2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mit főztek az Őrségben?

2019. november 13. szerda, 16:42
Szerző: B.K.; Fotó: B.K.
A csácsi könyvtár gasztronómiai kínálattal csalogatta az érdeklődőket. Gaál Zsuzsanna az őrségi konyha egykori és mai ételeiről tartott kóstolóval egybekötött prezentációt, a témában megjelent könyve ajánlásaként.

Hajdinás vargányaleves, tökös-mákos rétes, fonott perec, kerekrépa leves, répás-béles, a helyieknek csak amolyan hétköznapi, házi koszt, a más tájegységekről érkezőknek, ünnepi kuriózum.

Többek között Gaál Zsuzsanna receptgyűjtő munkájának és személyes meggyőző erejének köszönhető, hogy köztudatba kerülhetnek ezek az ételleírások. Ahogy az egykor hagyományos és házilag termesztett alapanyagok, a hajdina, a köles, a kerekrépa, a csutri répa felhasználási módjai. A már letűnőben lévő életformát is felvillantja a szerző. Így többek között az előadáson szóba került a húsevés ritkasága és az azt pótló tápláló ételek titkai.

De egyéb életmódbeli utalások is elhangzottak, mint a kiemelkedő épített és szakrális örökségek, a hagyományos kézműves tevékenységek, a gazdálkodó életmód jellemzői, az Őrség gazdag és a tündérkertek által visszamentett gyümölcskínálata, az elmaradhatatlan, aranyat érő pálinkával és tökmagolajjal együtt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK