2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ősi motívumok a tudásközpontban

2023. február 12. vasárnap, 17:14
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A Nomád Művészeti Egyesület kiállításával február elején újra nyitott a Göcseji Tudásközpont. A ház szakmai vezetője, Nikitscher Bernadette elmondta, rendszeresek lesznek ezután a tárlatok, így a szakköri kézműveskedés mellett nézelődni és érdemes annak, aki betér hozzájuk.

Nomád kiállítás nyílt

A kiállító egyesület alkotói több megyéből álltak össze csapattá, köztük egy zalaegerszegi tag, Góczán Judit is helyet kapott, és közreműködésének köszönhető a mostani tárlat. A bemutatott alkotások többsége nemezeléssel készült, de hímzések és fazekas munkák is láthatók február 24-ig, amikor is a finisszázs az alkotókkal való találkozásra ad alkalmat.

A művészek az egyesület nevéhez hűen az ősi motívumokig nyúlnak vissza, és onnét induló hidat kívánnak képezni a mai kor kultúrájáig. Finoman megmunkált és ékes használati tárgyak és viseletek teszik archaikussá a légkört, megdöbbentve a szemlélőt, óriási az a tudás és értek, mely valaha minden „egyszerű” ember kisujjában volt. A gyönyörű kézműves munkák egykor a hétköznapok alapvető kellékei voltak, mára csak nagyon kevesek jogos büszkeségei, ritkaságai. Bár az alkotókat nem a büszkeség, hanem az ősi értékek iránti alázat és elköteleződés jellemzi inkább; más hozzáállással nem is születhettek volna ilyen lelkületű alkotások.

Az egyesület vezetője, Molnár Tünde ajánlójában a színek, az ősi motívumok és a természetes kelmék elkötelezettjének vallja magát. A gyapjút selyemmel ötvözve igazán finom kelmék születnek, melyekből ízelítő látható a kiállításon. Az ilyenfajta alkotást időkapuként jellemzi, ahol az ősök kezét meg lehet érinteni és olyan világba kerülni, ahol a minták nemcsak díszek voltak, hanem történeteket meséltek, tanítottak, titkos világokba vezettek. 

A kiállításon nyolc alkotó munkái láthatók az intézmény nyitvatartási idejében, azaz szerdától szombatig 8 és 18 óra között. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK