2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Balaton-parti fúvószene a zalai értékek rangján

2019. január 30. szerda, 20:16
Szerző: Horányi Árpád; Fotó: H.Á.
Az idén 25 éves fennállását ünneplő Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar eddigi számos elismerései sorába idén újabb került: az együttest a „Zalaikumok” közé vette fel a megye értéktár bizottsága. A kitüntetést a Nagykanizsán rendezett januári ünnepségen vette át Kiss Tamás alapító karnagy.

Az 1994. évi alapítás óta mintegy 250 gyermek fordult meg a zenekarban a keszthelyi Festetics György Zeneiskola, illetve annak vonyarcvashegyi kihelyezett tagozata tanulóinak köréből. Közülük többen hivatásul választották a muzsikus pályát, dolgoznak zenepedagógusként, játszanak szimfonikus zenekarban, s lett közülük karmester is. Az együttes működésének a vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola ad otthont. A zenekar neve fémjelzi a térségi kapcsolatot, mely a muzsikus ifjak lakóhelye illetve a fellépések színtere tekintetében egyaránt fennáll a környező településekkel.

Működésük háttere elsősorban a szülők, továbbá kiemelten Vonyarcvashegy és Balatongyörök önkormányzata támogatásával biztosított. Versenyeken, fesztiválokon vesznek részt idehaza és külföldön, fellépéseik a baráti kapcsolatok révén szerveződnek. Koncertjeik száma évente átlagosan 50 körüli. Méltán büszkék arra, hogy kezdettől fogva patrónusuk Balázs Árpád, Magyar Örökség Díjas zeneszerző. A színvonal nagy létszámú utánpótlás neveléssel biztosított. A zenekarban 35-40 fő játszik, hasonló létszámú a 10-14 év közti korosztályból álló kiszenekar, tagjai közül többen alkalmanként a nagyobb társaikkal együtt való szerepelésre is lehetőséget kapnak.

A megye értéktárába kerülésük a fennállásuk negyedszázados évfordulója jegyében kapott elismerés. Ugyanakkor kettős jubileumot is ünnepelnek idén, hiszen fellépéseik száma a tavaszig eléri az 1500-at. Évindító koncertjük hagyományosan a farsangi szereplés lesz, melyre február 2-án kerül sor Balatongyörökön a Hotel Panorámában, ahol báli hangulat teremtésében játszák a főszerepet. A rendezvény támogató célú, a zenekar javát szolgálva.

Ezt követően a 25 éves fennállásuk jegyében két ünnepi hangverseny tartását is tervezik: március 16-án a keszthelyi Balaton Színházban adnak születésnapi koncertet. Arra mintegy két órás műsort állítanak össze a CD-lemezeiken is hallható, legnagyobb sikerrel előadott szerzeményekből, melyek interpretálása immáron zalai érékként elismert. Majd családiasabb jellegű körben is visszaemlékeznek a két és fél évtizedre egy áprilisi zenés találkozón, nyilvános hangverseny adásával együtt.
    

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK