2023.06.08., csütörtök - MedárdZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalaegerszeg: továbbra is lendületben

2017. december 29. péntek, 14:50
Szerző: ZalaMédia Fotó: Antal Lívia
Új óvoda épült, oktatási, szociális intézmények, orvosi rendelők korszerűsödtek, és számtalan munkahelyteremtő beruházás létesült a lassan mögöttünk hagyott esztendőben: az idei és a 2018-ra áthúzódó fejlesztések nyomán legalább 800 új állással számolhat a város, derült ki Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere szavaiból, akit az idei év összegzésre kértünk.

– Maradt a Zalaegerszeg gazdaságát jellemző dinamika, az eddig elért eredmények pedig újabb lendületet adnak a sikeres folytatáshoz egy olyan város érdekében, ahol mindenki megtalálja a jövőjét, fogalmazott elöljáróban Balaicz Zoltán polgármester. Mint sorolta, 2017-ben tovább csökkent a munkanélküliségi ráta a zalai megyeszékhelyen: míg 2014-ben 4,7, tavalyelőtt 3,3, tavaly 3 százalékos volt a regisztrált álláskeresők aránya, idén már csak 2,7, ami mintegy 1000 főt jelent, s közülük is igyekeznek visszavezetni a többséget a munka világába. A polgármester kiemelte a Csejtei Kft., a Europtech Kft., a Györe Intertrans Kft., a Timbertech Kft., az OBDE Kft., a Mould Tech Kft., a Zalaco Zrt., az Edelmann Hungary Packaging Kft., a Flex és az ADA fejlesztéseit, és hangsúlyozta, a munkaerőhiányt elkerülendő, illetve a településen állást vállalók helyzetét megkönnyítendő, 600 millió forintos beruházással modern munkásszálló létesül.

Az egykori egerszegi várat ábrázoló makett avatása májusban

A Modern Városok Program részeként elkezdődött Zalaegerszeg és az M8-as út (Vasvár) közötti szakasz tervezése, és már lezajlott a közbeszerzés az R76-os kétszer kétsávos út M7-es és Fenékpuszta, valamint Zalaegerszeg és Alsónemesapáti közötti szakaszára, tavasszal tehát indulhatnak a munkálatok. Elkészült a Zalaegerszeg–Nagypáli csomópont, a 74-es út zalaegerszegi szakasza és a botfai körforgalom, megújult a Rákóczi utca, és másfél milliárd forintból infrastrukturális program indult a település 29 helyszínén, ennek keretében újul meg a sportcsarnok előtti tér és a Keresztury VMK előtti tér és lépcsősor, számolt be a jelentős útfejlesztésekről a polgármester. Épül a 42 milliárd forintos járműipari tesztpálya, Zalaegerszeg lett az 5G magyarországi tesztvárosa, továbbá adott 300 millió forint a Logisztikai Központ és Konténerterminál kialakításának előkészítésére.

– A gazdaságfejlesztésben tapasztalható dinamikus fejlődés az élet más terén is érezteti hatását, egyre több szolgáltató érzi fontosnak, hogy jelen legyen Zalaegerszegen, s a már itt lévők is bővítésbe, újításba fognak – említette Balaicz Zoltán. – A város a Modern Városok Programnak köszönhetően is szépül, ez összességében több, mint 200 milliárd forint felhasználását jelenti 2022-ig. E projekt részeként útnak indult a Mindszenty-projekt a plébánia épületének felújításával, amint zöld jelzést kapunk, kezdődhet az uszoda-beruházás, s zajlik a közbeszerzés az Alsóerdei Sport- és Rekreációs Központ esetében.

A Kinizsi utcai gyermekorvosi rendelő felújítás utáni átadásán, decemberben

A Terület- és Településfejlesztési Program keretében 2020-ig 16,8 milliárd forintot használhatunk fel, és igyekszünk mihamarabb megvalósítani terveinket. E tekintetben egyébként jól haladunk, az orvosi rendelők, szociális intézmények, bölcsődék, óvodák nagyobb hányada már 2017-ben megújult, a tankerülettel való együttműködésnek köszönhetően pedig az iskolák épületét is korszerűsíthetjük. Andráshidán új óvoda épült. Készülünk a kézműves termékek helyi piacának megvalósítására, 15 kilométernyi kerékpárút megépítésére, a Zöld Zala-part, a Gébárti-tó és a Vizslapark átalakítására. Folyamatosan újulnak a középületek, de új lakások és családi házak is formálják Zalaegerszeg arculatát.

Az egyetemek is fejlődnek, fontos projektek indultak a helyi felsőoktatásban, folytatódik a Zala Megyei Szent Rafael Kórház rekonstrukciója.
A lakosság és a zalai megyeszékhelyre látogatók kikapcsolódását számtalan nívós, országosan is elismert fesztivál szolgálja a 2017-ben 35 éves Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház előadásai mellett. A sportfejlesztések terén is mozgalmas volt az esztendő, ezt jelzik a legnagyobb beruházások is: befejeződött a ZTE-stadion és a Jégaréna felújítása, s új atlétikapálya épült az Ifjúsági és Sportcentrumban.

Az épülő járműipari tesztpálya

– 2017 talán az elmúlt évekhez képest is színesebb, tartalmasabb esztendő volt, hiszen idén ünnepeltük, ünnepeljük Zalaegerszeg első, 1247-es, írásos említésének 770. évfordulóját. A jeles dátumhoz kapcsolódó, az egész évet átívelő programsorozatot igyekeztünk a jubileumhoz méltóan öszszeállítani: konferenciákat tartottunk, köztéri alkotásokat avattunk, több könyv, kiadvány, Zalaegerszeg társasjáték és csokoládé jelent meg – vette sorra Balaicz Zoltán. – Lehetetlen persze minden jelentős történést, eseményt felsorolni, ami persze örömteli, hiszen ez is azt jelzi, hogy szüntelen mozgásban, fejlődésben van a város. Ezt több elismerés is jelzi, így a Holnap Városáért Díj, a Fogyasztóbarát település cím vagy a Virágos Magyarország versenyen kiérdemelt Az év települése megtisztelő cím.

Az, amit 2017 sikerének könyvelhetünk el, egy közösségnek, a lokálpatrióta polgároknak köszönhető, mely, ha vannak céljai és egy irányba húz, akkor közös sikereket ér el. Hátradőlni ezután sem szabad, továbbra is számítok az összefogásra, minden zalaegerszegi, Zalaegerszeget szerető polgár támogatására, hiszen csak együtt, közösen, összefogással válthatjuk valóra közös álmunkat, az erős és fejlődő Zalaegerszeget!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK