Vezető hírek
Göcseji ízek újragondolva
A részletekről a skanzenben tartottak sajtótájékoztatót szervezők. Varju András osztályvezető elmondta: két kérdés foglalkoztatta őket, mikor megálmodták a rendezvényt. Az egyik, hogy ismerik-e még egyáltalán az emberek a hagyományos zalai, göcseji ételeket. Nemcsak a prószát, dödöllét, gombalevest, hanem azokat az egyszerű étkeket, amiket a hétköznapokon fogyasztottak a paraszti világban. Illetve, hogy ezeket a tradicionális ételeket mennyire lehet a mai elvárásoknak megfelelően elkészíteni és tálalni.
Gasztro-fesztivál a skanzenben
Vagyis arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az eredeti receptek alapanyagainak felhasználásával, korszerűbb, egészségesebb módon is el lehet készíteni a hagyományos ételeket. Úgy, hogy az ízvilág és a látvány már napjaink gasztronómiai elvárásainak is megfeleljen. A rendezvényen lesz olyan stand, ahol egyszerre szerepel majd a régi étel, és annak újragondolt változata.
A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a street food trendeket követve, arra a törekednek, hogy az ételeket kisebb kiszerelésben, kézben fogva és akár sétálva is el lehessen fogyasztani. Ne egyszerre sokat egyenek a vendégek egy-egy finomságból, hanem inkább többfélét kóstoljanak meg a menüből. Az ételek között kolbászos bableves, prósza, dödölle, gyümölcsös lepények, káposztás ételek, rétesek is szerepelnek majd. Eredeti és új változatban egyaránt. Mert a szervezők szerint a hagyomány és a korszerűség nem ellentétes fogalmak.
A fesztivál kiegészítő programjairól Sümeginé Horváth Anita közönségkapcsolati osztályvezető számolt be. Mint mondta: a falumúzeum hat portáján kerül sor főzésre és ételkóstolásra, ezenkívül számos kulturális és hagyományőrző műsor színesíti a kínálatot. A rendezvényen részt vesznek a páterdombi, besenyői és botfai városrész civil szervezetei. De kirakodóvásár, borverseny, kézművesfoglalkozások és háziállat bemutató is várja a vendégeket.
A Village Food Fesztiválhoz készült egy promóciós kisfilm is, Horváth Szilárd és a Városmarketing Iroda jóvoltából. A gasztro-esemény szakmai tanácsadója pedig Miszori József, vendéglátós, szakács szakoktató lesz.
A fesztivál belépőjeggyel látogatható, ám kóstolásra jogosító kuponokat is kapnak mellé a látogatók, amiket az egyes portákon válthatnak be. További kuponokat vásárolni is lehet majd a rendezvény ideje alatt. A göcseji ízekkel szombaton 10-18 óra között várják az érdeklődőket.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Baloldali ajánlat a választóknak az MSZP részérőlHorgonyt fel, mélyedj el a vitorlásturizmus rejtelmeiben a MATE keszthelyi Georgikon Campusán!Megyei jogú városok jegyzői üléseztek ZalaegerszegenTovábbra sem látogatható a hévízi tófürdő központi épületeEmbercsempészet: Hiába teljesítette a fuvarokat, nem kapta meg a pénztJúnius 3. - Riasztás Zala vármegyérePénzügyi tippek - hogy a nyaralás valóban gondtalanul teljen!Epernapok a zalaegerszegi piaconZalaegerszeg és a biciklizés – rajzpályázat gyerekeknekMegszépül a zalaegerszegi vasútállomással szemközti terület -
rovatunk hírei
Köszöntötték az 500 ezredik ügyfeletA járműipari tesztpálya óriási lehetőségMariska udvar és Tájház Háromcsillagos balatoni strandok ZalábanElismerés, hála és köszönetSötétedés után a múzeumbanLenti Nyári EstékÖnkéntes egyetemisták érkeztek Amerikából Sportpálya és közösségi kert KispálibanMercedes G találkozó Gyenesdiáson top 10
Ismét jótékonysági koncertet ad a Liszt Ferenc VegyeskarÉvadzáró és díjátadó a Hevesi Sándor SzínházbanJúnius 21-én Zalaegerszegen is Múzeumok ÉjszakájaJúnius 13-án délután megnyílt a 2025-ös EgerszegFesztJúnius 3. - Riasztás Zala vármegyéreÁtadták a zalai építészeti nívódíjat és a Zala megye Építészetéért DíjatJúnius 13-tól indul az EgerszegFesztA bomlás virágai és a diktatúra végnapjaiA szezon legjobbjait köszöntötte a vármegyei Kosárlabda SzövetségÍró-olvasó találkozó, majd szünet az Apáczai-tagkönyvtárban