2021.10.24., vasárnap - SalamonZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vadételek, borutca, főzőverseny

2019. augusztus 27. kedd, 20:43
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Szinte minden a vadételekről és a zalai erdők kincseiről szól majd szeptember 6-8. között Zalaegerszegen, az Országos Vadpörkölt- és Borfesztivál – Zalai terítéken. A gasztronómiai programsorozaton vadászati konferencia, jótékonysági főzés, borverseny, borutca és könnyűzenei koncertek is várják a közönséget.

Az idei fesztivál részleteiről a városházán tartottak sajtótájékoztatót a szervezők. Balaicz Zoltán polgármester felidézte: 2015-ben alakult át az addigi szüreti fesztivál. Olyan új tematikát kerestek a rendezvénynek, ami országos szinten is egyedivé, „zalaivá” teszi az eseményt. Szinte minden nagyobb városnak van olyan gasztronómiai fesztiválja, mely által egy-egy étel szorosan összeforr egy-egy város nevével. A zalai erdők gazdagsága miatt esett a választás a vadételekre és vadgasztronómiára.

Jövő héten indul az Országos Vadpörkölt- és Borfesztivál

Elhangzott: az idei őszi programsorozatra meghívták a testvérvárosi delegációk képviselőit is. Összesen tizenegy testvérvárosból érkezik küldöttség, akiket a város dísztermében fogadnak szeptember 6-án. A delegációk részt vesznek majd a fesztiválnyitó felvonuláson is. A szombati nap hagyományosan a jótékonysági főzőversennyel indul. Idén rekordszámú – összesen 110 – főzőcsapat jelentkezett, akik a Kisfaludy utcán készíthetik el a különféle vadból készült finomságokat. A szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy nemcsak a vadpörköltet szeretnék népszerűsíteni, hanem azt is, hogy a vadhúsból mennyiféle más étel készíthető. A főzőverseny bevételével a Szent Rafael Kórház szívsebészetét támogatják majd. 

A fesztivál alatt sor kerül vadászkutya felvonulásra, csatabemutatóra, néptáncfesztiválra és különféle koncertekre. Ezek utóbbiak helyszíne a Széchenyi téri és a Dísz téri színpad lesz. A Dísz téren ezenkívül Esélyudvar és Ability Park is várja az érdeklődőket. A környező vendéglátóhelyek pedig különleges vadételekkel készülnek a három napos kavalkádra.

És ha már gasztronómia: nemrégiben kiválasztásra került Zalaegerszeg lekvárja. Horváth Rita őstermelő vadhúsokhoz is illő „Zalai erdők kincse” fantázianevű, bogyósgyümölcsökből készült lekvárja lett a nyertes. A sajtótájékoztatón a termelő – aki hat éve foglalkozik lekvárkészítéssel – elárulta: saját gyümölcsből, természetes alapanyagokkal dolgozik. A város lekvárja pedig hétféle, egészséges és vitamindús gyümölcsből áll. A vadhúsokhoz is illő fanyar, savanykás ízét a szeder és a fekete bodza nagyobb keverési aránya adja.

Tompa Gábor fesztiváligazgató az útlezárásokra hívta fel a figyelmet, hiszen szeptember 5-én éjféltől, szeptember 9-e hajnali négy óráig lezárásra kerül a Kossuth utca (a Széchenyi tértől a Petőfi utcáig) és a Kisfaludy út. A szervezők szeretnék, ha a közönség tömegközlekedéssel, vagy gyalogosan, illetve kerékpárral érkezne a helyszínre. A lezárt részeken ugyanis a parkolás is tilos lesz. A fesztiválmenühöz étkezési jegyeket már szeptember 2-tól árusítanak a Kvártélyház Dísz téri jegyirodájában.

A polgármester azt is jelezte, hogy Zalaegerszeg Sohollárral közösen elnyerte a 2020-as Országos Vadásznapok rendezési jogát, így jövőre nagyszabású eseménynek adhat otthont a város.
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK