2020.12.04., péntek - Borbála, BarbaraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Volt egyszer egy Zalahús; képekben

2019. november 28. csütörtök, 17:53
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Marhavágó, vérporító, csontozó, feldolgozó, csomagoló, na és a híres termékek. Zala felvágott, Kópé szelet, pikniksonka és társai. Egy hajdan volt élelmiszeripari vállalat mindennapjaiba nyerhet betekintést az, aki ellátogat a kertvárosi Apáczai Művelődési Központ kiállítóterébe.

A Volt egyszer egy Zalahús! című tárlat a húsüzemi vállalat 1983-88 közötti állapotát és legfontosabb pillanatait örökíti meg, Paulovics Zoltán – a cég egykori üzemmérnöke és fotósa – fényképein keresztül. A képeken nemcsak a fent említett gyárépületek, üzemcsarnokok, vágási- és előállítási folyamatok figyelhetők meg, hanem a nyolcvanas évekbeli szocialista nagyvállalat jellegzetes eseményei is. Kirándulások, sportnapok, értekezletek, búcsúztatók, nyugdíjazások, polgárvédelmi gyakorlatok és ünnepségek. 

Fotókon a nagyvállalat mindennapjai

A fotósnak néhány évvel ezelőtt jutott eszébe, hogy megvannak még szekrénye mélyén ezek a régi negatívok, amiket jó volna feldolgozni és valamilyen formában láthatóvá tenni. 1200 felvételből választotta ki azt a 400-at, amik most a kiállítótér falaira kerültek.

Mint mondta, az nyilvánvaló volt, hogy nem kronologikus sorrendben, hanem tematikus elrendezésben lehet csak a képeket rendszerezni. Így alakultak ki a kategóriák. Bőven volt dolga az egyes képekkel is, hiszen nemcsak elő kellett hívni őket, hanem retusálni (karcolódásokat, szennyeződéseket eltüntetni) is. Mint azt a tárlatnyitón mesélte: a célja az volt, hogy az utókor is megismerhesse valamelyest a néhai vállalat életét, másrészt pedig hogy – talán utoljára – még összehozza az egykori dolgozókat egy közös estre. Hiszen sajnos már sokan nem élnek azok közül, akik a képeken szerepelnek.

A kiállítást Velkey Péter, humánigazgatási osztályvezető köszöntője után Szabó Judit, a vállalat egykori technológiai osztályvezetője nyitotta meg. Mint fogalmazott: a Zalahús termékei országos hírűek volt, sőt többször mehettek nyugat-európai tanulmányútra is, ami nagy dolognak számított akkoriban. Az igaz, hogy a marhavágóban sokszor bokáig gázoltak a vérben, ám a munkahely olyan volt, mint egy nagy család. A jó hangulat látszik a képeken is. A Zalahús nemcsak egy cégnév, hanem egy fogalom is volt, és ma is sokan emlékeznek még a szlogenre: Zalahús, az otthon íze.

A kiállítás február 7-ig látogatható.
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK