2023.01.30., hétfő - Martina, GerdaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hiányzik: szakács, felszolgáló, lakatos, asztalos

2017. április 18. kedd, 09:07
Szerző: V.Zs.
Zalaegerszeg önkormányzata 2006 óta támogatja kedvezményes munkaerő kölcsönzéssel, a zalaegerszegi székhellyel vagy telephellyel rendelkező mikro kis-és középvállalkozásokat. Az elmúlt 11 évben 98 különböző vállalkozás számára biztosított munkaerőt a Kontakt Nonprofit Kft. Ebből tavaly 2 cég kereste fel első alkalommal a Kontaktot. Az elmúlt évben 17 vállalkozással álltak kapcsolatban.

2016. december végéig az éves keretükből 44 munkavállalót 48 alkalommal kölcsönöztek ki a Kontakt Nonprofit Kft.-vel együttműködő 17 vállalkozáshoz. A kölcsönvevők nagyon nagy arányban kihasználták a 12 hónapra emelt támogatható időszakot, annak ellenére is, hogy a harmadszor igénybe vett 4 hónapos támogatás egy kötelezően előírt 4 hónapos támogatás nélküli foglalkoztatást von maga után.

Illusztráció

Kölcsönbe vett munkavállaló

A munkavállalókat kölcsönző cégek elsősorban vendéglátással foglalkozó vállalkozások köréből kerültek ki. A foglalkoztatottak közül ők képviselik a legnagyobb arányt, 35 százalékot képviselnek. A második legnagyobb arányban az építőiparban tevékenykedő munkavállalók, ők 18 százalékot képviselnek. Hasonló arányt képviselnek a szolgáltatással és a kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások.

A vállalkozások főként szakácsot, felszolgálót, konyhai kisegítőt, takarítónőt, raktárost, lakatost, árufeltöltőt, asztalost keresnek. Általánosságban elmondható, hogy a vállalkozások szakmával vagy érettségivel rendelkező munkaerőt keresnek, illetve foglalkoztatnak. Ami a kölcsönvett munkavállalók életkorát illeti: továbbra is kiugróan magas a 25-49 év közöttiek aránya, minden területen őket keresik a legnagyobb arányban a foglalkoztatók. A 2015-ös évnél több 25 év alatti és 50 év feletti dolgozót alkalmaztak az elmúlt évben. Őket betanított, szak, és segédmunkára is alkalmazták. A munkavállalók közül 2016-ban harminc férfit és tizennégy női munkaerőt foglalkoztattak.

A Kontakt Nonprofit Kft. – melynek elmúlt évi tevékenységét a legutóbbi városi közgyűlés is tárgyalta – 2017-ben is törekszik az újabb vállalkozásokkal történő együttműködés kialakítására és olyan cégek bevonására, melyek a kedvezményes munkaerő kölcsönzés révén jelenlegi helyzetükből előnyösebb gazdasági pozícióba kívánnak kerülni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK