2024.05.26., vasárnap - Fülöp, EvelinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egészséges homloklebeny az életünk irányításához

2022. április 19. kedd, 19:48
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Személyiségünk titkai címmel a homloklebeny jelentőségéről tartott előadást Végh József pszichológus az „Életünk és egészségünk” sorozat részeként. Az előadás elején elhangzott, az ember más élőlényhez viszonyítva „agysúlyos”, azaz a testéhez képest jelentős az agy aránya.

Az agy finom műszer, érzékeny a vegyi anyagokra

Az ma már köztudott, hogy ezen szervünk kapacitásának csak nagyon kis százalékát használjuk, úgy, mintha egy BMW-ben ülnénk, de csak 15 kilóméteres sebességgel haladnánk. 

- Az ember agya olyasmire képes, amire más élőlényé nem, gondolkodni tud. Olyan nagy szerv, hogy szinte az örökkévalóságig képes lenne működni, de nincs kellően kihasználva. Az erkölcsi, akarati kérdésekben felelős homloklebeny vagy frontális lebeny pedig az emberi agynak mintegy egyharmadát teszi ki, ahogy a Biblia is mondja, „homlokunkra van írva” a lelkiségünk – fogalmazott Végh József.

Végh József

Ezen agyrészünk betegség vagy baleset miatti károsodása jellegzetes tünetekkel jár, melyre egy véletlen baleset során terelődött a tudósok figyelme, egy amerikai bányászt ért frontális lebeny sérülés utáni személyiségváltozások során. A legfeltűnőbb az erkölcsi elvek gyengülése, a romló társas kapcsolatok (felszínesek, nincs mély szeretetérzés). Nincs beleélő képesség, empátia, hiányzik az előrelátás, vagyis mi lesz a következménye valamely tettnek. Nehézkes az elvont gondolkodás, hiányzik az önuralom (dühkitörések, agresszivitás, ellenségeskedés jellemző), a matematikai megértés romlik, az emlékezőképesség csökken, csapongóvá válik a gondolkodás, szétszórtság, nyugtalanság, fásultság, érzéketlenség, érdektelenség jellemző. 

- Ugyancsak a frontális lebeny a felelős a döntésekért, hogy el tudok-e viselni bizonyos dolgokat, át tudom-e programozni, ami nem megfelelő nekem. Egyetértek valamivel vagy nem? Meg akarom-e változtatni vagy nem? 

A homloklebenyt károsító tényezőkről is beszélt az előadó. Idetartoznak a gyógyszerek, kábítószerek, izgatószerek. Az alkohol, már a legkisebb mértékben kikapcsolja a döntésképességet. A kávé pedig olyan bizonyítottan rossz hatású a döntésképességre, hogy az amerikai futballban szerződésben előírt, hogy az irányító játékosoknak tilos a kávéfogyasztás. De az akaratbefolyásolók között az előadó, aki maga is hipnoterápiát tanult szakember, megemlítette a hipnózist, illetve a szinte minden háztartásban megtalálható „hipnotizőrt” a televíziót, mely erőteljesen képes terelni a figyelmet, teljesen kikapcsolni az agyat, miközben nem nyújtja a relaxálás (nem gondolok semmire, csak nézem) feltöltő hatását.

- A homloklebeny karbantartásához az egészséges étrend alapvető (gabonából, gyümölcsből, zöldségből származó természetes szénhidrátok). Az agy finom műszer, nagyon érzékeny a vegyi anyagokra, melyeket a helyes vagy helytelen táplálkozással juttatunk be a szervezetbe. Az étkezés mellett a kellő minőségű (már éjfél előtt is), és idejű alvás szintén alapvető, hogy az agy álomtevékenység során fel tudja dolgozni a napközbeni ingereket. 

Az előadó még hozzátette, az agy csodálatos öngyógyító képességgel rendelkezik, a regeneráció mértéke azonban egyéni. A nőknek jobb, akár nyolcszoros esélyük van a felépülésre, mivel az agyukban gazdagabbak az idegsejtek közötti kapcsolódási pontok.

(A nyitókép illusztráció. Forrás: Weborvos)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK