2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

100 éves a Magyar Kertbarát Mozgalom

2016. szeptember 17. szombat, 15:45
Szerző: Bánfi Kati
A kertbarát mozgalom elindulásának 100. évfordulója tiszteletére rendezett kiállítást a Zalaegerszegi Kertbarát Egyesület a Keresztury VMK-ban.

Ennek keretében nyers - és különféleképpen feldolgozott termények kínálják magukat, akár kóstolásra is, három napig. A program szakmai tanácskozást is magába foglal. A közel 50 éves zalaegerszegi szervezet képviseletében Mrakovics Miklósné elnök köszöntötte a rendezvényen megjelenteket. Így az egyesületi tagok mellett a meghívott vendégeket, Tolvaj Márta alpolgármestert, Fekete Józsefnét, az országos szövetség titkárát és Flaisz Gergőt, a házigazda intézmény igazgatóját.

A kiállítás megnyitó a Szent László utcai óvodások bájos kertészkedő műsorával indult. Majd a vendégek köszöntői hangzottak el. Az alpolgármester elmondta, az önkormányzat fontos feladatának tartja a hagyományos kertművelés népszerűsítését. Ezért hirdették idén már második alkalommal a legszebb konyhakert versenyt, ezért támogatják a termelői piacot és a jövőre felépülő helyi termelői és kézműves termékek házát. Fekete Józsefné az összefogás fontosságát hangsúlyozta a fiatal generáció nevelése terén, a hazai, egészséges termények fogyasztását alapvetőnek véve. Flaisz Gergő pedig örömmel konstatálta, hogy intézménye adhat otthont, mind a kertbarát kör rendszeres találkozóinak, mind a mostani kiállításnak, mely hamisítatlan módon mutatja be a zalai föld terményeit, s ezek kóstolására is bíztatott.

Mrakovicsné megköszönte a kiállítás lehetőségét a támogatóknak. Majd kérdésünkre válaszolva elmondta, ritkulnak már az ilyen jellegű kiállítások, melyek korábban megyei szintű szervezéssel rendszeresek voltak. A kertbarát kör mind az 53 tagja nyugdíjas korú, céljuk a fiatalok megnyerése, a biogazdálkodás népszerűsítése. Kétheti találkozóik alkalmával szakemberek előadását hallgatják vagy egymás kertjeit látogatva, családias légkörben osztják meg a tapasztalatokat. A mostani kiállításon is szaktekintélyek lesznek az előadók. Kálmán István a növényvédelemről beszél, Sabján Károly pedig borászati tudnivalókat oszt meg az érdeklődőkkel. Hozzátette még, szeretnék elérni, hogy a városkörnyéki területek ne gazosan kallódjanak, hanem haszonnövények, gyümölcsfák lakják be azokat. Ajánlják az őshonos fákat e célra, mert ezek vegyszeres kezelésre nem szoruló fajták, tehát kevesebb munkát, kevesebb időráfordítást igényelnek, mégis bőven teremnek. Talán ez lehet vonzó a rohanásban élő fiataloknak is, no meg, hogy a családi asztalon egészséges ételeket tudnak kínálni.

A termények mellet retro-táska bemutató és a nevezett ovisok rajzkiállítása is megtekinthető.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK