2021.01.19., kedd - Sára, MárióZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egymásra épülő fejlesztések

2016. augusztus 08. hétfő, 20:55
Szerző: Vadas Zsuzsa; Fotó: Seres Péter
Vadvári Tibor alpolgármester speciális helyzetben van, mert a humán terület felügyelete mellett feladatként kapta a városfejlesztést, a TOP programok koordinálását és a Modern Városok Program egy-egy elemét is figyelemmel kíséri.

A következő időszakban az önkormányzatok fő feladata már nem elsősorban az intézményfenntartás, hanem a helyi gazdaság fejlesztése, a vállalkozások segítése, a meglévő munkahelyek megőrzése, újak teremtése - mondja az alpolgármester. Párhuzamosan működő fejlesztésekről lévén szó, ha a helyi gazdaság jól működik több forrás jut a humán területre, a kulturális ágazatra.

- Meglepődött, amikor két éve, az önkormányzati választások után a polgármester felkérte az alpolgármesteri tisztségre? Kért gondolkodási időt?

- 2014 tavaszán láttam, hogy formálódik egy fiatal politikusi társaság, akik összetartanak, dolgozni akarnak a városért. Az tudták rólam, hogy egy ilyen csapatban szívesen dolgoznék és a polgármester úr is ismerte a véleményemet. Az, hogy segítem a városvezetés munkáját oktatóként, főiskolai vezetőként, egyértelmű volt. Az alpolgármesteri poszt felajánlása viszont meglepett, megtisztelő volt a felkérés. Néhány óra gondolkodási időt kértem csupán, míg megbeszéltem a családommal az új helyzetet.

- Kezdjük a humán terület értékelésével. Milyen eredmények születtek?

- Fontos, hogy a város megalkotta a kulturális koncepciót, ez alapján átalakította az intézményrendszerét és megfogalmazta a fejlesztési igényeket, gondolok itt elsősorban a Göcseji Múzeum, a Falumúzeum fejlesztésére, a Mindszenty projektre. Ez utóbbival jól haladunk, erre az évre 685 millió forint érkezik, bízom abban, hogy a pénz a nyár végére megérkezik és folytatódhat a munka az előzetes régészeti feltárás után.

- A kulturális koncepció foglalkozik az MMIK-val is.

- Igen, a felújítására pályázati forrást kellene találni, de egyelőre nincs ilyen. Írtak ugyan ki pályázatot hasonló céllal, de az elnyerhető összeg lényegesen kevesebb, viszont a mozi felújítására (hasznosítására) tudtunk pályázni. Szívügyünk a színház, a felújítására szintén forrást kell találni. Az önkormányzat a költségvetésében már nem külön soron szerepelteti azt az összeget, amit valamikor a megye adott a teátrumnak támogatásként, hanem beemelte, egyesítette a városi támogatással. Úgy gondolom a lehetőségekhez képest igyekszünk a kulturális intézményeinket fejleszteni és erre forrást biztosítani. Persze örülnének, ha még több pénz állna rendelkezésünkre.

- A kulturális mellett sportkoncepciót is alkotott a városi közgyűlés. Milyen újdonságok fogalmazódtak meg?

- A város, a pénzügyi helyzetét figyelembe véve, nagyon sok egyesületet támogat, elismerve a szakmai eredményeket. Van kb. húsz olyan egyesület, akiknek a költségvetésben külön soron, tehát pályázat nélkül biztosítjuk a támogatást. Ezen kívül természetesen bizottsági keretből is kapnak támogatást sportszervezetek és nem szabad elfelejteni a pályahasználati támogatást sem, ami szintén nagyon fontos.

Változatlanul odafigyelünk az oktatásra, hiszen zalaegerszegi polgárok gyermekei járnak az intézményekbe, melyek felújítására egyre több pénzt szánunk és ebben segítségünkre van a TOP program adta lehetőség is. A tartalmi részt illetően pedig különösen fontos, hogy módosítottuk az ösztöndíj programunkat, kedvezőbbek lettek a feltételek. Alkalmazkodunk a gazdaságfejlesztési, vállalkozási igényekhez, ami a szakképzést, különösen a hiányszakmák képzését illeti. A felsőoktatás terén szeretnénk létrehozni egy 21. századi Campust, ahol egy helyen van mind a három felsőoktatási intézmény, ennek előkészítésén dolgozunk és folytatunk tárgyalásokat az illetékes egyetemekkel.

- A TOP program keretében milyen fejlesztések indultak el és melyek vannak már rajtvonalon?

- Az önkormányzat meghatározta, milyen projektekre mennyit szeretne költeni. Azt is eldöntötte a város vezetése, hogy ahol pontosan látszanak a célok, a jogszabályi keretek, a lehető legkorábban, 2016-ban beadjuk a pályázatokat. Ez a 23 projektnek, illetve a 11,2 milliárd teljes összegnek a 85 százaléka. Összesen öt pályázat benyújtása maradt 2017-re. Vagy azért, mert még nem jelent meg felhívás, vagy nem tisztázott a jogszabályi környezet. A helyi foglalkoztatási paktum 934 millió forintja már megérkezett, ez a program már elindult. Ebből finanszírozzuk a fejlesztési irodát és a szakképzéseket, a helyi vállalkozások igényei alapján. A különböző tanfolyamokon betanított munkásokat is képeznek egy-egy feladatra, amilyen munkaerőre szüksége van az adott cégnek.

- Melyik program indul ezután?

- Várhatóan az andráshidai óvoda építése, szeptember közepén megtörténik a területátadás. Utána indulhat az egészségügyi és szociális intézmények felújítása, majd a bölcsődék, óvodák felújítása következik. Azok kerülnek sorra, melyeket a pályázat alapján a város közgyűlése elfogadott. Az északi ipari parkban is rövidesen indul majd a munka: feltáró utak, csomópontok kiépítésére kerül sor. A Modern Városok Program keretében is folyamatosan valósulnak meg a céljaink, ezek részben kapcsolódnak a TOP-hoz, így párhuzamosan is történnek munkálatok. Folyik az iparvágány terveztetése és nagyon szeretnénk, ha a közeljövőben elkészülne a három ipari csarnok az északi ipari parkban. A legfontosabbat sem hagyhatom ki, ez pedig a tesztpálya építése 250 hektáron, no és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra.

- Összességében hogyan ítéli meg az elmúlt két év munkáját. Hányas osztályzatot adna?

- Igyekszünk, dolgozunk, de ahogy a tanítványaimmal sem voltam soha maradéktalanul elégedett, ezért saját magammal sem lehetek, így jó (négyes) osztályzatot adnék, szeretnék már több területen előbbre tartani. Az igazi értékelést persze másoknak kell majd elvégezni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK