2021.12.05., vasárnap - VilmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Csukás-szobor Süsüvel

2020. november 03. kedd, 18:58
Szerző: -pet-; Fotó: Csukás István Általános Iskola
Süsüt mindenki szereti, és annak megálmodóját, Csukás István írót, költőt is. Zala megye büszke lehet arra, hogy még a szerző életében egy iskola is felvette a nevét. A Teskándi Csukás István Általános Iskola idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A jeles alkalomból pedig hamarosan Csukás-szobrot avatnak az intézmény udvarán.

  A derű és a jókedv emlékműve lesz

A köztéri művet Szabolcs Péter szobrászművész készítette el, aki lapunknak elárulta: több mint egy hónapja kereste fel az iskola azzal, hogy a születésnapjuk alkalmából szeretnének egy portrészobrot a névadóról.

A készülőben lévő szobor a portréval és Süsüvel. Forrás: Facebook/Teskándi Csukás István Általános Iskola

- Arra gondoltam, hogy ez a szobor ne csak a felnőtteké legyen, így a posztamens közepébe – gyerekmagasságba – Süsüt, a sárkányt is megformáztam. A diákok iskolába menet meg is simogathatják az ország egyik legismertebb és legkedveltebb mesefiguráját – fogalmazott.

Csukás István portréját fotók alapján készítette el a művész. Mint mondta, itt az volt a cél, hogy az íróra jellemző derű és jókedv – a sokak által ismert kedves, mosolygós Csukás-arc – benne legyen a műben. A munka elején vázlatrajzok készültek, aztán állt neki a megformázásnak. A szobor bronzból készül és életnagyságú portré lesz.

Az iskola Facebook-oldalán az olvasható, hogy az emlékmű a tervek szerint decemberben kerül felállításra az intézmény udvarán, mégpedig közadakozásból. A kezdeményezéshez pedig lehet csatlakozni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK