2024.05.21., kedd - KonstantinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az indiánoktól a Star Wars hősökig

2021. november 28. vasárnap, 19:10
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Egy kis infantilizmus sosem árt, hiszen ha sikerül valamit megmentenünk a gyermeki énünkből, akkor lelkileg, szellemileg frissebbek, szabadabbak lehetünk. Ráadásul a fantáziánk is élénk marad, ami sok jó ötletet adhat még a munkavégzéshez is.

 Magángyűjtő retró játékai a könyvtárban

Van, aki egész magas színvonalon műveli ezt a bizonyos „infantilizmust”: mondjuk felnőtt létére játék katonákat és más figurákat gyűjt. Persze nagyon is tudatosan, tematikus egységekbe rendezve a kollekciót, felkutatva a régi játékok gyártásának történetét is. Hogy aztán mindezeket az információkat továbbadja a következő korosztályok, vagy az érdeklődő felnőttek számára. 

Horváth Csaba évek óta gyűjti a figurákat és a várakat

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban nyílt meg az a kiállítás, mely egy keszthelyi magángyűjtő, Horváth Csaba többszáz darabos kollekciójából válogat. Az asztalokon és a vitrinekben többek között középkori lovagokat, Mátyás fekete seregét, török csapatot, honvédő huszárokat, western falut és indiánokat is láthatunk. De nemcsak egyszerűen kiállítva, hanem történetbe rendezve, vagy egyéb miniatűr kellékekkel kiegészítve az enteriőröket. Mert a középkori várakban is jelen voltak a szürke hétköznapok: mondjuk a fal mellett hevert az ellátmányhoz szükséges zöldséges kosár, egerek szaladgáltak az udvaron, a kutya meg épp csontot rágott az eresz alatt. Horváth Csaba (aki a civil életben autóbuszvezetőként dolgozik) érdeklődésünkre elmondta: fontos számára, hogy életszerűvé, látványossá tegye a bemutatott (játék)tereket, melyeket érdemes alaposabban szemrevételezni, hogy minden titokra fény derüljön. Na, és hogy a gyerekek a saját életükkel kapcsolatban is találjanak párhuzamokat.

A Schenk Károly által készített magyar katonák

Mint meséli, a pályát ő is úgy kezdte, hogy kiskorában kapott néhány játék katonát, amik végül a homokozóban kötöttek ki. Fiatal felnőttként aztán barátai révén került kapcsolatba egy „katona sereggel”, és egyből megtetszett neki. Először csak egy-két darabot vásárolt, majd némi szünet után beindult a gyűjtőszenvedély. Mára 450-500 darabos a kollekció, amiből most 250 figurát hozott el a könyvtárba. Megtudtuk: Magyarországon közel harminc gyűjtő tevékenykedik, akik egy online csoporton keresztül tartják egymással a kapcsolatot, már csak azért is, mert gyakran csereberélnek katonákat. Figurákat persze vásárolni is lehet, leginkább internetes oldalakon, de a bolhapiacok is rejtenek még kincseket.

Nagyon sok egykori Playmobil játékfigurám van. Ezek tulajdonképpen a gyűjteményem alapjai. Az angol név ne tévesszen meg senkit, az 1970-es években egy német, pontosabban NDK gyár készítette a közkedvelt figurákat, melyek között katonák, indiánok, vadnyugati alakok is vannak, mindenféle kiegészítőkkel. 1975-től egy magyar fröccsöntő, Schenk Károly elkezdte másolni ezeket a játékokat, így itthon is többféle készült. Mátyás fekete serege, vagy az 1848-as huszárok jellegzetes Schenk-katonák. A magyar készítő figurái és várai nem voltak olyan fényesek és magas minőségűek, mint a német társaik, sőt a végtagjaikat sem lehetett mozgatni, de sok mai játékkal ellentétben így is időtállónak bizonyulnak – fogalmazott.

A vizuális megjelenítés is fontos a gyűjtő számára

A gyűjtő szerint a mostani játékok közül kevés olyan van, amiből évtizedek múlva „retró” lehet. Megváltoztak ugyanis a játékkészítés -és használat körülményei: manapság a virtuális térben zajlik a legtöbb játék. A gyűjteménnyel éppen ezért szeretne valami kézelfogható és szépen kivitelezett dolgot mutatni a gyerekeknek, mert hiszi, hogy ezek az értékek nem tűnnek el. A legnagyobb öröm nem is a gyűjtés, hanem amikor látja a gyerekek arcán a mosolyt. Hiába a sok okoseszköz és virtuális játék, még mindig el lehet varázsolni őket ezekkel a régi figurákkal – tette hozzá.

Ifj. Horváth Csaba már Star Wars figurákat gyűjt

Utódja pedig máris van, hiszen fia, ifjú Horváth Csaba is gyűjt. Ő viszont már legókat, mégpedig a Star Wars-sorozat részeit. Ezek egy-egy becses, sőt ritkaságnak számító példányát is megtekinthetik az érdeklődők a január elejéig látható kiállításon. Nemcsak gyerekeket, felnőtteket is várnak.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK