2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalakaros egészségadó fürdője

2020. december 01. kedd, 17:52
Szerző: Nemes Norbert
A Zalakarosi Fürdőt június közepe óta vezérigazgatóként a versenyszférából érkező Podlovics Péter irányítja, aki ezt megelőzően a telekommunikáció és a menedzsment terén, a nagy volumenű áruházi értékesítés területén is kamatoztatta tudását. Az innovatív gondolkodású szakember-akitől nem idegen az azonnali döntéshozatal, a válságkezelés, illetve a piaci viszonyokhoz való ésszerű alkalmazkodás sem- kérdésünkre elmondta: mindent megcselekszünk azért, hogy a fürdő stabil anyagi helyzete a járványhelyzettel kapcsolatos nehézségek ellenére is fennmaradjon.

 Optimista erőfeszítésekkel

A fürdős szakma ugyan vészharangot kongat okkal, de mi, mindent megteszünk a kollégáink megtartásáért. A költségek visszafogásával egyelőre a túlélésre törekszünk, de hiszünk a sikeres folytatásban. 

- A tavaszi bezárás után az újranyitás megszervezése volt a fő feladatunk. Az egészségügyi rendelkezések és higiéniai előírások maradéktalan betartására nagy gondot fordítottunk. Erősebb koncentrációjú fertőtlenítő anyagokkal igyekeztünk minden olyan felületet megtisztítani, amellyel a fürdővendégek érintkezhettek. A nyár adott számunkra egy kis fellélegzést. Bíztunk benne, hogy az akkor meglebegtetett második hullám nem érkezik el hozzánk oly gyorsan és oly nagy erővel. Főként a belföldi vendégeknek köszönhetően mind a júliusi, mind az augusztusi hónap szép eredményeket produkált. A szeptember a hazai családoknál már az iskolakezdésről szól. Hosszú évtizedek megszokott gyakorlata volt, hogy a kúrázó osztrák és külföldi vendégek ilyenkor, szeptemberben és októberben érkeztek egy-két hetes gyógykúrájukra. A határzár miatt, rájuk nem számíthattunk és ez a vendégkör nagyon hiányzott. Településünk összes szállodája érezte a kúrázó vendégkör hiányát. Mi, minden erőnkkel a magyar vendégek maximális kiszolgálására, biztonságuk megőrzésére, bizalmuk elnyerésére törekedtünk. Az öltözői szájmaszk használatát már a rendelet megjelenése előtt kértük a fürdőt használóktól. Beszereztünk egy olyan UV-fényt, ózon sugarat és biológiailag lebomló szert felhasználó, fertőtlenítésre szolgáló: vendégfogadó kaput, ami várakozásmentesen lehetővé tette még az infra-kamerás hőmérséklet ellenőrzést is. Fokozott gondosságot várunk és vártunk el minden munkavállalónktól is.

- A vendégterekben kihelyeztünk megannyi fertőtlenítő pontot. Később, november elejétől kénytelen-kelletlen be kellett zárnunk, ami azt jelenti, hogy jelentős bevételekről kellett lemondanunk. A város szállodái, vendéglátó egységei is szinte üresek, az üzleti céllal érkező turisták száma elenyésző. Ha a Jóisten is úgy akarja és a járványhelyzet is úgy alakul, akkor mi felkészülten állunk akár egy decemberi nyitásra is. A legnagyobb nehézség, hogy nem látunk előbbre, legalább egy két hónappal. A légkezelő technikától a legkisebb medencéig az egész épületkomplexum teljes fertőtlenítésén serényen dolgozunk. A későbbiekben esedékes takarítási munkálatokat is előbbre hoztuk. Folyamatosak a medence tisztítások, illetve a vendégtér takarítások, de a tervezett munkák várhatóan nem lesznek hosszabbak három hétnél. Bevétel híján, bizony problémát jelent az összes dolgozó további, folyamatos foglalkoztatása. Nyitott emberközpontúsággal tesszük a dolgunkat. Az erőforrásainkat a valódi értékteremtés jegyében, a lehető legoptimálisabban próbáljuk kezelni. A kormányzati munkabér támogatásokat és a járulék kedvezményeket köszönettel kihasználjuk. Az anyagi forrásaink jelentősen megcsappantak és a tartalékainkat éljük föl.  A Magyar Fürdőszövetség vezetői kőkeményen lobbiznak a kormánynál a szakma jogos megsegítéséért. A szálláshely foglalások háromnegyede hazánkban vizes fürdőhelyekhez, attrakciókhoz kötődik. Szerencsére jó partneri kapcsolatban állunk a szállodákkal, az önkormányzattal is. Próbálunk persze pályázati támogatásokat is elnyerni, de egyelőre a biztos túlélésre helyezzük a hangsúlyt. Régóta napirenden van a fürdő vendégbeléptető rendszerének modernizálása, amit szezonkezdésre mindenképp szeretnénk megtenni. Fejlesztési tervekkel, bőséggel rendelkezünk, de adósságcsapdába semmiképp nem kívánunk belekerülni. A tulajdonos önkormányzat gazdasági pozícióira is tekintettel kell lennünk. Az erős versenyhelyzetben is törekszünk a folyamatos megújulásra, a vendégeink maximális kiszolgálására. Bízunk abban, hogy mielőbb rendelkezésre áll majd a hatásos vakcina és a szezont már a régi fényében, új élmények biztosításával tudjuk kezdeni.

Novák Ferenc polgármester több évtizede vesz részt aktívan Zalakaros turisztikai életében is. Ő kiemelte: „A fürdő sikeres működése alapja, meghatározó eleme gazdasági életünknek, több, mint fél évszázada. Településünk a gyógyhelyi karakter erősítésével, a turisták fogadási feltételeinek folyamatos javításával, a szolgáltatások minőségének a növelésével, a vendégszeretetével tud hozzájárulni a fürdő erőfeszítéseihez. Ezek mellett meg kell őriznünk azokat az értékeket, azokat az eredményeket, melyeket eddig elértünk, legyen az a településtisztaság, a virágosítás, a jó közbiztonság, a jó hírünk. Természetesen nemcsak kettőnkön áll a siker záloga, hanem a többi érintett szolgáltató fáradozásán is. A következő esztendőtől új szereposztásként a Turisztikai Egyesület végzi a települési marketinget, a Turisztikai Non-profit Kft. pedig a tavasszal induló Látogatóközpontot fogja működtetni. A járványügyi helyzet kedvező alakulása mellett kulcskérdés mindezek magas színvonalú működtetése. Az idei évünk fantasztikusan indult, válságkezelés lett belőle, de én optimista vagyok, az erőfeszítéseknek, az összefogásnak, mint az egészségvédelemben, mind a turizmus területén meg kell hoznia az eredményeket.”

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK