2021.01.16., szombat - GusztávZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A színek felszabadítása

2018. január 26. péntek, 17:46
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Huszonhárom kiállító, ötvennégy munka és egy díjazott. Ötödik alkalommal nyílt meg a Zalaegerszegi Szalon képzőművészeti tárlat, mely a városhoz kötődő művészek elmúlt két évben készült alkotásaiból ad ízelítőt.

A seregszemlét a magyar kultúra napjához kapcsolódva rendezik meg kétévente; a tárlatnak ezúttal is a Városi Hangverseny –és Kiállítóterem ad otthont. A résztvevőket Gecse Péter alpolgármester köszöntötte, felhívva a figyelmet a városban zajló aktív és sokszínű kulturális életre.

Ötödik alkalommal nyílt meg a Szalon

Nemes László díjazott alkotása

A kiállítást Tóth Csaba festőművész, egyetemi docens, a műveket elbíráló zsűri egyik tagja nyitotta meg. Mint mondta: a zalai művészet mindig a magyar művészet élvonalába tartozott, hiszen sok neves alkotó született itt, vagy kezdte pályáját a megyében. A festőművész szerint a rendszerváltozás óta rengeteg változás történt a művészeti életben, egy nemzedék már elment, a 20-as, 30-as években született korosztályból már csak néhányan élnek és sajnos fogyatkozik az 1940-60-as évek művészgenerációja is.

Mindeközben felnőtt egy új korosztály, akik máshogy látják a világot és merőben más művészeti felfogásban dolgoznak. A hagyományokat leginkább azok követik, akik plasztikával foglalkoznak (Farkas Ferenc, Szabolcs Péter és Németh János munkásságát említette). A festők – főleg a fiatalabbak – inkább tudományos alapon közelítenek a témákhoz; mintha a felületek kimeríthetetlen kutatása történne alkotás közben. És ők azok, akik felszabadítják a színeket is.

Tóth Csaba a tárlatnyitón

Tóth Csaba a tárlaton szereplő összes alkotóról szólt néhány szót. Kiemelte többek között Tóth Norbert különleges, rágógumipapírokra festett képeit. Kiss Ágnes Katinkát a legfestőibb alkotónak nevezte, s a színek brutalitásáról beszélt munkáival kapcsolatban. Az egyik legnagyobb meglepetés pedig Pál Katja újkonstruktivizmusa volt számára. A geometrikus alkotásokról elmondta: a művész a stílus magas szintű képviselője, olyannyira, hogy még Európában is ritkaságnak számítanak festményei.

A háromtagú zsűri (Tóth Csaba, valamint Novotny Tihamér és dr. Szepes Hédi művészettörténészek) döntése alapján az idei Szalon-díjas Nemes László festőművész lett, aki 21. századi átváltozások című alkotásáért vehette át az elismerést.

A kiállítás február 17-ig látogatható.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK