2023.06.01., csütörtök - TündeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Dr. Caligari zenével és animációval

2018. július 11. szerda, 17:11
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: VEN
Először csak egy kísérlet volt, hogy hogyan tud egy 1920-ban készült német némafilm és egy mai instrumentális zene „együttműködni”. 2009-ben Nadrai Róbert és Wettstein Tamás zenét írtak a Dr. Caligari című, ma már filmművészeti klasszikusnak számító misztikus thrillerhez, amit sokan a horrorfilmek ősének is tekintenek.

Pár évvel később Hanisch András is betársult a produkcióba, akinek közreműködésével felújították a zenei anyagot.  Ezt 2014 őszén a Keresztury VMK-ban a nagyközönségnek is bemutatták. Ebből a közös munkából született a VEN zenekar, ami ugyan filmzenei projektként jött létre, de a trió már túllépett ezen, és a Dr. Caligarihoz írt zenén kívül más dalokat is írtak azóta.

Újragondolták a százéves némafilmet

Wettstein Tamás, az együttes egyik alapító tagja lapunknak elárulta: néhány évnyi pihenő után most ismét a Dr. Caligari került fókuszba. Meghívást kaptak ugyanis egy sárvári fesztiválra, hogy az ottani közönségnek is bemutassák a filmet, a hozzá írt élőzenei produkcióval együtt.

Nadrai Róbert, Hanisch András és Wettstein Tamás

Ha már így adódott, a fiúk kaptak az alkalmon, és ismét újrahangszerelték, átdolgozták a zenei anyagot, és tulajdonképpen magát a filmet is. Persze nem új sztorit kreáltak, és nem is „rondítottak bele” az eredeti műbe. Csupán az történt, hogy egy Zalaegerszegen élő horvát filmrendező, Tom Jantol, a zenekar felkérésre rádolgozott egy animációt a némafilmre. Az új képi világgal, és az élőzenés koncepcióval az volt a cél, hogy feltárják a közel száz éves film új dimenzióit és az elmúlt száz év történéseit, művészeti hatásait.

- A Dr. Caligari egy olyan alapmű, amiből egyrészt sok más film táplálkozott évtizedeken át, sőt az erős expresszionista stílus és izgalmas látványvilág miatt képzőművészeti és zenei alkotásokat is inspirált. Szerintem máig aktuális, ráadásul egy csavaros, odafigyelést igénylő történetről van szó – mondta Wettstein Tamás.
Hozzátéve: az általuk írt zene nem a húszas évekre, hanem a film képi világára asszociál. A hagyományos hangszerek mellett többek között felvett hangokból (zörejek, kopogások, sikítás) építkezik a zene, amit szemplerek segítségével dolgoznak össze egy egységes művé. Mindez lehetőséget ad az improvizálásra is.

Az eredeti film egyik jelenete

Az eredeti film a hatalom-kisember viszonyát, az elnyomás-manipuláció folyamatát és fokozatait is jól bemutatja, emellett a józan ész és az őrület határait is mesteri módon jeleníti meg. Nem csoda, hogy az egész európai filmiparra nagy hatást gyakorolt. Tom Jantol animációja tulajdonképpen ezekre reflektál.

A zágrábi születésű filmrendező (aki több reklámfilm, videoklip és animációs film alkotójaként tevékenykedik több mint húsz éve) lapunk érdeklődésére elmondta: a Dr. Caligari azért fontos mű, mert a modern történelem legborzasztóbb időszakának hajnalán – Hitler hatalomra kerülése előtt – készült.

- Olyan, mint egyfajta jövendölés, ugyanakkor arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon mindannyian egy nagy őrültek házában élünk-e? Az általam készített animációval a filmvászon elé képzeletbeli nézőket, közéjük pedig képzeletbeli lényeket „ültettem”. Így olyan, mintha a filmet néző közönség elvegyülne, eggyé válna a VEN zenekar koncertjén résztvevő valódi közönséggel. A lények pedig azt jelzik, hogy a szörnyek továbbra is köztünk élnek; sajnos a többség számára sokszor láthatatlanul.

A VEN zenekar a nyár folyamán turnéra indul a Dr. Caligari produkcióval. Sárvár, Budapest, Szentbékkálla és a szlovéniai Ljutomerben rendezett horrorfilm-fesztivál után, július 26-án a Művészetek Völgyében, Vigántpetenden is fellépnek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK