2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

117 éve született Keresztury Dezső

2021. szeptember 07. kedd, 08:19
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Költő, tudós, akadémikus, lapszerkesztő, tanár, igazgató, miniszter… felsorolni is nehéz városunk szülöttének, és díszpolgárának, Keresztury Dezsőnek a különféle foglalkozásait, titulusait. Egyszerűbb talán úgy fogalmazni, hogy polihisztor volt, akinek életútja ma is mintaként szolgálhat sokak számára.

Fontosak a személyes visszaemlékezések

Schneider János mondott beszédet

Az akadémikusra születésének 117. évfordulója alkalmából emlékeztek meg a róla elnevezett téren. Szobránál Szemes Béla, a Keresztury Emlékbizottság titkára mondott köszöntőt, a tudós életútját pedig Schneider János, a Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatója elevenítette fel. A rendezvényen a gimnázium diákjai is közreműködtek néhány dallal és verssel.

Az igazgató kiemelte: a költő zrínyis diák volt, s idősebb korában is mindig szívesen kereste fel az alma matert, ha Zalaegerszegre látogatott. Az iskolában is rendszeresen megemlékeznek a város szülöttéről. Tárgyi emlékei ma is velünk élnek. Az igazgató szerint azonban nem szabad hagyni, hogy neve amolyan megsárgult lap legyen a történelemkönyvben. Fontos, hogy a mostani diákoknak is legyen valamiféle kötődése. Ne azt érezzék, hogy Keresztury „csupán” egy tér, vagy egy kulturális intézmény a városban (hiszen a fiataloknak ma ez a természetes). Ezért mindig jó dolog, ha találkozhatnak olyan emberekkel, akik még személyesen ismerték a költőt. Az ő visszaemlékezéseik közelebb hozhatják Keresztury alakját, szellemiségét a mostani korosztályok számára. A találkozás és a beszélgetés azért is lényeges, mert sajnos a személyes ismerősök is egyre kevesebben vannak.

Szemes Béla is megemlékezett a költőről

Németh János például jó kapcsolatban volt vele, olyannyira, hogy Keresztury mindig fel is kereste a keramikusművészt, ha Zalaegerszegre látogatott. Mint azt a művész az ünnepségen elárulta: műtermében évtizedek óta van egy vendégkönyv, melyben több bejegyzés is szerepel a költőtől. Sorait ma is szívesen olvassa, főleg ha kicsit erőtlenebbnek, kedvetlenebbnek érzi magát. Szerinte életműve többek között arra tanít, hogy hogyan tudunk egyszerre magyarok és európaiak lenni – fogalmazott.

Németh János még személyesen ismerte Kereszturyt

A rendezvényen az önkormányzat, az emlékbizottság, a Zrínyi-gimnázium, a megyei- és városi könyvtár, a Pannon Írók Társasága, valamint a Keresztury VMK képviselői koszorút helyeztek el a tudós szobránál.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK