2024.02.21., szerda - EleonóraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lőrinczből Lorenzo

2023. november 24. péntek, 10:18
Szerző: -pet-; Fotó: pP
"Viharon túl - szélcsenden innen" címmel zenés beszélgetésre invitálta a közönséget a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár csütörtök este.

 Zenés beszélgetés Lőrincz Kálmánnal

A főszereplő közismert arc, népszerű zenész és közösségi ember, így nemcsoda, hogy zsúfolásig megtelt a könyvtár emeleti előadóterme.

A zalaegerszegi, sőt zalai zenei- és színházi élet egyik meghatározó figurájával, azaz Lőrincz Kálmán „Lorenzoval” Kiss Gábor főkönyvtáros beszélgetett a baráti hangulatú estén. Nyitányként egy turai és egy zalai népdal csendült fel, jelezve az indulást és az érkezést. Lőrincz Kálmán ugyanis Tura városában (akkor még község) született, majd Zala lett az otthona.

Lőrincz Kálmán és Kiss Gábor

Sokan tudják róla, hogy civilben pedagógusként dolgozott, ám többnyire mégiscsak a zenei- és színházi tevékenységeiről ismert. Az est folyamán rengeteg személyes élményt, sztorit mesélt el életének e két meghatározó elemével kapcsolatban.

A találkozón sok fotót is vetítettek az elmúlt évtizedekből, ezenkívül a  zenésztársak is bekapcsolódtak a műsorba, és zenei részletekkel egészítették ki, vagy támasztották alá az elhangzottakat. Közreműködött Kardos Endre Bozi (aki az est ötletgazdája is volt), valamint Hochrein Judit, Kiss Ildikó, dr. Kocsi Béla, Pál Ferenc és a Dobronaki nótázók.

És hogy miért lett Lőrinczből Lorenzo? A korábbi évtizedekben divat volt, hogy a zenekarvezetők saját magukról nevezték el a rockegyütteseiket. Bárhogy is ízlelgette a dolgot, neki ez valahogy nem tetszett, nem volt az igazi. Aztán a Lőrinc olasz változata (Lorenzo) mégiscsak nyerő lett.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK