2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fagyasztással kezelik a pitvarremegést

2017. április 11. kedd, 15:01
Szerző: Antal Lívia
Mínusz 30-35 fokon már elpusztíthatók azok a sejtek a szívben, melyek felelősek a pitvarfibrilláció (pitvarremegés) kialakulásáért. A leggyakoribb szívritmuszavar kezelésére új fagyasztásos eljárást vezettek be a zalaegerszegi Szent Rafael Kórházban. A krioablációnak nevezett műtéti módszert elsőként itt alkalmazzák a Dunántúlon.

Az újabb, a betegeket kevésbé megterhelő műtéti technológiát a várólista-csökkentési programban keretén belül vezették be a megyei kórházban, mondta el sajtótájékoztatón dr. Halász Gabriella főigazgató. A pitvarfibrilláció kezelésére alkalmazott más módszerekkel együtt így idén több mint kétszáz beavatkozást végezhetnek el. Ebben a betegszámban a várólista-csökkentési program 61 műtéttel „szerepel”, ami egyben közel 36 millió forint többletbevételt is eredményez az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Az új technológia bevezetésének további hozadéka, hogy a négy-hat hónapos műtéti várakozási idő 60 nap alá szorítható, emelte ki a főigazgató.

Új egyedülálló eljárás Szent Rafael Kórházban

Jobbra dr. Tahin Tamás, mellette dr. Németh Barnabás, balról Péntek Róbert és Horváth-Kámán Andrea műtösök

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb ritmuszavar, ami önmagában nem életveszélyes, viszont 15-30 százalékkal csökkenti a szív teljesítményét a normál szinusz-ritmushoz képest, fejtette ki dr. Lupkovics Géza, a kardiológiai osztály vezető főorvosa. A kor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik, az ötvenéves korosztályban öt százalék, a nyolcvanasoknál pedig már 30-35 százalék előfordulási aránya. A fagyasztásos eljárással hatékonyan szüntethető meg az állandó pitvarremegés, vagy az egyszeri alkalmak megismétlődése. A jóval nagyobb eszközigényű korábbi műtéti beavatkozásokkal szemben hatékonyabb és biztonságosabb is.

Mindez azért lényeges, mert a pitvarfibrilláció nagyon súlyos szövődményekkel járhat. Erről dr. Tahin Tamás főorvos beszélt. A szívelégtelenség mellett az ilyen betegeknél ötször nagyobb az esélye a stroke – az agyi infarktus – kialakulásának. A ritmuszavar közben a pitvarban maradt vérből ugyanis vérrög keletkezhet, ami az agyig juthat. A megelőzés népgazdasági okok miatt is rendkívül fontos. Az új katéteres, fagyasztásos eljárás rendkívüli előnye, hogy a betegek 70-80 százaléka gyógyítható vele, míg a hagyományos gyógyszeres kezeléssel csak 10-15 százalékuk.

A sajtótájékoztatót követően dr. Tahin Tamás bemutatta az új műtéti eljárást, melynek lényege, hogy fagyasztással megszüntetik a szabálytalan remegést okozó elektromos ingervezetést a szívbe csatlakozó tüdővénák és a pitvari izomzat között. A hűtőközeget egy ballonon keresztül juttatják a fagyasztandó szövetrészhez, ami 4-5 perc alatt elvégzi a dolgát. A kialakult hegszöveten így már nem jut át a nemkívánatos elektromos ingerület, ami a pitvarfibrillációt okozta.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK