2020.09.24., csütörtök - Gellért, MercédeszZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fellépés a konyhában, alkalomadtán

2016. november 03. csütörtök, 18:11
Szerző: Bánfi Kati
„Ez a könyv azoké, akik éppen annyira nem szakácsok, mint én. Akiknek a főzés öröm, alkotás, kreativitás, játék, élvezet, fantázia. Azoké, akik „fellépnek” a konyhában, hogy főztjükkel sikert arassanak, és a tapsra még mosogatás közben is szívesen gondolnak vissza”.

A fenti mondatok Hegyi Barbara második szakácskönyvének ajánlójában olvashatók. A Jászai Mari-díjas színésznő közönségtalálkozók alkalmával is beszélget kedvenc időtöltéséről, a főzésről. Így tette ezt a közelmúltban Zalaegerszegen is, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

A sokat foglalkoztatott művésznővel Szűcs Anikó újságíró beszélgetett. Kis részben a színészi pályáról, magánéletről, nagyobb részben a főzésről, mellyel szintén nagy sikereket ér el a családja, barátai, kollégái között. S talán annál is szélesebb körben, hiszen első szakácskönyve, az „Abraka babra” fél évvel a megjelenés után már Aranykönyv - díjat ért el. Hamarosan érkezett is felkérés a kiadótól a folytatásra. Így íródott az „Alkalomadtán”, mely még háziasszony szinten elkészíthető, de érdekes, különleges étkeket kínál, alkalmak köré szervezve. Ha vendég jön, ha váratlan vendég jön, ha külföldi vendég jön, ha vendégségbe megyünk, ha csaj buli van, ha foci meccs, névnapra, karácsonyra, szilveszterre, macskajajra, gyerekbulira.

Hegyi Barbara könyvbemutatója

A könyv 140 receptet tartalmaz, életszerű fotókkal. Ez utóbbival a cél, hogy ne mesterszakács minőséget mutasson, hanem pont azt a képet, ami várhat ránk az otthoni konyhában a sütés-főzés végén. Kedvcsinálóként, nem elijesztendő. Mellette pedig történetek is szerepelnek a kötetben, melyek színesebbé, hitelesebbé teszik a gasztronómiai kínálatot.

Hegyi Barbara elárulta, az egyszerű, gyorsan elkészíthető és finom ételeket célozza meg, mivel életmódja miatt erre van csak ideje. Amit azonban nem hagyna ki soha, az a piac, a „legjobb hely a világon”, az alapanyagok beszerzési helye. Elismerte azt is, nehéz kötelező jelleggel főzni, a családtagok különböző igényeit teljesíteni, ezért célszerű bevonni őket a gasztronómiába.

- Jó terápia leültetni a fiatalokat a borsópucoláshoz, és a mi volt az iskolában kérdésre a szokásos semmi helyett részletesebb válaszok is érkeznek ilyenkor – mondta többek között. De nem csak gyermekeivel, hanem felmenőivel való kapcsolatáról szólt, kiemelten a főzés témakörben. De megható történetet osztott meg édesapjával, Hegyi Barnabás Kossuth-díjas operatőrrel (legismertebb munkája a Körhinta) kapcsolatban is. Elmondta, édesapja az ő születésekor halt meg. Egy érdekes találkozásuk azonban mégis volt, amikor a sors útja ahhoz a körhintához vezette, amelyen édesapja is forgatott. Többek között ez a történet is olvasható a szakácskönyvben.

A művésznő két titkot is elárult a közönségtalálkozón. Az egyik, hogy a főzés és az evés olyan szenvedély, feketelyuk számára, mely őt mindig beszippantja. Illetve szívesen vezetne egy konyhasulit, kifejezetten olyanoknak, akik gyűlölnek főzni. Számukra is szeretne sikerélményt adni.

- A színház illékony dolog. Ma tapsolnak, de nem marad meg ebből semmi kézzelfogható. És ez nagyon nehéz érzés a kreatív embereknek. A főzés, és a szakácskönyv viszont kézzel fogható, ezért is nagy öröm nekem – mondta végül Hegyi Barbara.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK