2024.07.21., vasárnap - Dániel, DaniellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A tartalékos szolgálat nem „rambó-képző"

2019. március 07. csütörtök, 20:50
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Sok-sok évnyi szünet után ismét hírt lehet adni katonai esküről Zalaegerszegen. Ötven fő tartalékos állományú önkéntes tesz ünnepélyes fogadalmat március 12-én 14 órakor. A nyilvános eseményre az Apáczai Művelődési Központ területén kerül sor. Ferge László őrnaggyal beszélgettünk ennek kapcsán.

Az egykori Petőfi-laktanya és hadkiegészítő parancsnokság helyén ma a néhány főt foglalkoztató 12. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda működik. Az ő feladatkörükről is beszélt az őrnagy.

 Katonai eskü Zalaegerszegen

- A katonai pálya sokat változott azóta, amikor itt a Gasparich úton a Petőfi-laktanya működött. A legfontosabb változás, hogy önként vállalttá lett ez a hivatás. Akár munka, iskola mellett végzett tartalékos szolgálatosként, akár hivatásos állományúként. S ezzel a presztízse is nőtt ennek a pályának. Ma, békeidőben az lesz katona, aki ez iránt a pálya iránt érdeklődik. Március 12-én Zala megye területéről érkező 50 tartalékos állományú katona lesz jelen, harmincketten tesznek esküt, ünnepélyes, nyilvános keretek között. Ezzel szeretnénk elismerni az ő vállalásaikat és egyben felhívni a figyelmet a lehetőségre is. Nem titkolt cél, hogy az év végére 100 fő tartalékosunk legyen. A maximális létszám pedig 250 fő a megyében. Így elérhetnénk, hogy minden járásban legyen tartalékosunk, helyi kiképzéssel és helyileg végzendő feladatokkal.

Ferge László őrnagy

- Mik ezek a feladatok?

- Vészhelyzetek esetén (árvíz, extrém hóhelyzet, ipari katasztrófa) a társszervekkel, rendőrséggel, katasztrófavédelemmel tudnak együtt működni. Valamint a honvédelmi nevelésben vesznek részt. Feladtuk a hagyományápolás, a nyugállományú honvédekkel kapcsolattartás, illetve a középiskolásoknak szóló katonai programokon részvétel. Amolyan összekötők a civilek és a hivatásos katonák között. Természetesen ők is rendelkeznek egyenruhával és végzettségüknek megfelelő rendfokozattal.

- Mennyire vegyes ez a társaság?

- Nagyon. Korosztályi határ 18 évtől a nyugdíjasig, nemek szerint a nők aránya 20 százalék körüli, iskolai végzettségben pedig teljesen széles a skála.

- Mindez nem szül konfliktust?

- Nem, inkább egészséges dolog. Aki régen volt katona feleleveníti a tudását, segíteni tud a kezdőknek. De legfőképpen összetartó közösség alakul ki. Amolyan bajtársiasság, ami más keretek között nem jön létre. Aki volt katona, tudja, hogy ezek az élmények egy életre szólnak. A tartalékos szolgálat nem „rambó-képző”, nem lesznek speciális katonák az évi 20 napos felkészítés során. Viszont megtanulják a csapatban gondolkodást, az egymásrautaltságot, hogy nemcsak saját magamért vagyok felelős, megtapasztalják, milyen másnak segíteni és milyen, amikor nekem segítenek.

- Milyen feladatai vannak még az irodának?

- A toborzás mellett az idős katonákkal való kapcsolattartás és iskolai képzések. Főként középiskolákat látogatunk, de a megye szinte valamennyi oktatási intézményével, a tankerülettel, a szakképzési centrummal kapcsolatunk van. Előadásokat tartunk a katonai életről, pályaválasztási napokon veszünk részt. Nálunk is le lehet tölteni az iskolai közösségi szolgálatot hadisír gondozási feladatokkal. Rendhagyó történelem órákat szoktunk tartani. És kapcsolatunk van a társszervezetekkel, a rendőrséggel, a tűzoltósággal és a katasztrófavédelemmel.

- A napokban néhány menetelő katona hívta fel magára a figyelmet a városban.

- A hivatásosoknak is kell gyakorlat, ennek a része volt ez. Nálunk jelenleg teljes a létszám, aki hivatásos pályán gondolkodik legközelebb Pápán vagy Kaposváron tud elhelyezkedni. Tudni kell azt, hogy ma már kérhető, hogy területileg hova és milyen munkakörbe helyezzenek valakit. Akár a civil szakmája, akár a speciális katonai végzettsége alapján. A mai katonaságra a rugalmasság is jellemző, mind a hivatásos, mind a tartalékos katonák estében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK