2024.07.23., kedd - LenkeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Időutazás a legszebb tárgyakkal

2017. május 19. péntek, 09:18
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Csupa régiség, és mégis újdonság. Vagyis csak majdnem, hiszen azért néhány kortárs mű is bekerült a repertoárba. Jórészt azonban a régebbi korok tárgyaiból áll össze a Göcseji Múzeum újonnan nyílt időszaki kiállítása.

Az „Ódonságok, újdonságok” című tárlat az elmúlt tíz év műtárgyállományának gyarapodását mutatja be, mégpedig hét nagy téma köré csoportosítva a múzeum legfrissebb szerzeményeit. Az érdeklődők a 20. század első felétől egészen napjainkig láthatnak ékszereket és különféle viseleteket, szakrális, vallási tárgyakat, játékokat, kerámiákat, pénzérméket, de megelevenedik a két világháború közötti korszak is. Ezenkívül a város, valamint a megye történetére vonatkozó relikviák is színesítik a válogatást.

A múzeum új szerzeményeiből nyílt tárlat

A kiállítást Kaján Imre igazgató köszöntője után Velkey Péter humánigazgatási osztályvezető nyitotta meg, majd dr. Kostyál László művészettörténész, a múzeum igazgatóhelyettese, a tárlat kurátora ismertette a most bemutatott, sokrétű és összetett anyagot.
Elhangzott: a tárlatra már nem az időszaki kiállítóterem bejáratán lehet bejutni, hanem egy régi teakonyhán át. A homlokzat ugyanis életveszélyes.

Kaján Imre szerint minél rosszabb valami, annál közelebb a megoldás; vagyis reményeik szerint hamarosan megkezdődik a múzeum épületének felújítása. Ez a kiállítás – az időutazáson túl – ezért egy számvetés is, hiszen átmenetileg búcsúznak a közönségtől, hogy majd egy megújult, megszépült intézményben fogadhassák legközelebb a betérőket.

Velkey Péter a sok tárgy közül kiemelte egyik személyes kedvencét, Dandi Kis Károly prímás csodás hegedűjét. Mint mondta: ez a tárgy akkor marad érték, ha időnként meg is szólal. Így javasolta a hangszer rendbetételét, újrahúrozását. Sőt, az osztályvezető ígéretet tett arra is, hogy ha ez megtörténik, alkalmanként szívesen életet is lehel a hegedűbe, hiszen a hangszereknek lelkük van, és akkor élnek igazán, akkor értékesek igazán, ha játszanak is rajtuk.

A tárlat négy múzeumi szakágat képvisel, öten rendezték össze a most bemutatott anyagot; s bizony időnként veszekedtek is, mint a gyerekek, hogy egy-egy darabot hová tegyenek – fogalmazott Kostyál László. Hozzátette: az elmúlt tíz év legszebb tárgyai kerültek a kiállításba, s az anyag azon túl, hogy reprezentálja a múzeumi munkát, az identitásérzésünket is erősíti.

Velkey Péter, Kostyál László és Kaján Imre a tárlatnyitón

A tárlaton – a teljesség igénye nélkül – képzőművészeti, néprajzi, helytörténeti tárgyak láthatók. Megjelennek a 20. század közepének jellegzetes ruhái, a parasztság és a polgárság által használt kerámiák, edények, bútorok, az egyházi élethez kapcsolódó szakrális tárgyak, de kortárs képzőművészeti alkotások (festmények, szobrok) is. A múzeumba került például a tavaly elhunyt, népszerű kefekötő, Szabó Gyula bácsi hagyatéka csakúgy, mint Kisgyörgy Erzsébet képeslapjai.

A tárgyak jórészt a rokonok, leszármazottak adományai, vagy baráti összegű felajánlásai révén kerültek a múzeum tulajdonába, amiért az intézmény ezúton is köszönetet mond az érintetteknek. Kaján Imre szerint ez egy olyan jó polgári szokás, ami erősíti a közösséghez való tartozást, a muzeológusoknak pedig öröm egy-egy újabb tárgy érkezése.

Az Ódonságok, újdonságok tárlat augusztus 20-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK