstől a vécé hiányáig, fizikai bántalmazásoktól az elhunytakkal megesett méltánytalanságokig.

Dömötör Csaba, a RNÖ elnöke napjaink háborújáról beszélt, mely a lelkekben és a gondolatok szintjén zajlik. A gyűlöletkeltés korában, még a tettlegesség előtt lépni kell, mondta, hozzátéve, aki roma, az ma is kevesebbnek számít, azt ma is kevesebb illeti.

- A múltnak akkor van értelme, ha tanulunk belőle, és a múltról azt is tudni kell, hogy hajlamos megismételni önmagát. Nem szabad címkézni, az egyént kell nézni – mondta többek között Dömötör Csaba.

A zsidó hitközség nevében Árvai József alelnök mondott beszédet, míg túlélőként Forgács József idézte fel az anno 7 évesen átélt eseményeket.

A rendezvény végén koszorúzásra és mécses gyújtásra került sor. Közreműködött H. Horváth Gyula szavalattal.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK