2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A természet védelme munkáikban

2020. december 16. szerda, 14:41
Szerző: Antal Lívia
A Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. tavaly ünnepelte fennállásának 30 éves jubileumát. A közműépítéstől a magasépítésig számtalan jelentős projektet megvalósító vállalat idén májusban költözött be Zalakarosról új nagykanizsai székházába. Egyúttal nevet is változtatott: Szabadics Építőipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság – utalva ezzel tevékenységének sokszínűségére.

A Szabadics Zrt. jövőbe mutató értékrendje

A fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpont

– Háromgenerációs családi vállalkozásként milyen jövőképet fogalmaztak meg?

– Babits Mihály tollából származik az idézet, miszerint „Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.” – válaszolt Kovács Tamás, a Szabadics Építőipari Zrt. elnöke – Társaságunk teljes mértékben azonosulni tud ezzel a kijelentéssel, mert egyik oldalról büszkék vagyunk azokra az értékekre, amelyek egy családi vállalkozás bázisán indulva megteremtették a jelenlegi társaság alapjait, és reményeink szerint letették a jövő építésének alappilléreit. Önmagában az a tény, hogy három évtizede tevékenykedünk ezen a piacon, átélve az évtizedek folyamatosan változó kihívásait, azt üzeni, hogy olyan alapokra építkezünk, ami szilárd hátteret jelent. Ez magában foglalja egyrészt az értékrendet, ami kötőelemként ott van a vállalat kultúrájában, ami meghatározza mindennapi cselekedeteinket és másrészt a folyamatos megújulásra való törekvést, annak a keresését, mi különböztet meg bennünket, mit tudunk jobban másként csinálni, mint a versenytársaink. 

A Nagykanizsára költözés fontos lépés volt a társaság életében, mivel szerencsére az elmúlt években egyre több és több munkatársra volt szükségünk céljaink eléréséhez, így számukra most minden igényt kielégítő munkafeltételeket tudtunk teremteni, bízva abban, hogy a hely szelleme, megjelenése inspiráló környezetet jelent, és alkotó munkára ösztönöz.

– Milyen kihívások elé állította a járványhelyzet a társaságot?

– Maga a pandémia szerencsére közvetlenül nem akadályozta a munkánkat. A tavaszi időszakban teljesen elkerült bennünket a vírus, mára már sajnos pár kollégánkat érinti. Természetesen azonnal bevezettük a megelőző intézkedéseket a távolságtartásra és maszkviselésre vonatkozóan, és figyelünk arra, hogy a szükségesnél több személyes egyeztetésre ne kerüljön sor. Az anyagellátás folyamatos volt, így emiatt nem kényszerültünk leállásra. Rövid megtorpanást jelentett a horvátországi munka esetében a határzár bevezetése, de köszönhetően a gyors kormányzati intézkedéseknek, ez pár héten belül megoldódott, így kollégáink zavartalanul tudnak a Mura menti projekten dolgozni.

Árbevételünk sajnos nem éri el a tervezett szintet, ami elsősorban annak a következménye, hogy az új projektek később kerültek szerződéses állományba, így ebben a tekintetben éreztük a járvány hatását. Viszont 2021 egészére látjuk előre feladatainkat, így nem kell aggódnunk, hogyan tudunk munkát biztosítani kollégáinknak.

A zalaegerszegi Mindszenty-iskola új torna- és vívócsarnokát a társaság építi

– Mindezek tükrében hogyan értékeli az évet?

– 2020-ra úgy emlékezhetünk majd vissza, hogy sok szép projekten dolgoztunk, amelyek az emberek életét tették biztonságosabbá, komfortosabbá, és kényelmesebbé. Büszkék vagyunk mindegyikre! A teljesség igénye nélkül csak párat megemlítve, részt vettünk a dozmati tározó építésében, ami szombathely árvízvédelmét biztosítja, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság gondozóházainak megújításában, ami hátrányos helyzetű felnőttek mindennapi életét teszi szebbé, a zánkai Erzsébet tábor felújításában, ahol évente több ezer anyaországbeli és határon túli gyerek találkozhat talán életében először a Balatonnal. Megépítettük a fenékpusztai látogatóközpontot, ahol a Balaton élővilágával ismerkedhetnek az érdeklődők. Ivóvízminőség-javító programokat végeztünk Baranya, Somogy és Tolna megyékben, hogy az egészséges ivóvíz ott is a mindennapi élet természetes velejárója legyen. Szennyvíz-vezetéket építettünk Vas, Zala megyékben, hogy a komfort ezen a szinten is megjelenjen, a kisebb településeken is. Szerencsére még sokáig sorolhatnám a jó példákat!

De amire talán a legbüszkébbek vagyunk, hogy nyertünk egy projektet a debreceni BMW gyár építésének keretében, illetve Romániában, Kolozsvár környékén fogunk a következő két évben 170 km hosszúságú ivóvíz vezetéket megépíteni, szinte teljes egészében magyar honfitársaink által lakott településeken. 

– Hogyan készülnek a következő évre?

– 2021 sem lesz egyszerűbb, mint a többi év! Egy vállalkozásnak mindig meg kell újulnia, mindig új célokat kell kitűznie, mindig a jobb működésre kell törekednie. Mi hiszszük, hogy az innováció, a technológiai fejlesztés nélkül nincs előrelépés, ezért beadtunk egy kutatási pályázatot, aminek keretében a Pannon Egyetemmel karöltve a balatoni iszap építőipari felhasználásának lehetőségeit akarjuk kutatni. Másrészt vásároltunk egy olyan kanadai technológiát, aminek segítségével a jövőben feltárás nélkül fogjuk tudni vizsgálni az azbeszt ivóvízvezetékek állapotát, ennek segítségével pedig támpontot tudunk adni az üzemeltetőknek a cserére vonatkozó döntéseik megalapozásában. 

A Szabadics Ride Company Challenge-ben is jól teljesít a csapat

– Zárásként beszéljünk a vállalat társadalmi szerepvállalásáról, ami a Szabadics a Gyermekekért Alapítvány valamint a Holnapocska tábor működtetésében nyilvánul meg, illetve a Szabadics Ride-ban.

– Hisszük, hogy ha kapunk a társadalomtól, akkor abból vissza is kell adnunk! Ezek a kezdeményezések ezt a célt szolgálják. Az alapítványon keresztül immár negyedik éve ismertetjük meg a digitalizáció nemzedékét a természettel és hiszünk benne, hogy amit ismernek, azt becsülni, védeni is fogják! Emellett át tudják élni az építőtáborok hangulatát, ami nekünk, ötvenes korosztálynak az ifjúság fontos részét jelentette. A Ride pedig egy nagy szerelem! Büszkék vagyunk rá, hogy a Tour de Zalakaros elemeként részesei vagyunk az ország egyik legnagyobb kerékpáros rendezvényének, és egy hétvégre 1500 embert tudunk megmozdítani, aki kerékpárra ül és teker ezeken a csodálatos zalai tájakon! Találkozzunk jövőre minél több olvasóval!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK