2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A méz nem üres cukor!

2019. november 28. csütörtök, 17:44
Szerző: -pet-, Fotó: pP
Immár tizenhatodik alkalommal kerül megrendezésre a Kárpát-medencei Mézfesztivál és Termelői Vásár. Az eseménynek szombaton és vasárnap a Városi Sportcsarnok ad otthont, ahol a termelőkön és vásárlókon túl, a mézlovagrendek képviselői is találkoznak egymással.

A kétnapos programot szombat délelőtt 10 órától a lovagrendek belvárosi felvonulása nyitja, akiket Balaicz Zoltán polgármester köszönt. A fesztivál részleteiről az esemény előtt sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők. A megyeházán rendezett találkozón részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, és Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ vezetője is, hiszen a jövőben a diákok figyelmét is fel szeretnék hívni a mézfogyasztás fontosságára. Az „Ésszel-mézzel” program keretében hetente kapnak az alsósok egy pici doboznyi mézet kóstolásképpen, melyhez egy QR-kóddal beolvasható mese is jár.

 Hétvégén szakmai találkozó és vásár

Ami a fesztivált illeti, Czémán László elnök, a szervező Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete nevében elmondta: a rendezvény célja továbbra is az, hogy megismertessék az emberekkel a különféle méztípusokat és a méz jótékony hatásait. Szerencsére az elmúlt években nőtt a hazai mézfogyasztás, már megközelíti a fejenkénti 1 kilogrammot, ami eddig csak távlati cél volt. Szerinte – bár a méz, valamint a virágpor és a propolisz népszerűsége növekszik – még mindig sok a tévhit. A méz ugyanis nem üres cukor – mint azt sokan gondolják – hanem egy természetes édes anyag, amit a szervezetünk száz százalékosan tud hasznosítani. Rengeteg értékes nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz, illetve a cukrai is jól szívódnak fel. Vagyis a méz egy funkcionális élelmiszer.

Czémán László, Vigh László, Kajári Attila és Németh Zsolt

Ezt erősítette meg Németh Zsolt méhész is, az Ambrózia Mézlovagrend vezetője, aki hozzátette: a Kárpát-medence minden tájegységének megvan a maga méze, amit a fesztivál keretében népszerűsítenek a lovagrendek. Zalában az akácméz a favorit, de persze más típusú mézeket is kóstolhatnak és vásárolhatnak a látogatók a sportcsarnokban. 

A fesztivál keretében idén is sor kerül méhész-szakmai találkozóra, valamint jótékonysági futásra: a vasárnap reggeli Mézfutam ezúttal a Nyitott Ház Gyógypedagógiai Intézmény javára szerveződik. (A futás a sportcsarnok elől indul, előzetes regisztráció szükséges.)

A sportcsarnokba szombaton is és vasárnap is 9 órától este 6 óráig várják a látogatókat. Vásár, játszóház, bábszínház, ismeretterjesztő előadások, rajzverseny és mézlovagrendi fogadások színesítik az ingyenes programot.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK