2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kutatás-fejlesztés komplett rendszerben

2022. október 21. péntek, 18:11
Szerző és fotó: Antal Lívia
Átadták a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ legújabb beruházásait, ahol új épületszárnyak, műhely-, iroda-, labor-, inkubációs és szállásépületek létesültek. Az ide betelepülő egyetemek, vállalatok és kutatóközpontok kutatás-fejlesztési tevékenységeiket támogató eszközöket, berendezéseket is beszereztek, köztük a világ legmodernebb járműipari szimulátorát.

Átadás a Kutatási és Technológiai Központban

Vigh László, dr. Palkovics László, Balaicz Zoltán és dr. Sifter Rózsa főispán

Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszter arról beszélt, hogy a kormány az elmúlt tíz évben mindent megtett azért, hogy a gazdaság és az ipar azon szegmenseit erősítse, amelyekre támaszkodni lehet a válságból kivezető úton. Kiemelte, hogy Zalaegerszegen az ipar, az akadémia, az oktatás, valamint az állam és a helyi vezetés összefogásával jött létre a kutatási és technológiai központ, amelynek első építménye a Piramis volt. Azóta több épület létesült és telt meg tartalommal, ahol ma már számos mérnök és hallgató dolgozik világszínvonalú környezetben. Az ipari szereplők is jelen vannak; a miniszter példaként említette a Rheinmetall hadiipari gyárát, amely már 130 embert foglalkoztat.

A járműipari DIL szimulátor vezérlőjében

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos azt emelte, hogy a járműipar a magyar gazdaság húzóereje és az lesz a jövőben is. Ami a ZalaZONE környezetében megépült, az azt mutatja, hogy jó irányba haladunk. Az ide települő cégek és fejlesztéseik ugyanis kissé függetleníteni tudják Zalaegerszeg és Zala megye gazdaságát a válság negatív hatásaitól.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere arról beszélt, hogy az elmúlt években olyan gazdasági ökoszisztéma épült ki az északi iparparkban, ahol együtt van az ipari termelés, a kutatás-fejlesztés, az innováció, az egyetemi és a szolgáltatói háttér. Ennek köszönhetően most Zalaegerszeg gazdasága olyan helyzetben van, hogy ha nem is könnyen, de másokhoz képest könnyebben tudja átvészelni a következő időszak nehézségeit.

Dr. Háry András (jobbról) mutatta be a kutatási és technológiai központban zajló tevékenységeket

Az ipari szolgáltatás, a kutatás-fejlesztés és a gyakorlati oktatás színtere a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ, mondta dr. Háry András, a ZalaZONE Ipari Park vezérigazgatója. Kiemelte, nem egyetlen beruházást, hanem egy egész rendszert mutatnak be, amelyben a megépített épületek, a betelepített eszközök, az itt dolgozó kollégák, tudások és képességek együttese adja a komplett szolgáltatási portfóliót. Ez a folyamat 2019-ben kezdődött, amikor átadták a Piramis központot, azóta pedig haladt előre. Elkészült a járműipari tesztpálya, felépült a Rheinmetall harcjárműgyára, mindeközben bővült a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ. Itt egyetemek, ipari vállalatok, kutatóközpontok végzik saját kutatás-fejlesztési tevékenységeiket, emellett együttműködnek egy olyan összehangolt rendszerben, ami a járműipari tesztpályával együtt egyedülálló Európában.

Az átadási ünnepségen a résztvevők megtekintették a Bay Zoltán Kutatóintézet konzorciumi vezetésében zajló projektben beszerzett járműipari DIL szimulátort, továbbá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem, valamint a kisvállalatok új berendezéseit.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK