Vezető hírek
Göcseji ízek újragondolva
A részletekről a skanzenben tartottak sajtótájékoztatót szervezők. Varju András osztályvezető elmondta: két kérdés foglalkoztatta őket, mikor megálmodták a rendezvényt. Az egyik, hogy ismerik-e még egyáltalán az emberek a hagyományos zalai, göcseji ételeket. Nemcsak a prószát, dödöllét, gombalevest, hanem azokat az egyszerű étkeket, amiket a hétköznapokon fogyasztottak a paraszti világban. Illetve, hogy ezeket a tradicionális ételeket mennyire lehet a mai elvárásoknak megfelelően elkészíteni és tálalni.
Gasztro-fesztivál a skanzenben
Vagyis arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az eredeti receptek alapanyagainak felhasználásával, korszerűbb, egészségesebb módon is el lehet készíteni a hagyományos ételeket. Úgy, hogy az ízvilág és a látvány már napjaink gasztronómiai elvárásainak is megfeleljen. A rendezvényen lesz olyan stand, ahol egyszerre szerepel majd a régi étel, és annak újragondolt változata.
A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a street food trendeket követve, arra a törekednek, hogy az ételeket kisebb kiszerelésben, kézben fogva és akár sétálva is el lehessen fogyasztani. Ne egyszerre sokat egyenek a vendégek egy-egy finomságból, hanem inkább többfélét kóstoljanak meg a menüből. Az ételek között kolbászos bableves, prósza, dödölle, gyümölcsös lepények, káposztás ételek, rétesek is szerepelnek majd. Eredeti és új változatban egyaránt. Mert a szervezők szerint a hagyomány és a korszerűség nem ellentétes fogalmak.
A fesztivál kiegészítő programjairól Sümeginé Horváth Anita közönségkapcsolati osztályvezető számolt be. Mint mondta: a falumúzeum hat portáján kerül sor főzésre és ételkóstolásra, ezenkívül számos kulturális és hagyományőrző műsor színesíti a kínálatot. A rendezvényen részt vesznek a páterdombi, besenyői és botfai városrész civil szervezetei. De kirakodóvásár, borverseny, kézművesfoglalkozások és háziállat bemutató is várja a vendégeket.
A Village Food Fesztiválhoz készült egy promóciós kisfilm is, Horváth Szilárd és a Városmarketing Iroda jóvoltából. A gasztro-esemény szakmai tanácsadója pedig Miszori József, vendéglátós, szakács szakoktató lesz.
A fesztivál belépőjeggyel látogatható, ám kóstolásra jogosító kuponokat is kapnak mellé a látogatók, amiket az egyes portákon válthatnak be. További kuponokat vásárolni is lehet majd a rendezvény ideje alatt. A göcseji ízekkel szombaton 10-18 óra között várják az érdeklődőket.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Elkészült a Balatoni Bringakör újabb szakaszának felújításaEgy egész nap a méz körülBorünnep a kertbarátoknálNovember 30-ig regisztrálhatnak a társasházak képviselői az égőcsereprogramra Gázóra leolvasónak adta ki magátIdősek napi rendezvény PáterdombonFelszólalt a Fidesz kongresszuson Balaicz ZoltánNemes László festőművész műterem-kiállításaElőadás közben megsérült Besenczi Árpád (Frissítve)Részegen a kerítésnek hajtott -
rovatunk hírei
Kiállítás Kajos Anna Zsófia alkotásaibólFarkas Ferenc 65 - ünnepi kiállítás nyíltGébArt HáEmZé kiállítás a Gönczi GalériábanNémeth Miklós grafikus tárlata az Apáczai MK-banAdysok festőtábora a Gébárti-tónálZala Vármegyei Tárlat a hangversenyteremben60 esztendős a József Attila KönyvtárCsuti Tibor kiállítása a Panoráma galériábanJótékonysági nap az AquaCityben 2023Tölgyek útja - piros szakasz top 10
Előadóteremmel gazdagodott a zalaegerszegi Science Park