2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elkészült a harcjárműgyár tesztpályájának első üteme

2021. július 15. csütörtök, 18:11
Szerző és fotó: Antal Lívia
Elkészült a 60 milliárd forintból épülő Rheinmetall német–magyar harcjárműgyár tesztpályájának első üteme a zalaegerszegi járműipari tesztpálya szomszédságában, ahol Lynx gyalogsági harcjárműveket és off-road járműveket is tesztelnek majd. A három pályaelem a járművek sárban való tesztelését, mászóképességét és kezelhetőségét, valamint tartósságának vizsgálatát teszi lehetővé.

A Rheinmetall Hungary Zrt. beruházásában

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azzal kezdte, hogy a gyárban 2023 januárjában kezdődik meg a gyalogsági harcjárművek gyártása, amit 2022 közepétől a technológia beszerelése előz meg. Mint mondta, Magyarország a járműipari csúcstechnológiák bevezetése mellett a hadiiparban is képes high-tech fejlesztésekre. Ennek fontos eleme a Rheinmetall ipari csoporttal kötött megállapodás. De nemcsak harcjárműveket gyártanak majd, hanem lőszereket is. Fejlesztik továbbá a légvédelmet is, melynek érdekében az Airbusszal is létrehoztak egy vegyesvállalatot. A miniszter kiemelte, a hadiipari gyártásba beszállítóként bevonják a magyar kkv-szektort, amelyhez 50 milliárd forintos új befektetési alap áll rendelkezésre. Az innováció területén számítanak az egyetemekre, a szakemberek biztosítása érdekében is. Ugyanígy a szakképzésre is, melynek kapcsán megemlítette a zalaegerszegi Ganz és Munkácsy technikumok fejlesztését. Az iparág kutatási hátterét a most épülő állami Védelmi Innovációs Kutatóintézet adja majd. Az önálló védelmiipari kutatásfejlesztés és innovációs rendszer kialakítása versenyképes befektetés. A hozzáadott értéket termelő iparágak létrehozása új munkahelyeket teremt, és javítja az ország innovációs képességeit, fejtette ki.

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt emelte ki, hogy a nemzet, az állampolgárok érdeke megköveteli, hogy a vezetők tegyenek az országért. A Magyar Honvédségnek pedig tudatosan kell felkészülni a világ biztonságpolitikai helyzetének gyors változásaira. A korszerű, modern 21. századi eszközök önmagukban nem elegendőek, kiválóan felkészített, hazájuk iránt elkötelezett, lojális katonákra is szükség van. Ezt szolgálja a 2017-ben elindított honvédelmi és haderő fejlesztési program, amelyben már 2030-ig fogalmaztak meg terveket. Hangsúlyozta, olyan magyar hadiipart kell építeni, amellyel nem csak Magyarország tud élni. Mindazonáltal rendkívül fontos, hogy további, a zalaegerszegihez hasonló hadi kapacitások épüljenek az országban, amelyek a magyar emberek békéjét, biztonságát szolgálják.

Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese arról beszélt, hogy a honvédelmi és haderő fejlesztési program nem csupán a technikai eszközök fejlesztéséből, hanem innovációból, technológiából, kutatás-fejlesztésből és, a gondolkodásmód megváltoztatásából áll. Így lehet teljes a magyar haderő megújítása. A Rheinmetall tesztpálya első ütemének átadása pedig ékes bizonyítéka annak, hogy jó irányban halad a Magyar Honvédség fejlesztése.

Balaicz Zoltán polgármester azt emelte ki, hogy Rheinmetall Hungary Zrt. hadiipari beruházása hatalmas lehetőséget jelent Zalaegerszegnek és a térségnek kutatás-fejlesztési, innovációs és gazdaságfejlesztési szempontból.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy fogalmazott: a járműipar szilícium-völgye tovább bővül. Jelezte, hogy az elektromos és autonóm járművek tesztelésére alkalmas autóipari tesztpálya immár közel 90 százalékban elkészült. A Rheinmetall-csarnok építkezése is jól halad, már valamennyi tartóoszlopát beemelték.

Marco Van Lieshout, a Rheinmetall Hungary Zrt. vezérigazgatója is mondott köszöntőt a rendezvényen, ami harcijármű-bemutatóval ért véget az elkészült pályaelemeken.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK