2024.07.20., szombat - IllésZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Göcseji ízek újragondolva

2019. május 09. csütörtök, 20:35
Szerző: -pet-
Új gasztronómiai rendezvény várja az érdeklődőket a Göcseji Falumúzeumban május 18-án, szombaton. A Village Food Fesztivál – Göcsej íze a hagyományos göcseji konyhát szeretné bemutatni a látogatóknak, ám újragondolt formában.

A részletekről a skanzenben tartottak sajtótájékoztatót szervezők. Varju András osztályvezető elmondta: két kérdés foglalkoztatta őket, mikor megálmodták a rendezvényt. Az egyik, hogy ismerik-e még egyáltalán az emberek a hagyományos zalai, göcseji ételeket. Nemcsak a prószát, dödöllét, gombalevest, hanem azokat az egyszerű étkeket, amiket a hétköznapokon fogyasztottak a paraszti világban. Illetve, hogy ezeket a tradicionális ételeket mennyire lehet a mai elvárásoknak megfelelően elkészíteni és tálalni. 

Gasztro-fesztivál a skanzenben

Vagyis arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az eredeti receptek alapanyagainak felhasználásával, korszerűbb, egészségesebb módon is el lehet készíteni a hagyományos ételeket. Úgy, hogy az ízvilág és a látvány már napjaink gasztronómiai elvárásainak is megfeleljen. A rendezvényen lesz olyan stand, ahol egyszerre szerepel majd a régi étel, és annak újragondolt változata.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a street food trendeket követve, arra a törekednek, hogy az ételeket kisebb kiszerelésben, kézben fogva és akár sétálva is el lehessen fogyasztani. Ne egyszerre sokat egyenek a vendégek egy-egy finomságból, hanem inkább többfélét kóstoljanak meg a menüből. Az ételek között kolbászos bableves, prósza, dödölle, gyümölcsös lepények, káposztás ételek, rétesek is szerepelnek majd. Eredeti és új változatban egyaránt. Mert a szervezők szerint a hagyomány és a korszerűség nem ellentétes fogalmak.

A fesztivál kiegészítő programjairól Sümeginé Horváth Anita közönségkapcsolati osztályvezető számolt be. Mint mondta: a falumúzeum hat portáján kerül sor főzésre és ételkóstolásra, ezenkívül számos kulturális és hagyományőrző műsor színesíti a kínálatot. A rendezvényen részt vesznek a páterdombi, besenyői és botfai városrész civil szervezetei. De kirakodóvásár, borverseny, kézművesfoglalkozások és háziállat bemutató is várja a vendégeket.

A Village Food Fesztiválhoz készült egy promóciós kisfilm is, Horváth Szilárd és a Városmarketing Iroda jóvoltából. A gasztro-esemény szakmai tanácsadója pedig Miszori József, vendéglátós, szakács szakoktató lesz.

A fesztivál belépőjeggyel látogatható, ám kóstolásra jogosító kuponokat is kapnak mellé a látogatók, amiket az egyes portákon válthatnak be. További kuponokat vásárolni is lehet majd a rendezvény ideje alatt. A göcseji ízekkel szombaton 10-18 óra között várják az érdeklődőket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK