2024.07.16., kedd - ValterZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vegyészmérnök az étrendkiegészítők összetételéről

2024. február 05. hétfő, 18:30
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Dr. Bíró Szabolcs vegyészmérnök, az ásványolaj- és petrolkémia doktora tartott előadást az étrendkiegészítők összetételéről, a helyes választás vagy a termék kizárás szempontjairól a Keresztury VMK-ban.

A magnéziumot nem szabad kálciummal együtt fogyasztani

Előadásán elmondta, a magyar piacon 1220 multivitamint regisztráltak 2023 év végén. Miközben maga az elnevezés sincs pontosan definiálva, vitaminokból és ásványi anyagokból pedig nincs ennyiféle, nem indokolt az ennyiféle termék.

Ennél nagyobb probléma, hogy nincs hatósági minőségi vizsgálat, a fogyasztóknak nincs minőségi informálódási lehetősége a jó választáshoz. A gyártókat, miközben akár hamis adatot is feltüntethetnek a készítmény címkéjén, egyetlen cél vezérli, ne ártson a termék. Miközben tudatos marketinggel, jól hangzó, de a vásárlók számára nem ismert elnevezésekkel próbálják megnyerni a fogyasztókat, akár megvásárolható nagydíjjakkal is. A kereskedelmet pedig leginkább az árrés kérdése foglalkoztatja a történetből. Sajnálatos tény az is, hogy a gyógyítók nincsenek pontosan tisztában a biológiai, kémiai hatásokról, összefüggésekről. 

Illusztráció

Dióhéjban ennyi volt a szakmai alapossággal előadott, példákkal alátámasztott előadás. A nem szakértő közönségnek pedig kicsit „kínai” volt néhány tény. Segítségképpen Bíró Szabolcs nemcsak könyvet adott ki a témában, hanem a vitamin-info.hu oldalon bárki ingyen utána olvashat, hogy a szekrényben lapuló étrendkiegészítők vajon miből állnak és az mire jó, vagy nem jó és miért. A szakértő felhívta a figyelmet, hogy ne az elnevezéseket, hanem az összetevőket tanulmányozzuk, hiszen sokféle molekula formula létezik adott vitaminok és ásványi anyagok esetében. Köztük akad, amelyik kifejezetten ártalmas az egészségre, vagy éppen akadályozza a felszívódást.

Ez utóbbira többször felhozott példa a ma divatos D-vitamin fogyasztás. Csak az marad ki a köztudatból, hogy e mellé egyéb zsírban oldódó vitamint illik fogyasztani, így K2-t és A-vitamint, és minden esetben magnéziumot. De arra is ügyelni kell, hogy az A-vitamin adag ne legyen túl nagy, mert az „kiüti” a D-vitamint. A lakosságot egyébként általánosan magnézium hiányosnak jellemezte az előadó. Ennek oka pedig a stressz, amely üríti ezt az ásványi anyagot a szervezetből. És egy újabb tévhitet próbált oszlatni. A magnéziumot nem szabad kálciummal együtt fogyasztani, mert a felszívódási versenyben az előbbi így alul marad. Ugyanez érvényes a cink-réz párosra, célszerű időbeli eltéréssel fogyasztani őket. 

Ügyelni kell a termék minőségére, a koncentráció mértékére és a biológiai hasznosulásra. Legjobb lenne az egyénileg beállított adag, ez azonban nem megoldható feladat. A saját egészségünk egyéni felelősség. Informálódással és a saját tapasztalatokra hagyatkozással nagyobb valószínűséggel találunk jótékony hatású étrendkiegészítőket, miközben a piacon lévők 98 százaléka nem jó minőségű. Ehhez társulnak a felszívódási zavarok, melyet a glutén és a tej kazein okoz, állandó bélgyulladást produkálva.

Ezt fejelik a növényvédőszerek hormonrendszert befolyásoló káros hatásai, mondta többek között dr. Bíró Szabolcs, ezzel válaszolva saját kérdésére, hogy vajon szükségesek-e az étrendkiegészítők, miközben a kálcium és a K-vitamin esetében ezt szükségtelennek ítélte. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK