2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ételallergia vagy ételintolerancia?

2022. május 23. hétfő, 18:27
Szerző és fotó: Antal Lívia
My food – My life címmel workshopot rendezett a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (ZMKIK) a Gastrotop nemzetközi projekthez kapcsolódóan. A Zalaegerszegen tartott rendezvényen az ételérzékenységről és ételallergiáról esett szó, annak okán, hogy növekszik azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. A résztvevők növényi tejet és növényi italt is kóstolhattak.

A ZMKIK My food – My life (Ételem az életem) workshopján

Szombath Valéria, a ZMKIK gazdaságfejlesztési vezetője, a projekt menedzsere köszöntőjében elmondta, a Gastrotop projekt az ételérzékenység és ételallergia témakörében íródott és zajlik. A workshopot is ennek szentelik, amit a My food – My life (Ételem az életem) címe is mutat. A programot úgy állították össze, hogy a táplálkozás és az életminőség összefüggéseinek kevésbé ismert világáról két szakember előadásából kapjanak ismereteket a résztvevők. Segítségükkel növényi tejet és teljes értékű növényi italt is készítenek a gyakorlati oktatás részeként.

Monori Krisztina rizs alapú növényi tejjel kínálta a résztvevőket

Monori Krisztina dietetikus az ételérzékenység és ételallergia különbözőségére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, igaz, hogy mindkét állapotban szerepet játszik az immunrendszer, de más-más mechanizmus alapján. A tünetek hasonlóak: állandó teltségérzés, puffadás, hasi és székelési panaszok. A felszívódás zavara miatt vitaminhiány lép fel, amelynek következtében nagyon gyakori a hajhullás, a fáradtság, a koncentrálási képesség csökkenése. Pontosan melyikről van szó, azt két vérvizsgálattal lehet eldönteni. Ételallergia esetében az immunrendszer a károsnak vélt ételösszetevő ellen ellenanyagot termel, amit minden esetben fehérje alkotórészek váltanak ki. Az IgE szint mérésével az ellenanyag mennyiségét vizsgálják. Az ételintolerancia leggyakoribb oka, hogy hiányzik a szervezetből egy enzim, ami képes egy élelmiszeralkotót elbontani. Az ételérzékenység is immunreakcióval jár, amit az IgG típusú antitestek mérésével mutatnak ki. Az ételintoleranciák leggyakrabban a tejtermékekhez, a tojáshoz, a szójához és a gabonafélékben található gluténhez kötődnek.

Mint mondta, az allergia élethosszig tarthat, ugyanakkor az intoleranciák a tüneteket kiváltó ételek elhagyásával megszüntethetők. A dietoterápia lényege a gyomor, a vékony- és vastagbél, valamint a bélflóra működésének támogatása. Ez azért fontos, mert az ételintolerancia gyakori kezdete az, hogy a gyomornedv nem képes megfelelően szétbontani, előemészteni az ételeket. Emiatt ételdarabkák kerülnek a bélbe, amivel a bélfal nem tud megbirkózni. Az ételérzékenység kezelésében az eliminációs étrend alkalmazása a leggyakoribb. Ennek lényege, hogy a problémás élelmiszereket kiveszik az étrendből, amelyeket viszont meg lehet próbálni fokozatosan egyesével visszaépíteni, ahogy szűnnek meg a tünetek. Erre azonban hónapok, évek múlva kerülhet sor.

Növényi ital készítése: Szombath Valéria és Bolla Barbara

Bolla Barbara természetgyógyász-fitoterapeuta, okleveles aromaterapeuta és funkcionális táplálkozási tanácsadó a bél-agy tengely működéséről beszélt, valamint arról, hogy ebben milyen szerepet játszik a bélflóra állapota. Mint mondta, a központi és az enterális (bél) idegrendszer közötti bél-agy tengely kétirányú kommunikációt folytat egymással, így gyakorolnak kölcsönhatást egymásra. A bélflóra egészségében fontos szerepet játszik a jótékony és rossz baktériumok egyensúlya, amely ha a felbomlik, gyulladásos folyamatok indulhatnak el. Mivel a bélsejtek termelik a hangulatunkért felelős dopamin és szerotonin nagy százalékát is, depressziós állapotok jöhetnek létre. Egy károsodott bélflóra olyan súlyos idegrendszeri rendellenességek hátterében is állhat, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór. A bélflóra egyensúlyának felborulása miatt emésztési problémák, továbbá hisztamin-intolerancia és fruktóz felszívódási zavar alakulhatnak ki.

Kiemelte, hogy a bélrendszer egészségének helyreállításában nagyon fontos szerepet játszanak az étrend-kiegészítők, amelyekre azért van szükség, mert egyre kevesebb vitamin, ásványi anyag és nyomelem található a zöldségekben, gyümölcsökben. Nagyon fontos a megfelelő D-vitamin bevitel, mert hatékonyan támogatja az immunrendszert, csökkenti a gyulladásos folyamatokat. A D3-K1+K2 kitűnő vitaminkombináció magnéziummal együtt, ami a felszívódását segíti. További fontos vitaminok A, E, B és a C, melyek mellett az ásványi anyagok és nyomelemek megfelelő bevitele is létfontosságú az egyén egészségügyi problémájához igazítva.  A jól összeállított étrenden és étrendkiegészítőkön túl a gyógynövények és az illóolajok is rendkívüli módon támogatják a gyógyulás folyamatát.  

Mindkét előadó hangsúlyozta, hogy az emésztőszervi és bélrendszeri problémák más betegségekkel is társulhatnak, a személyre szabott segítség érdekében tanácsos szakemberhez fordulni.

Silvije Jercinovic, a horvát krizseváci mezőgazdasági főiskola professzora (3. kép jobbról a harmadik) érdeklődésünkre elmondta, hogy a Gastrotop projektben azon dolgoznak, hogy informálják a szélesebb társadalmi réteget a táplálkozással összefüggő ételallergiáról és ételintoleranciáról, amelyek gyakorisága emelkedett az elmúlt években. Emiatt fontosnak tartják a vendéglátóhelyek és az élelmiszergyártók tájékoztatását is, hogy képesek legyenek olyan ételeket készíteni, amelyeket az érintettek is fogyaszthatnak. A workshopon az előadásoknak, valamint a mentes italok bemutatójának köszönhetően új és hasznos információkhoz juthattak. Mint mondta, legfontosabb feladatuk, hogy jól képzett mezőgazdászok kerüljenek ki a főiskolájukról, de emellett olyan élelmiszeripari szakemberek képzése is a céljuk, akik a táplálkozást érintő mai trendeknek és kihívásoknak meg tudnak felelni a jövőben.

A rendezvény az Interreg V-A Magyarország–Horvátország Együttműködési Program 2014–2020 GASTROTOP elnevezésű, HUHR/1901/4.1.1/0058 számú projekt keretében valósult meg. A workshopon a nemzetközi projekt Somogy megyei, valamint horvátországi partnerei is részt vettek. .

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK