2024.02.26., hétfő - Géza, VandaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Katéteres eljárással zárják a sövényhiányt

2017. február 09. csütörtök, 19:18
Szerző: Antal Lívia Fotó: ALívia
Mostantól katéteres beavatkozással zárják a bal és jobb pitvar közötti sövényhiányt a zalaegerszegi Szent Rafael Kórházban. Az egyik leggyakoribb veleszületett szívhibák közé tartozó rendellenességet korábban csak nyitott szívműtéttel tudták orvosolni az egészségügyi intézményben.

Az új katéteres eljárás bevezetését az tette lehetővé, hogy az elmúlt év végén az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a kórház többletkapacitási pályázatát befogadta – mondta el sajtótájékoztatón dr. Halász Gabriella. A kórház főigazgatója úgy értékelt, a döntés nagy előrelépést jelent, hiszen erősíti a zalaegerszegi kardiológia szakmai pozícióját a térségben. A beavatkozás illeszkedik a betegeket kevésbé terhelő minimál invazív eljárások sorába, mivel nyitott szívműtétet vált ki. Innentől kezdve nem kell elutazniuk az ország más kardiológiai centrumaiba, hogy a beavatkozást elvégezhessék rajtuk. A katéteres eljárás bevezetése jelzi azt is, hogy a zalaegerszegi kórház munkatársainak óriási szakmai igénye van a fejlődésre, és a technológiai újdonságok alkalmazására.

Nyitott szívműtét helyett a zalaegerszegi kórházban

A főigazgató beszélt arról is, hogy tavaly még a kiemelt tartozással rendelkező egészségügyi intézmények közé tartoztak, de szigorú gazdálkodással, az adósság konszolidálásával, valamint a finanszírozás változásával 2017-re elérték, hogy nincs tartozásuk. A biztonságos gazdálkodás megteremtette az új katéteres eljárás bevezetésének hátterét, amit az OEP évi 40 millió forinttal támogat. Ebből 20 beteget gyógyíthatnak meg egy évben.

A pitvari sövényhiány veleszületett betegség, ami a leggyakoribb szívfejlődési rendellenesség – ismertette dr. Lupkovics Géza, a kardiológiai osztály vezető főorvosa. Elmondta, Hazánkban 100 ezer ember közül négyet érint ez a betegség, ami önmagában nem okoz panaszt, de hosszú távon úgy tönkreteszi a szívet, hogy már nem lehet segíteni. Gyerekek esetében a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben végzik el ezt az eljárást. A problémára azonban gyakorta felnőttkorban derül fény, például egy szűrővizsgálaton, vagy más betegség kapcsán, amikor szív-ultrahangvizsgálatot is végeznek.

Az osztályvezető főorvos hozzátette – miután a tájékoztatót követően a sajtó munkatársai is megtekinthették az első műtétet – ma négy fiatal (19 és 45 év közötti), panaszmentes beteget operálnak meg a későbbi szívproblémák megelőzése céljával. Elmondta továbbá, hogy tavaly már nyolc ilyen műtétet elvégeztek, a betegek jelentősebb szövődmény nélkül gyógyultak meg, és már másnap vagy harmadnap hazatérhettek a kórházból.

A bal és jobb pitvar közötti lyuk pár milliméterestől 2-3 centiméteres is lehet. Ezt zárják egy speciális „emlékező” fémmel, amit katéteren keresztül juttatnak fel a szívbe, ahol felveszi eredeti alakját – magyarázta dr. Lupkovics Géza.

A sövényhiány gyakorinak tekinthető, ami az esetek nagy többségében időben benő – mondta el érdeklődésünkre dr. Tahin Tamás főorvos az első műtétet követően. A 19 éves férfi páciensnél egy rutin ultrahangvizsgálat állapította meg a sövényhiányt. A lyuk azért nem maradhat nyitva, mert ezen át az artériás és a vénás vér keveredik egymással. Infarktus vagy stroke lehet a legsúlyosabb következménye annak, ha egy vénás vérrög átjut az artériás oldalra.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK