2024.04.15., hétfő - Anasztázia, TasZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nagykanizsa a 21. században

2016. december 08. csütörtök, 12:22
Szerző: Antal Lívia
A Modern Városok Programja, valamint a TOP program által kínált fejlesztési lehetőségek új távlatokat nyitnak Nagykanizsa 21. századi életében. A dél-zalai város történelmének egy nagyszerű fejezete kezdődhet el az elkövetkező években, melynek sorai arról szólnak majd, hogy Nagykanizsa virágzó ipari, kereskedelmi és kulturális központjává vált térségének.

– Tavaly június 23-án írtuk alá a megállapodást a Modern Városok Program Nagykanizsát érintő fejlesztéseiről. Óriási lehetőséget kaptunk ezáltal, ahogy óriási felelősséget is, hiszen meg kell felelnünk azon kívánalmaknak, melyek a magyar állammal szerződött beruházásaink megvalósítását segítik elő – Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere fogalmazott így beszélgetésünk elején. – Éppen ezért fordítottunk idén is nagy figyelmet a tervezett projektek előkészítésére. Ha a TOP-programot is nézzük, bátran kijelenthetjük, Nagykanizsa elmúlt időszakában ilyen sokféle, a város életének szinte minden területére kiható beruházás lehetősége nem adódott. A tervezés, előkészítés viszont rengeteg időt vesz igénybe, a megvalósítás teljes időtartamának kétharmadát. Önkormányzatunk feladata ebben az, hogy a ránk eső részt a legteljesebb alapossággal végezzük el.

Virágzó gazdaság, vonzó környezet

− A város településfejlesztési stratégiáján alapulnak ezek a nagyszabású fejlesztési tervek. Melyek a legfontosabbak?

– Nagykanizsa jövője szempontjából mindennek az alapja a gazdaságélénkítés az ipari park fejlesztésével, mely a Modern Városok és a TOP programban is kiemelten szerepel. A munkahelyeket biztosító erős helyi gazdaság mellett fontos az is, hogy hol élünk. E tekintetben válik hasznunkra a Zöld város, zöld Nagykanizsa projekt, melynek megvalósítására másfélmilliárd forint áll rendelkezésünkre a TOP-ban. A Széchenyi, az Eötvös és a Deák tér megújítása a már megszépült Fő utcával és az Erzsébet térrel egy olyan komplex egységet fog mutatni, ami a belvárost még élhetőbbé, még látványosabbá teszi. Egy másik projektben kerékpárutat építünk, ami a belvárosból egészen a Csónakázó-tóig vezet. Bízunk abban, hogy ennek hatására a KanizsaBike bérkerékpáros szolgáltatás közkedveltebb lesz a helyiek és az ide látogatók körében.

– Épületkorszerűsítéseket is tartalmaz a TOP-program?

– A program keretében bölcsődéket, óvodákat újítunk fel, továbbá megújítjuk a Zrínyi utcai idősek otthonát 80 millió forintból. A Batthyány gimnázium valamint az uszoda energetikai korszerűsítésére 1,3 milliárd forintot költünk. A régi uszodában kiépített energetikai és fűtési rendszer látja el majd a mellé épülő új versenyuszodát. Az egészségügyi alapellátás fejlesztése során két háziorvosi rendelőt újítunk fel teljesen, és egy újat építünk. Továbbá bővítjük a fogászati alapellátás műszerezettségét, és korszerűsítjük épülete belsejét.

– Hogyan állnak most ezek a projektek?

– A támogatási szerződéseket már megkötöttünk a Zöld város, zöld Nagykanizsa, a Kerékpárút a Csónakázó-tóhoz, valamint a Kanizsai foglalkoztatási paktum projektekhez. A jövő évben indulhat a tervezés és a közbeszerzés. Szerződést még nem kötöttünk, de támogatói döntéssel rendelkezünk az idősek otthona, az óvodák, bölcsődék valamint az egészségügyi alapellátás fejlesztését szolgáló projektek tekintetében. Mindezen célokra a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében összesen 7,9 milliárd forintot használhatunk fel.

− Hol tartanak az előkészületi munkákkal a Modern Városok Programban?

– Az új 58 hektáros iparterület fejlesztésének kezdeményezettje és egyben végrehajtója a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt., a délkeleti elkerülő út előkészítése és megvalósítása pedig a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. koordinálásában zajlik. Mindkét szervezettel folyamatosan egyeztetünk a programokról. Az M70-es Letenye és Tornyiszentmiklós közötti két szakaszának 2×2 sávra bővítése külön kormánydöntés értelmében épül meg.

A Ferences kolostor látogatóközponttá való fejlesztésének megvalósíthatósági tanulmányát már elkészítettük. Várhatóan decemberben kormánydöntés születik, ami után elindulhat a közbeszerzés és az engedélyezési tervek készítése. Az új versenyuszoda és a sportcsarnok tervezési programja szintén készen van. A konferencia- és rendezvényközpont előzetes megvalósíthatósági tanulmánya is a birtokukban van, az anyag szakmai értékelését a Magyar Turisztika Ügynökség megküldte számunkra.

 – Hogy halad a Mura Nemzeti Program?

– A Mura Nemzeti Program zöld utat kapott a kormánytól, a projektindító értekezlettel tulajdonképpen már elindult. A térség gazdasági, turisztikai fejlődését szolgáló programnak Nagykanizsa lesz a központja. A konferencia- és rendezvényközpontban irodákat alakítunk ki, továbbá a települések kézműves termékei számára egy bemutatótermet. Kerékpárút-hálózat is épül majd, ami a falvakat köti össze Kanizsával.

– Milyen beruházásokat valósított meg az önkormányzat idén?

– Mintegy 70 millió értékben újítottunk fel utakat, járdákat. Az MLSZ pályázati támogatásával és önkormányzati önerővel egy-egy műfüves sportpályát építettünk a Körősi valamint a Zrínyi általános iskolákban. A Tripammer utcai temető ravatalozóját 50 millió forintból újítottuk fel, és játszótereink megújítására is gondot fordítottunk.

Nagyon fontos, hogy a fiatalokat helyben tartsuk. Ennek egyik eszköze az identitástudat, az idetartozás érzésének megerősítése. A középiskolások és egyetemisták körében végzett felmérésből kiderült, hogy keveset tudnak a város történetéről, nevezetességeiről. Ezért most készítünk egy kiadványt a legkisebbeknek, ami játékos formában ismerteti meg velük lakóhelyüket. Legyenek büszkék arra, hogy kanizsaiak. Azt gondolom, a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny Arany Rózsa Díja mindnyájunkat büszkeséggel tölthet el. A zsűri nemcsak az Erzsébet teret szemlélte meg, hanem alaposan körülnézett. Ez a díj a fődíj előszobája, melynek elérését megcélozhatjuk a következő években.

Az Erzsébet tér adventre ismét ünnepi díszbe öltözött, ahol különféle programokkal várják a helyieket. A várakozás úgy teljes, ha gondolnak másokra is. Ezt szolgálja az Egy doboznyi szeretet jótékonysági akció. A felajánlott ajándékokat rászoruló gyerekek között osztják ki.

– Ha jó a cél, meg lehet szólítani az embereket. A nagyprojektek megvalósításával kitűzött céljainkat is elérhetjük, hogy Nagykanizsa vonzó és befogadó várossá váljék. Mert képesek vagyunk az összefogásra, a közös munkára és a békés együttműködésre – köszönt el Sándor Dénes polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK