2020.06.01., hétfő - Tünde Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nem mindig a strand a nyerő

2016. augusztus 19. péntek, 17:09
Szerző: Nemes Norbert; Fotó: pP
A szálláshely értékesítéssel foglalkozó keszthelyiek is egyöntetűen megerősítették, hogy Keszthely teltházas volt a csúcsszezonban, csak a vendégek nem a strandokat választották.

A tavalyi kimagasló volt, idén viszont a sok esős, borongós nap nem engedte, hogy remek főidényt zárjunk” -összegzett Csendes Antal a VÜZ Nonprofit Kft. fürdőüzemeltetésért felelős részlegvezetője. A Festetics-kastélyra és a belvárosra is időjárástól függetlenül ki lehetett tenni a „megtelt” táblát, de a strandok csak akkor voltak tele, ha a Balaton vízhőmérséklete elérte, vagy meghaladta a 25 fokot. Ekkor a strandra kiéhezett tömegek leptek el bennünket is. Amikor a kiváló minőségű víz visszahült, már nem mi számítottunk nyerőnek. Ha igazak a félhavi időjárás-előrejelzési prognózisok, akkor augusztusban már nem mérünk majd olyan vízhőfokot, ami tömegével vonzaná a fürdőzni vágyókat.

Balatoni szezonértékelés: "nem volt rossz"

A mostani szezon a 2012-es évihez lesz hasonló, az akkori szép ősz sokat lendített a forgalmi statisztikákon. A tavalyelőtti rossz esztendő szerencsére már nem köszön vissza, de a 2015-ös eredményeket így sem érjük el. Kánikulában a Helikon strandot rengeteg helybéli kereste föl. Augusztus huszadika: ha akarjuk, ha nem szezonzárást jelent a strandokon. A város beadott olyan idegenforgalmi attrakciófejlesztéssel kapcsolatos pályázatokat, amelyeket az eljáró hatóságok hamarosan elbírálnak, és siker esetén 2017 őszétől elindulhatnak azok a turisztikai beruházások, amelyek -függetlenül az időjárástól- sokakat vonzanak majd a városi strandra. Az ősz a füvesítés időszaka lesz, a kisebb strandokon, elkezdődik a benőtt nád irtása, a meder rendbetétele. Az iszaposodás az egész Balatont érintő probléma. Várjuk a megjelenő pályázatokat.

„A főidényben csak a kéthetesre taksált kánikulai csúcs jelentett komolyabb fizikai megterhelést” -mondta el egy büfé üzemeltetője a gyenesdiási strandon. Rossz volt szembesülni azzal, hogy a családos vendégek óriási nagy hátizsákokkal, táskákkal, hatalmas pakkokkal érkeznek a vakációra. Rengeteg hűtőtáska, mini hűtő rejtett kétliteres ásványvizeket, műanyag palackokat. Sokan bontogatták a főételnek szánt szendvicsüket, pogácsájukat, vagy egyéb hideg ételüket. Az anyagilag jól szituált külföldi vendégek idén nagyobb részt elkerülték ezt a strandot. A több ezres nagy költés is ritkaságszámba ment.

A foci-EB, illetve az olimpia is lendített a forgalmon, mert sokan maradtak a strandon egy-egy bajnoki meccs idejére. A sporttal teli délutánokra, estékre mindenki szívesen emlékszik vissza. A strandi fejlesztések meghozták a családos vendégek elégedettségét. Egyre több vállalkozó látja be, hogy csalni nem kifizetődő. Egy évtizede mindannyian már messziről megismertük a bennünket alkalmilag ellenőrző hivatalok alkalmazottait. Most lehetetlen felkészülni arra, hogy a Fejér-megyei adóigazgatóság csinos, bikinis alkalmazottja ellenőrzéssel kombinált próbavásárlást hajt majd végre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK