2024.03.04., hétfő - KázmérZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Földön és égen az élen

2022. szeptember 26. hétfő, 14:15
Szerző és fotó: Antal Lívia
A MouldTech Systems Kft. kutatás-fejlesztési részlegén a legkiemelkedőbb hazai egyetemekkel együttműködve valósítja meg a jövő precíziós mezőgazdaságához elengedhetetlen, saját fejlesztésű permetező és meteorológiai drónjait. A több mint 20 esztendős múlttal bíró zalaegerszegi vállalat innovációs képessége a járműipar területén is megmutatkozik: egy legendás Formula 1-es versenyautó újratervezése és sorozatgyártása mellett kifejlesztették annak elektromos változatát is, amit a szeptember 30-i IV. ZalaZONE Innovációs Napon mutatnak be.

Mouldtech Systems: saját fejlesztés és gyártás

Egyedülálló fejlesztés az elektromos hajtású versenyautó

– A szerszámtervezéstől és gyártástól hosszú út vezetett odáig, hogy mára a vállalat a mobilitás több területén is megvetette lábát.
– Meghatározott irányok és célok megvalósításával jutottunk el oda, hogy a legmodernebb technológiák fejlesztésével foglalkozzunk. A vezető nélküli légi, illetve földfelszíni járművek fejlesztése, gyártása, továbbá az ingatlanfejlesztés és az edukáció a cégcsoporton belül is elkülönülnek. Természetesen, tevékenységeink közül nem tűnt el a hagyományos szerszámtervezés és gyártás sem, az ötlettől a sorozatgyártásig képesek vagyunk lefedni ügyfeleink igényeit – mondta érdeklődésünkre Molnár Gábor, a vállalat ügyvezetője.

– Nagy hangsúlyt fektetnek különféle dróntechnológiák létrehozására, ezen a területen több termékük úttörőnek bizonyult a saját felhasználási területén.
– Kutatás-fejlesztési projektjeinkben hatalmas szerepet játszik a vezető nélküli légieszközök, drónok tervezése. Kiemelném a precíziós mezőgazdaság területén élvonalbeli WohnderJet Agro H20 permetezőrendszerünket, mely egy olyan, saját fejlesztésű és gyártású permetezőfejjel ellátott ipari drón, amellyel drasztikusan csökkenthető a kiszórt permetszer mennyisége. A célzott kijuttatásnak köszönhetően minden eddiginél hatékonyabban végezhető a növényvédelem, mindeközben sokkal kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után. A WohnderJet Agro H20 permetezőrendszer az első, forgalomba hozatalra engedélyezett permetező drón Magyarországon. A drónos gazdálkodás új lehetőségeket biztosít a felhasználóknak, ugyanakkor teljesen új szemléletet is követel, ezért elindítottuk permetező-drónpilóta- képzésünket, amely során tesztpilótáink nem csupán saját, de más vállalatok drónjaiból is igyekeznek kihozni a maximumot. A drónokkal kapcsolatos fejlesztés, gyártás, kereskedelem, szolgáltatás, szerviz és oktatás olyan hangsúlyossá vált, hogy mindezen tevékenységeinket külön cégbe szerveztük át.

– Európai mércével is élen járnak meteorológiai drónok fejlesztésében. Mely területeken alkalmazhatóak ezek a járművek?
– Meteorológiai drónjainkkal az ország több pontján mérünk, többek között a levegő páratartalmát, a szél irányát és a felhősödés mértékét. A bejövő adatokból kapott pontos időjárás-előrejelzés nem csupán a drónos légi növényvédelem tervezését könnyíti meg, de olyan, energetikával kapcsolatos területeken is hasznosítható, mint a napelem-parkok vagy a szélerőművek kapacitásának számítása. A közlekedésben, a logisztikai útvonalak megtervezésében is óriási szerepük lehet a közeljövőben. A tavalyi hőlégballon Európa-bajnokságon, valamint a közelmúltbeli zalaegerszegi drón világkupa futamon is cégünk biztosította a pontos előrejelzést. A meteorológiai világszövetség átvette kutatásaink egy részét, miközben kollégáink neves szakmai lapokban publikálnak, ezért ezt a projektet Európa-szerte hatalmas figyelem övezi. A járműipari innovációink során elengedhetetlennek tartottuk, hogy együttműködjünk az ország legkiválóbb tudásközpontjaival, ezért tavaly októberben a gödöllői székhelyű Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, idén júniusban pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel kötöttünk megállapodást. A bécsi egyetemmel a Formula Student East programon keresztül működünk együtt.

– A drónokkal kapcsolatos projektjeiket tekintve nem mehetünk el szó nélkül egy nagyobb lélegzetvételű vállalás, egy drón kompetenciaközpont létrehozása mellett.
– Terveink szerint az andráshidai repülőtéren építjük fel a DroneMotive kompetenciaközpontot, ahol a járműipari tesztpályához hasonló tesztkörnyezetet hozunk létre a pilóta nélküli repülőeszközök számára. Ezúttal is kiemelten fontos számunkra, hogy olyan cégekkel működjünk együtt, akikkel a drón technológiák hazai kutatás-fejlesztését világszínvonalra emelhetjük. Ezáltal a leendő drón kompetenciaközpont segítségével olyan műszaki kultúra és mérnöki képesség jelenik majd meg Zalaegerszegen, amilyen még nem volt.

WohnderDrone A10

– Az autóipar területén is megtalálták azt a szegmenst, amelyben kétségkívül egyedit alkothattak.
– Ant Anstead angol autóépítő, az Autókereskedők című, népszerű ismeretterjesztő sorozat jelenlegi szerelőjével közösen fejlesztettük ki az Alfa Romeo Tipo 184 versenyautó autentikus, korhű másolatát. Az egyedülálló, új generációs precíziós gyártási technológiával, Magyarországon készülő Tipo 184 teljes mértékben megfelel a 21. század kihívásainak – mindezt a ZalaZone Járműipari Innovációs Központ adottságainak kiaknázásával értük el. Nagy érdeklődést tapasztaltunk a versenyautók iránt, a közeljövőben egy 12 darabból álló flottát szállítunk ki Amerikába. Mindeközben cégünk legkiválóbb mérnökei olyan fába vágták a fejszéjüket, amilyenre még nem volt példa: történelmében először teljesen elektromos hajtást kapott a legendás versenyautó, aminek világpremierje a IV. ZalaZONE Innovációs Napon lesz, szeptember 30-án. A szériagyártást megalapozó tanulmányautó elkészítése közben olyan, nem mindennapi tudásbázis jött létre, amely megalapozza a vállalat további autóipari fejlesztések felé nyitását. A BME-vel kötött partnerség keretében pedig a Tipo184 kit az egyetemi tantervbe épülve motiválja a jelenlegi és jövőbeli diákokat, hogy karrierjüket az autóiparban kezdjék meg.

– Mindezek mellett folyamatosan fejlesztették a Science Parkot.
– Ingatlanfejlesztő cégünkkel befejeztük a Science Park kialakításának ránk eső részét. Piramis kutatóközpontunk és műhelyünk mellett felépítettük harmadik épületünket is, ahová az autók fejlesztéséhez szükséges technológiákat költöztettük be, szoros együttműködésben a győri Széchenyi István Egyetemmel. Az egyetem Science Parkban helyet kapott két épületében a hallgatók képzése mellett komoly fejlesztő munka zajlik. Úgy látom, egy előremutató műszaki szellemi központ jött létre. Tavaly ünnepeltük a MouldTech Systems fennállásának 20. évfordulóját, ennek jelentőségéhez mérhető, hogy közel egyéves tárgyalássorozatot követően hamarosan a Bosch is megjelenik a Science Parkban. Kutatóközpontjukat 2023-ra építjük fel a partnercégekkel együtt. Három évvel ezelőtt sikerült meggyőzni az AVL-t, hogy Zalaegerszegre jöjjön. Folyamatosan keressük leendő partnereinket, ezért reméljük, hogy egy év múlva újabb alapkőletételekről számolhatok be.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK