2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tartalmas és aktív 98 év-Elhunyt Csapó Béla

2016. október 12. szerda, 19:45
Szerző: Pánczél Petra
A kilencvenes éveit járva is megőrizte aktivitását és szellemi frissességét: barkácsolt, verseit rendezgette, használta az internetet, új dolgok után kutatva.

98 éves korában elhunyt Csapó Béla, a város elismert és népszerű tanára, Gránit-diplomás pedagógusa. A Petőfi Sándor Általános Iskola nyugalmazott technika- és testnevelő tanárának, a város első kézilabda edzőjének munkásságát 2014-ben Zalaegerszegért díjjal jutalmazta az önkormányzat.

2014 decemberében a Zalaegerszegért díj átadásakor

Ahogy lejegyzett visszaemlékezéséből, és az egyik lánya által vele készített interjúból is kiolvasható; kalandos, tartalmas, szép életet élt, melyben a 20. század történései is jól nyomon követhetők. 1918-ban született, az akkor még Magyarországhoz tartozó Zágrábban, majd a trianoni békeszerződés után kiutasították őket a városból, így kerültek Tapolcára, majd Pápára. Tanítóképzőt végzett, de hivatását a háború miatt meg kellett szakítania. 1944 januárjában hívták be katonai szolgálatra, ahol távbeszélő szakaszparancsnok lett. Mielőtt bevonult, felütötte a Bibliát, ami Szent Pál egyik levelénél nyílt ki: „Tudom, hogy megmaradok…” – ez a bizonyosság kísérte végig a fronton. S valóban, bár karon lőtték, és nem is engedték sebét ellátni, mégis épségben hazatért.

A háborúban tanult rádiós ismereteket később is hasznosította; 1954-től, több mint húsz évig volt a Magyar Honvédelmi Szövetségen belül megalakult civil Városi Rádiós Klub elnöke. Közben Zalába költözött, megnősült, négy leánygyermeke született; és folyton képezte magát. Testnevelő tanári, kézilabdaedzői és politechnika-tanári végzettséget is szerzett. Elsőként vezette be a Petőfi-iskolában a kézilabda oktatást, de a megyében elsőként megalakult Ruhagyár Női Kézilabda Csapatának is ő lett az edzője 1953-ban.

Csapó Béla és tanítványai a politechnika órán

Családjánál (öt unoka, egy dédunoka) és a sportnál talán csak a barkácsolást és a versírást szerette jobban. Utolsó éveiben is ez a két dolog éltette. Szívesen ismerkedett új eszközökkel, technikai vívmányokkal is; nyolcvanéves korában például beiratkozott a városi könyvtár internet tanfolyamára. Szerette volna verseit digitális formába rendezni. Végül egyik lánya segítségével blogja is lett a költeményeknek. Kötete ugyan nem jelent, de néhány verse megjelent különféle diáklapokban. Már idős korában, túl a kilencvenen kacérkodott a gondolattal, hogy mint a legidősebb első kötetes költő bekerüljön a Guinness-rekordok könyvébe. Erre már nem került sor.

 

végül

az ember az élete végén már
csak vánszorogva sétál
vagy egy elkorhadt vén fatönkön ül
sóhajt: ép ésszel meddig fog élni ő?

búcsúzó képzeletével a Föld körül
utolsó kört röpül

majd összeszűkül körülötte a tér-idő
saját magára betegágy-méretű börtön ül

 

A technika és a barkácseszközök iránti szeretete még verseiben is megjelenik. „Búcsúzás” című költeményének záró sora egyszerre humoros, és megható: „Túlkoros testemből elszállok, lesznek-e ott túl szerszámok?”

Csapó Béla hamvait szűk családi körben, pénteken helyezik végső nyugalomra.
    

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK