2023.12.06., szerda - MiklósZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A gombaszakértő, túramotoros fodrász

2020. augusztus 24. hétfő, 18:01
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Gombaszakértő, biokertész, kártyavető, alternatív egyház papja, túramotoros, állatbarát. Ki ő? Csak nem a fodrászod? Bucsis Judittal beszélgettünk, aki pörgős szakmája aktív kipihenésére elég széles spektrumból válogat.

 A bennünk rejlő sokszínűség

- Nem szeretem ezt a nagyon modern életet. Mindig cseng, szól, csipog valami, ráadásul vegyszerekkel vagyunk körülvéve, időpontokhoz igazodunk egész nap. Kell valami, amikor ez nincs. Meg van egy örökölt bőrbetegségem is, ami több irányt is kijelölt az életemben – kezdi részletezni, honnét ez a sokoldalúság. - A betegségem miatt az is kérdés volt, hogy lehetek-e fodrász, de szerencsére ez sikerült. Viszont volt az életemben olyan időszak, amikor nagyon nem akart összejönni semmi és akkor elhatároztam, hogy megvalósítom a régi álmom, a motorozást. Egyszer a barátaimmal motoros találkozón voltunk és ott aztán végleg eldöntöttem, hogy bár fogalmam sincs hol a fék meg a gáz, de meg akarom tanulni. Az első felülés máris eséssel járt. De sem ez, sem a későbbi sérülések nem vették el a kedvem. Ma már korlátlan jogosítványom és egy 750 köbcentis, 100 lóerős közel 250 kilós gépem van. Nagyobbat nem bírnék el.

Bucsis Judit

- A motoros társaság ellensúlyozza a fodrászatban megjelenő sok nőt?

- A motorosok 10-20 százaléka lány. Náluk is kiesik az anyaság ideje. Nekem ez kimaradt, így folyamatosan motorozok. Ma már főleg a párommal. Túrázás és a szabadságélmény, illetve ennek megélése a cél. Ritkaság, de van gyorsasági blokk is a túramotoromban. Manapság már kevesebbszer motorozok, de ha menni kell, akkor menni kell. 

- Hogy jött a többi hobbi?

- Alternatív gyógymódokat keresve találtam a spirituális vonalra. Így jött a tarot kártya, ami nagyon érdekelt. Aztán miután foglalkoztam vele, rájöttem, hogy nem akarom. Nagy felelősség valakinek a jövőjéről beszélni. A számmisztikát inkább gyakorlom, mert az nem jósol, hanem az önismeretet segíti. Közben egy alternatív egyház papképzőjét is kijártam. 

- Kertészkedés?

- Előbb-utóbb mindenki rájön, hogy egészséges élelmiszert enni milyen fontos. A nagyszüleim vidékiek voltak, a nyarakat falun töltöttem. De a kertészkedést is tanulni kell, mert ma már nem olyan a föld és a marhát sem úgy tartják, mint régen, tehát még a trágya sem a régi. Meg sok elfeledett praktika is van, amit mondjuk még a nagynéném ismert: a hold állás és kertészkedés összefüggései. Meg a növénytársítások. Akkoriban kinevették, hogy babona. Ma már egyre inkább elismert tudás, amit vissza kell szerezni. 

- Azért ez sok időt kíván. Mikor fér bele a napodba?

- Bezárom az üzletet és megyek a kertbe. Szerencsére a párommal hasonló az érdeklődésünk, mert egyedül azért nem bírnám. Amikor megkérdezte, hogy mi a vágyam, rávágtam, hogy tyúkot etetni és kukoricát kapálni. Eléggé meglepődött, de volt ehhez területe. Tyúkok még nincsenek – teszi hozzá. – Nemcsak termeszteni szeretem az élelmiszernek valót, hanem főzni és befőzni is. A hagyományos ételeket és a már-már elfelejtett konyhakerti növényeket, fűszereket kedvelem.

- A gombászkodás is családi érdeklődésből jött. Miért kellett ehhez papír is?

- Az anyai meg apai nagyszülők is szedték a gombát. Viszont nem ugyanazokat. És ebből folyton vita volt, hogy mit lehet megenni és mit nem. Ezért döntöttem úgy, hogy utánajárok. Magyarországon 3000 gombafaj van, időbe telik a kellő tapasztalat megszerzése. Még óvatosabb vagyok, mint előtte. 

- Talán te voltál az első a lakótelepen, aki két kutyával járt. 

- Sokáig nem lehetett kutyám, csak egy vigasz cicám, amikor egy versenyen rosszul vágták le a hajam. Aztán úgy hozta az élet, hogy többször is két kutyám volt egyszerre. Az akváriumomra már tényleg nincs időm.

- Szép régi bútorokkal berendezett az üzleted, egész más stílusú, mint néhány éve a modernebb. 

- Az ember változik, ahogy mennek az évek.

- De azért most rendben vagy. Van valami extra cél még?

- Örökbe fogadtam a nagymamám tömésházát. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK