Vezető hírek
Egészség és jókedv
Hogyan őrizzük meg télen étellel és vitaminnal?
– Nem véletlen, hogy a január és február az influenza és a különféle megfázásos megbetegedések csúcspontja, hiszen ekkorra a szervezet vitaminraktárai nagyrészt kiürülnek. Ez főleg a D-vitaminra igaz, mert októbertől márciusig a napfény nem olyan szögben éri a bőrünket, hogy az elegendő lenne termelődéséhez. A D-vitamin nemcsak vitamin, hanem egy hormonhatású anyag, ami az immunrendszer épségében nagyon fontos szerepet tölt be. Minden sejtünk igényli, ezért van szükség pótlására különösen a téli időszakban. A D-vitamint viszont csak úgy érdemes pótolni, ha magnéziumot és K-vitamint is szedünk hozzá, elősegítve a lehető legjobb felszívódását. Hogy szervezetünk mennyi magnéziumot tud felhasználni, az a benne lévő magnéziumformától függ. Ezért inkább a magnézium-citrát, magnézium-laktát, vagy magnézium-glicinát tartalmú étrend-kiegészítőt válasszunk, és ne magnézium-oxidot, melynek rossz a felszívódása. Ezt az információt a termékismertetőben megtaláljuk.
– Táplálékkal mennyire pótolhatók?
– A D-vitamin és a magnézium esetében is nehéz a megfelelő mennyiséget táplálkozással bevinni. A magnézium nagyon fontos ásványi anyag, rendkívül sok immunfolyamatban vesz részt, ezért egész évben javaslom szedését. Ha táplálékkal kívánjuk bejuttatni, erre kiváló lehetőség a sütőtök, amelynek most van a szezonja. Nagyon jó magnéziumforrás, ráadásul narancssárga színanyagai, a karotinok révén erős antioxidáns hatással is rendelkeznek. A savanyított más néven a hordós káposzta bővelkedik K-vitaminban. Rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt nagyon jó hatással bír bélflóránk egészségére is, ami azért fontos, mert immunrendszerünk hetven százaléka a bélrendszerhez kötődik.
– Úrrá lehetünk a téli ingerlékenységen D-vitaminnal?
– Megfelelő D-vitamin- és magnézium-szinttel igen, mert hiányuk depresszióhoz is vezethet. A rossz kedv ellen nagy figyelmet érdemelnek az omega-3 zsírsavak is, melyek elsősorban a tengeri halakban találhatóak, így a lazacban, a pisztrángban és a tonhalban, a hazai halak közül pedig a busában. Ha valaki nem szereti a halakat, akkor omega-3-mal dúsított tojást fogyasszon. A színes ételeket télen sem kell nélkülöznünk. Nagyon jó C-vitaminforrások a citrusfélék: a citrom, a narancs vagy a grapefruit. Betegség, megfázás esetén azonban érdemes pótolni. A cékla, a sárgarépa, a lilakáposzta egyaránt rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Fogyasztásukkal sok antioxidánshoz juttathatunk, amellett, hogy még jókedvre is derítenek.
Multivitaminok szedését csak azoknak javasoljuk, akik egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. A vitaminpótlásról is elmondható, hogy szükségességét és mennyiségét egyénileg kell mérlegelni. Érdemes szakember segítségét kérni a tekintetben is, hogy a legjobb minőségű étrend-kiegészítőt vásároljuk meg.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Pénzügyi célok – tudatos tervezés Nő a forgalombiztonság Sümeg és Zalaegerszeg, valamint Karmacs és Jánosháza közöttElkészült a Balatoni Bringakör újabb szakaszának felújításaEgy egész nap a méz körülBorünnep a kertbarátoknálNovember 30-ig regisztrálhatnak a társasházak képviselői az égőcsereprogramra Gázóra leolvasónak adta ki magátIdősek napi rendezvény PáterdombonFelszólalt a Fidesz kongresszuson Balaicz ZoltánNemes László festőművész műterem-kiállítása -
rovatunk hírei
Kiállítás Kajos Anna Zsófia alkotásaibólFarkas Ferenc 65 - ünnepi kiállítás nyíltGébArt HáEmZé kiállítás a Gönczi GalériábanNémeth Miklós grafikus tárlata az Apáczai MK-banAdysok festőtábora a Gébárti-tónálZala Vármegyei Tárlat a hangversenyteremben60 esztendős a József Attila KönyvtárCsuti Tibor kiállítása a Panoráma galériábanJótékonysági nap az AquaCityben 2023Tölgyek útja - piros szakasz top 10
Előadóteremmel gazdagodott a zalaegerszegi Science ParkPénzügyi célok – tudatos tervezés Nő a forgalombiztonság Sümeg és Zalaegerszeg, valamint Karmacs és Jánosháza között