2022.05.21., szombat - KonstantinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Felhasználóbarát felület és átláthatóság

2021. április 26. hétfő, 19:06
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP; DFMK
Manapság már teljesen természetes dolog, hogy okos eszközeinket különféle applikációkkal turbózzuk fel, melyek aztán segítenek minket a hétköznapi élet számos területén, de akár egészségi állapotunkat is figyelemmel kísérhetjük velük. Az app-ok kulisszatitkairól azonban a laikusok keveset tudnak, hiszen ritkán kerül szóba a fejlesztés és az üzemeltetés.

Az app-fejlesztés kulisszatitkairól

Török László informatikussal, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár rendszergazdájával az app-ok világába tettünk egy rövid kirándulást. Annál is inkább, mert a könyvtári katalógusok is elérhetők már telefonos applikáció révén. Az informatikust többek között arról kérdeztük, melyek a legnépszerűbb alkalmazások és a fejlesztőknek mire kell leginkább figyelni a munka során?

- Az eszközök folyamatos fejlődésével a korábbi, egyszerűbb mobil eszközökre készült alkalmazások (úgynevezett app-ok) ma már egyre többet tudnak, és a felhasználók is egyre több funkciót várnak el tőlük. A fejlesztői oldalról nézve, a személyi számítógépekhez képest az okos eszközök más erőforrások, ezért egészen más fejlesztési koncepciót is kívánnak – fogalmazott Török László.

Megtudtuk: a mobil eszközöknek kisebb a processzor teljesítménye, kevesebb a memóriája és alacsonyabb az akkumulátor kapacitása a számítógépekhez képest, és ezek mind fontos tényezők a fejlesztés szempontjából. Egy rosszul megirt app ugyanis nem csak a saját működését akadályozza, vagy teszi lehetetlenné, hanem a mobil eszközön futó többi programét is, sőt egy telefonnál az elsődleges – vagyis magát a telefon – funkciót is.

- Fejlesztői szempontból az is fontos, hogy a felhasználói felület a lehető legegyszerűbb legyen. Figyelve arra, hogy a mobiltelefonokon jellemzően nincs billentyűzet, így az ikonokat és a beviteli mezőket úgy kell kialakítani, hogy az érintőképernyőn is megfelelő méretű legyen; mind az olvashatóság, mind pedig az érintéssel történő vezérlés szempontjából. A nagyobb teljesítményű eszközök lehetővé teszik a hangfelismerést is, így a gépeléssel sem kell már feltétlenül bajlódnunk. A kameránk segítségével pedig a QR kódokat is beolvashatjuk, amelyek mentesíthetnek az app-ok letöltőoldalának keresgélésétől, vagy a weboldalak címének beírásától.

Mik a legnépszerűbb alkalmazások egy átlagos felhasználó esetében? – merül fel a kérdés. Az informatikus szerint jellemzően a számítógépes weboldalak, vagy programok érintőképernyőre optimalizált verziói, (mint például a Facebook, Instagram), és természetesen az üzenetküldő programok, mint a Facebook Messenger, a WhatsApp, a Telegram, melyek mára teljesen kiszorították a korábbi sms/mms funkciókat. A kommunikáció terén tehát itt történt egy komoly változás.

- Hogy a telefonokon miképp jelennek meg a számítógépes weboldalak okos eszközre optimalizált verziói, jó példa a könyvtári katalógus. A Deák Ferenc könyvtár mobil  app-ja is a böngészőből használható katalógus funkcióit vette át. Az app elérhető a Google Storeból (egyelőre csak Androidos verzió van), TextLibApp néven. A fejlesztésre azért volt szükség, mert a használati statisztikából az látszott, hogy egyre nő a lekérdezések és a katalóguskeresések száma. Az applikáció célja, hogy a „mobilos” verzió átláthatóbb és egyszerűbben kezelhető legyen, mint adott esetben a böngésző, ahol nagyon sok a szöveges információ. Ezek a kisebb kijelzőn amúgy is nehezen férnének el. Az app telepítése után az olvasóknak lehetőségük van az olvasójeggyel bejelentkezni, keresni, böngészni, dokumentumokat foglalni. De a könyvtár újdonságai is elérhetőek egy érintéssel.

Vajon honnan inspirálódnak maguk a fejlesztők és mennyire nehéz vagy könnyű lépést tartani a gyorsan változó digitális világgal? – tettük fel a kérdést a szakembernek. Török László azt mondta, hogy őt, mint „kisfejlesztőt” mindig valamiféle hiányérzet motiválja.

- Mindig azért csináltam valamit, mert nem találtam rá megfelelő programot. Szóval itt a motiváció, ha nem elsődlegesen üzleti jellegű, akkor leginkább személyes: „ilyen program/alkalmazás még nem volt, ezért írtam egyet!” Egyébként azt tapasztalom, hogy a cégek, vállalkozások is szeretik ezt a mentalitást. Az informatika szerencsés helyzetben van, gyakorlatilag a ’90-es évek közepe óta – mióta van internet – nem számít, hogy az ember hol van fizikailag. Magyar fejlesztő is dolgozhat külföldre itthonról, vagy bárkinek bárhonnan a világból. Ezért itt nem értelmezhető a földrajzi kötöttség. Az információáramlás több mint harminc éve biztosított a legfontosabb szakmai kérdések, és így az inspirálódás esetében is. Amióta pedig az Európi Unió tagjai vagyunk, az egyedi fejlesztő eszközök beszerzése is egyszerű, pedig korábban nagy kihívás volt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK