2020.12.02., szerda - Melinda, VivienZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vándorkiállítás Mátyás király emlékére

2018. november 25. vasárnap, 17:32
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A jelentős magyar király, Hunyadi Mátyás születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából az idén Mátyás emlékév rendezvénysorozat tiszteleg a kiemelkedő államférfi előtt. Zalaegerszegen egy héten át látható ezzel kapcsolatos vándorkiállítás a Mindszenthy-iskola kápolnájában.

A 12 tablóból álló tárlat a Hunyadiak dicső korát, közülük kiemelten Mátyás király életét, politikai, hadvezéri és kultúra pártolói tevékenységét mutatja be. Ez a kiállítás része a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett emlékévnek, mely Magyarországot és a határon túli településeket érintő rendezvények sorából tevődik össze. Kiemelt ezek közül Kolozsvár, Mátyás király születési helye.

A Keszthelyről Zalaegerszegre érkező kiállítást dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke nyitotta meg, aki röviden méltatta a legstabilabb magyar államszervezetet létrehozó Mátyás király politikai tevékenységét és a helyszín okán vallásosságáról is szót ejtett, miközben köszönetet mondott a tárlat befogadásáért.

A köszöntők sorában volt Gaál Gergely is, a Mátyás Király Emlékév Tanácsadó Testületének elnöke, aki a magyar történelmi hősökről való megemlékezés fontosságáról szólt. A Nemzetpolitikai Államtitkárság az idén immár harmadik emlékévét hirdeti, Márton Áron, Szent László és Hunyadi Mátyás jelentősége előtt tisztelegve.

A látványos tablók sok információval szolgálnak, melyből szemezgethet az érdeklődő, így többek között a szent korona visszaszerzésének története, a reneszánsz meghonosításának folyamata is olvasható.

Az ünnepségen a házigazda intézmény diákjai szerepeltek, Mátyás mondával, reneszánsz zenével.

A programon részt vett Balaicz Zoltán polgármester és képviselték magukat a Rákóczi Szövetség, a zalaegerszegi Civil Összefogás Fórum és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége is.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK