2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalaegerszeg választ ad a kihívásokra

2023. január 06. péntek, 17:12
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszeg elmúlt esztendejét értékelte és a 2023-as évre vonatkozó terveit ismertette évindító sajtótájékoztatón prof. dr. Palkovics László elnök, vezérigazgató, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa főispán és Balaicz Zoltán polgármester. A ZalaZONE Járműipari Tesztpálya fogadóépületében tartott rendezvényen elhangzott, Zalaegerszegen idén közel 14 milliárd forint értékben fejeződnek be beruházások, és csak a TOP Plusz Programot nézve mintegy 7 milliárd forintból indulnak újabb fejlesztések.

Több milliárd forint értékben fejeződnek be és indulnak beruházások

Balaicz Zoltán, dr. Sifter Rózsa, Vigh László és prof. dr. Palkovics László

Vigh László arról beszélt, hogy a migráció, a járvány és az orosz–ukrán háború okozta óriási kihívások közepette a kormány intézkedéseivel továbbra is arra törekedik, hogy az emberek, a családok és a foglalkoztatás biztonsága ne sérüljön, ne kerüljön veszélybe az energia- és az élelmiszerellátás, valamint a fejlesztések folytatása. A térség országgyűlési képviselője kiemelte, Zala vármegye, Zalaegerszeg és a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya tekintetében is folytatni kívánják a beruházásokat, amelynek biztosítéka, hogy a zalai vármegyeszékhelyen erős csapat dolgozik ezért.

A magyar államigazgatás visszatért a történelmi hagyományokhoz, hangsúlyozta dr. Sifter Rózsa főispán annak okán is, hogy visszaállították a vármegye szó használatát. Mint mondta, a kormányhivataloknak továbbra is válságkezelő államigazgatást kell irányítania; a már említett nehézségek közepette kell fejleszteni a megyei és a területi közigazgatást, valamint szolgáltatásokat nyújtani az állampolgároknak. Idén előrelépnek a digitalizálás területén. A földforgalmi ügyintézés válik elsőként teljes mértékben elektronikussá, lerövidítve és bürokráciamentessé téve az ügyintézést. A kormányablakokban a mesterséges intelligencia alkalmazásával a papírmentesség is cél. A gyors és hatékony ügyintézés ugyancsak fontos szempont a fejlesztések, beruházások területén is.

Épül a Bosch járműipari kutató-fejlesztő központja a ZalaZONE Ipari Parkban

Prof. dr. Palkovics László, a ZalaZONE-t is működtető Széchenyi István Egyetemért Alapítvány elnöke, valamint az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója a járműipari tesztpálya és környezetével kapcsolatos fejlesztéseket ismertette. Mint mondta, a Rheinmettal harcjárműgyárban idén indul el a termelés, a tesztpálya újabb elemére már kiírták a közbeszerzési eljárást, az AVL kutatóközpont tavaly decemberben kezdte meg működését, és idén nagyjából a Bosch járműipari kutató-fejlesztő központja is elkészül. Mindez Zalaegerszeg high-tech voltát erősíti a hadiipar és a járműipar területén. A vezérigazgató szóba hozta továbbá, hogy a járműipari tesztpályán megújuló energiák alkalmazásával szél- és naperőmű létesítését tervezik, amely a ZalaZONE Ipari Park mellett részben a várost is ellátná villamos energiával.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a 2023-ban megvalósuló illetve induló beruházásokról számolt be. Elmondta, hogy hamarosan átadják a Magyar Posta új logisztikai központját, ahol 62-en dolgoznak majd, a Europtec Kft. 90 munkahelyet teremtve új üzemcsarnokot épít, és mintegy 150 új álláshelyet hoz létre a call centereket működtető Binax CC Kft.

A városfejlesztés szempontjából a polgármester jelentősnek nevezte a közintézmények energetikai korszerűsítését szolgáló beruházásokat. Felsorolásában elhangzott, hogy idén elkészül a Szent Család Óvoda felújítása és bővítése, a Széchenyi István Technikum, a Deák Ferenc Technikum, a Zrínyi Miklós Gimnázium valamint az Apáczai Csere János Művelődési Központ tornacsarnokának felújítása, továbbá a rendelőintézet és a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság épületének felújítása. Idén befejeződik a Kosztolányi Dezső utca rekonstrukciója és kétirányúsítása, a Szenterzsébethegyi út felújítása, illetve további utak, járdák, parkolók újulnak meg a Kovács Károly Városépítő Programban. Idén megépülnek a Gébárti-tó hídjai, a Fehér Hattyú Bisztró, valamint az új búslakpusztai sportlőtér. Mindemellett az 1,7 milliárd forint értékben KEHOP ivóvíz- és szennyvízhálózati rekonstrukció is zajlik a városban. Idén folytatódik a faültetési program is. Ez összértékben hazai és európai uniós forrásból 13,8 milliárd forintnyi fejlesztést jelent.

Idén megkezdődik a volt tiszti klub felújítása is

A 2023-ban induló beruházások között megemlítette a kormányhivatallal közös projektben megvalósuló volt tiszti klub felújítását, az andráshidai minibölcsőde megépítését, a teskándi kerékpárút létesítését. Márciusban megérkezik a 11 új elektromos autóbusz, amelynek következtében 5 évre csökken a városi tömegközlekedési flotta átlagéletkora. Elkezdődik a Rózsák tere, a Deák és a Csány terek felújítása a Kovács Károly Városépítő Programban. Megkezdődik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz elemeinek előkészítése. A rendelkezésre álló mintegy 7 milliárd forintból bölcsődék, óvodák, orvosi rendelők újulnak meg az elkövetkező időszakban.

A polgármester hangsúlyozta, az energiaválságra jó választ adott Zalaegerszeg, hiszen ezeknek a beruházásoknak köszönhetően sokkal energiahatékonyabb és takarékosabban működő intézményrendszert tud fenntartani a város.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK