2024.06.12., szerda - VillőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Végstádiumból a világbajnokságig

2016. október 25. kedd, 10:43
Szerző: Bánfi Kati
Két éve alakult zalaegerszegi központtal a Szervátültetettek Nyugat-Magyarországi Sport-Rehabilitációs Kulturális és Érdekvédelmi Egyesülete. S nem véletlen, hogy a névben a sport van első helyen. Bár ma még keveset hallani róla, Magyarország e téren Európa -és világbajnokság szintjén egyaránt évek óta élen jár.

A szervátültetett sportolók röplabda edzőtáborának is mindig Zalaegerszeg a helyszíne, így lesz ez idén október 28-30-án is. Valamint neves professzorok részvételével november 19-én konferencia lesz a zalai megyeszékhelyen, ahol külön a laikus közönségnek és külön az orvosoknak érdekes előadások hangzanak majd el a szervátültetésekkel kapcsolatban. Az egyesület és a helyi programok szervezője Merth Attila, akit 10 éve szólított a sors a szervátültetettek sorába, s aki a betegsége előtt és azóta is a sport elkötelezettje, ezen keresztül kívánja betegtársai életminőségét is javítani.

Illusztráció

Szervátültetettek új életesélye

- Sokan nem tudják, mi az a transzplantáció, pedig életeket ment. Van aki fél tőle, van, aki idegenkedik, de abban a stádiumban, amikor ezt a lehetőséget, mint gyógymódot felajánlják, már csak ez az egy lépés van, vagy egy sincs – mondja a beszélgetésünk elején Merth Attila, aki 2006-ban teljes tüdőcserén esett át. – Az én operációmat még Bécsben végezték, tavaly óta van mód Magyarországon tüdő transzplantációra, egyéb átültetéseket egyébként itthon is végeztek korábban is.

- Hogy kapcsolta össze ezt a helyzetet a sporttal?

- Korábban is röplabdáztam a ZTE-ben, a klubnak most az elnöke vagyok. A betegségem a sporttól függetlenül alakult ki és a mozgást továbbra is fontosnak tartom. Ahogy az orvosok is. Az amatőr sportot mindenkinél javasolják, a versenysportnál komoly vizsgálatok tükrében. Csapatban a röplabda válogatott keretében értem el európai és világversenyeken sikereket, itt Európa –és Világbajnok vagyok, míg egyénileg atlétikában a Szív –és Tüdőtranszplantáltak Európa Bajnokságain elért  minden színű érmem van. Kevesen tudják, de Magyarország élen van ebben a körben az európai és világjátékok tekintetében. Nekünk ez az olimpiánk. Sajnos eddig nem kapott nagy nyilvánosságot, de reméljük ez javulni fog. De nemcsak a sportban, hanem magában a szervátültetésben, mint orvosi beavatkozásban is világhírű Magyarország.

- Sportra szólítja sorstársait is.

- A mi állapotunkban könnyű a befelé fordulás. A sport segíthet újra az aktív életben, közösségi létben. Mivel olyan gyógyszereket kell szednünk, melyek az immunrendszert gyengítik az egészség megőrzésben is fontos a mozgás.

Merth Attila

- Mit kell tudni az egyesületről?

- Van országos szövetség és több megyei egyesület akik a szervátültetetteket segítik. A Nyugat-Dunántúl fehér folt volt e tekintetben. Így Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Somogy megye összefogásával alakultunk meg 12 alapító taggal, növekvő létszámmal. Folyamatosan kutatjuk a sorstársakat, ami nem könnyű feladat, egyrészt mert kevésbé vagyunk még ismertek, másrészt a szervátültetettek gyakran a családba húzódva élnek. Évente van több sportnap, kirándulások, rendezvények az interneten keresztül folyamatosan tartjuk egyébként a kapcsolatot.

- Neves orvosokat sikerült megnyerni a konferenciára.

- Prof. dr. Lang György végezte az első magyarországi tüdő transzplantációt. Bécsben és Budapesten is dolgozik, szinte mindig a műtőben van, mégis elvállalta a felkérést. A programon igyekszünk bemutatni, hogy a végstádiumból hogyan lehet új életet kezdeni, akár a világbajnokságig jutni. A transzplantáció feltételei, a beavatkozás, az utógondozás, a sport szerepe mind téma lesz. Fotó kiállítás és látványos kisfilm egészíti ki az előadásokat, melyekre a laikus érdeklődőket várjuk. Az orvosoknak ugyanezen a napon külön előadást is szervezünk.

- A rendezvény fővédnöke Balaicz Zoltán polgármester.

- A polgármester már az egyesület megalakulása előtt ígéret tett a támogatásról és tarja is a szavát. Sokat jelent ez a pozitív hozzáállás. A tagok többsége zalaegerszegi vagy környékbeli, és erkölcsi alapot is jelent a segítség. A tagjainknak ugyanis nemcsak testi, hanem lelki nehézségekkel is meg kell küzdeni. A helyi támogatás ebben is fontos.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK