2023.03.20., hétfő - KlaudiaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szakmai rangot ad a Georgikon borverseny

2016. szeptember 18. vasárnap, 20:53
Szerző: Horányi Árpád; Fotó: H.Á.
A Pannon Egyetem keszthelyi kara által szervezett hagyományos szüret előtt szakma program részeként került sor a minap Cserszegtomajon a Georgikon Borverseny eredményhirdetésére.

A rendezvényen tisztelegtek dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő emléke előtt is, a kísérleti telepen lévő szobránál.

A borok mustráját a házigazda intézmény Kertészeti Tanszéke és a Da Bibere Zalai Borlovagrend idén negyedik alkalommal hirdette meg. A megmérettetés azon termelők részvételével zajlik, akik a karon végeztek, nevezhettek továbbá a karon végzett szakembert alkalmazó vállalkozások, a kari dolgozók és hallgatók. A részvételi kör kiszélesedett azzal, hogy csatlakozhattak a karon nemesített szőlőfajtákat termelők, s lehetett nevezni az ezen fajtákból készült borokkal.

Dr. Kocsis László, tanszékvezető egyetemi tanár elmondta: a legnagyobb kihívást az jelenti a versenyen, hogy hobbi gazdálkodók és profi borászok munkájának eredménye mérettetik meg egymással. A minősítés fehér, vörös és rozé, azokon belül száraz, félszáraz, félédes, édes kategóriákban történt, magasan jó eredményeket tükrözve.     

A szakmai napon elhangzott, hogy idén sokfelé okozott jelentős károkat a késői fagy és a jégverés, ám ahol ezek elkerülték az ültetvényeket, illetve a pusztítás mellett maradt termés, ott jó minőség ígérkezik. A korai fajták ezt már igazolták. A borversennyel pedig a termelők mutatják meg, hogy felkészültségükkel miként tudnak megfelelni az évjáratok nagy változatosságából adódó kihívásoknak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK