2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Dalos kifestő az őszről

2020. január 15. szerda, 15:49
Pánczél Petra; Fotó: pP
Megjelent Laposa Julcsi Príma díjas népzenész, zenei mediátor NÉPI hang-színek című kiadványsorozatának legújabb eleme, melyben az őszi ünnepkör szokásai és dalai elevenednek meg.

A dalszövegeket, kottákat és egyéb meglepetéseket tartalmazó dalos kifestőt sajtótájékoztató keretében mutatták be a városházán. Balaicz Zoltán polgármester elöljáróban elmondta: a fiatal népzenész 2017-ben jelentkezett az első NÉPI hang-színek kötettel, akkor még nem tudták, hogy egy sorozat lesz belőle. A cél már az elején az volt, hogy bővítsék a gyerekek zenei, népzenei műveltségét egy olyan kiadvány segítségével, ami játékos formában mutatja be nekik az egyes ünnepkörökhöz tartozó dalokat. Az önkormányzat abban nyújt segítséget, hogy a kötetet eljuttassák a város óvodásaihoz. A füzet a pedagógusoknak is egyfajta segítség, hiszen az összegyűjtött, csokorba rendezett népdalok által jobban tudnak egy-egy ünnepre készülni.

 Laposa Julcsi újabb „hang-színei”

A sajtótájékoztató zenei felvezetéssel indult (Laposa Julcsi, Balaicz Zoltán és Velkey Péter)

A téli ünnepkor 2018-as kötetbe rendezése után, most az őszi időszak (Szent Mihály napjától, vagyis szeptember 29-től András napjáig, azaz november 30-ig) hagyományai és dalai jelennek meg a kifestőben. Laposa Julcsi elárulta: mint mindig, most is próbált újdonságokkal előrukkolni. A dalszövegeken, kottákon, kifestésre váró rajzokon és a CD mellékleten kívül, kivágható matricák is gazdagítják a kiadványt. Sőt, egy hangszerkészítés (nádsíp) lépéseivel is megismerkedhetnek a gyerekek – persze szülői felügyelet mellett. 

A szerző elmondta, a kiadvány nem róla szól, hiszen nem a saját dalai kerültek a füzetbe. Ezek közkincsek, ő csupán csokorba szedte és érthetőbbé tette az egyes évszakokhoz kapcsolódó népdalokat, szokásokat, amikhez aztán játékokat rendelt. Reméli, hogy az előzőekhez hasonlóan ismét sok gyerekhez és pedagógushoz eljut a kiadvány. Annál is inkább, mert a zenei nevelésen túl a tehetséggondozás is cél. A mellékletben szerepelő CD-n például zalaegerszegi és keszthelyi általános iskolás diákok is szerepelnek. A közös munka külön öröm volt a zenész számára. Elhangzott: a mostani kiadványban 18 dal kapott helyet, a CD zenei anyaga pedig kicsit „világzenés” lett. A dalos kifestő illusztrációit Füle Viktória készítette.

Az új kiadvány a város minden óvodájába eljut

A sajtótájékoztatón Velkey Péter, humánigazgatási osztályvezető elmondta: a NÉPI hang-színek; Ősz hamarosan a város összes óvodájába eljut, ami több mint 70 óvodai csoportot jelent. Úgy látja, hogy ismét egy igényes kiadvány született, melyet pedagógusok, szülők és gyerekek egyaránt jó szívvel vesznek majd kézbe.

Laposa Julcsi a jövőben szeretné a tavaszi-nyári ünnepkör szokásait, népdalait is kötetbe rendezni, ennek előkészületei már megkezdődtek.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK