2022.08.17., szerda - JácintZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ismét Születés Kiállítás

2019. augusztus 06. kedd, 15:31
Szerző: B.K.; Fotó: B.K.
A Születés Hete programsorozat első rendezvényei között augusztus 2-3-án interaktív kiállítást rendeztek a Keresztury VMK színháztermében. A fogantatást, várandósságot, születést bemutató tárlaton a leendő anyukák mellett néhány leendő apuka és nagymama is részt vett.

 A tematikus kiállítás minden helyszínén szakemberek várták az érdeklődőket az interaktív látnivalók és kipróbálni valók kommentálásához, illetve a kérdések megválaszolásához, tájékoztatta lapunkat Bognárné Bengő Hajnalka, a főszervező Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület részéről.

 Minden amit a kilenc hónapról tudni kell

Szemléletes bemutatók, és fizikális érzetek hozták közel azt a jeles 9 hónapot, mely a baba születését előzi meg. A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központja biztosította a mindehhez szükséges demonstrációs eszközöket. Így többek között a várandósság közép idejére elért testméret változásokat, felcsatolható „édes teherként” tapasztalhatták meg az érdeklődők.

A fogantatást többféle szemléltető eszköz mutatta be, érzékeltetve az arányokat és az esélyeket, mely a két sejt találkozásának hátterében áll. A magzati fejlődést és a szülés-születés fázisait szintén élethű és életnagyságú demonstrációs eszközök szemléltették. A szülés kezdetekor induló, „bemelegítő” simaizom összehúzódásokat is érzékelhetővé tették egy stimulációs eszközzel, így akár az apukák is egy kis tapasztalást szerezhettek a folyamat kezdeti stádiumáról. 

Nagyon kellemes háttérkörnyezetben várta a betérőket Merthné Egyed Mária, baki körzeti védőnő, aki az anyatej és az újszülött, később a csecsemő, illetve a kisgyerek igényeinek egymáshoz igazodásáról, az anyai szervezet bámulatos finom hangolásáról és a gyermek igényeinek teljesmértékű figyelembevételének csodájáról beszélt. Érts, az újszülött gyomorméretéhez (mely néhány napon belül is eltérést mutat) igazodik a tej mennyisége, a baba/gyermek (akár több éves korú!) életkori igényeihez az összetétel, a gyermek betegsége esetén pedig megjelenik benne a gyógyító anyag. 

Szintén gyönyörű módon lehetett újraélni az anyaméhben létet és a szülőcsatornán való áthaladást felnőttekhez mért bemutató eszközökkel, háttérzajokkal. 

A szervezők kiemelt figyelmet adtak az egyre aktívabb apukáknak, külön pólófallal is motiválva őket. Valamint nem tagadhatók el a félelmek és problémák sem, melyek a gyermek születése előtt, a családdá válás után üthetik fel a fejük. Mindezekkel kapcsolatban családterapeuták adtak tanácsokat. S aki egyelőre még nem kér az élet legnagyobb csodájából, azok számára a fogamzásgátlás modern és alternatív lehetőségeiről beszélt Tóthné Koller Mária védőnő. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK