2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Balatoni téma foltokból, vonalakból

2022. december 05. hétfő, 20:26
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: -pP-
A szürke, ködös időben könnyen jókedvre derítheti az embert néhány könnyednek tűnő kép a nyári Balatonról. Vízpart, színes törölközők, labdák, fagyik, lángosok. Vagyis a balatoni klisék, némi iróniával fűszerezve; amikről saját magunkra ismerünk, vagy épp a szomszédunkra, rokonunkra. (Hiszen mindig a másik az „átlagnyaraló”, mi magunk sosem.)

 Firkálásból induló strandjelenetek

Jelen esetben nem valósághű fotográfiákról van szó, hanem olyan grafikákról, melyek valós szituációkból merítkeznek: felnagyítva egy-egy részletet, kiragadva valamilyen tipikus vízparti jelenetet. Herkli Mátyás Barnabás több mint egy évvel ezelőtt kezdett el Balaton-témájú rajzokat készíteni. A pandémia elején megnézte az Egynyári kaland című televíziós sorozatot, ez adta az ihletet. Persze nem a film történeteit dolgozza át grafikára. Mint meséli, a sorozat inkább csak kezdőlökés volt.

Herkli Mátyás Barnabás (Forrás: ZalaMédia archív/pP)

- Szinte nincs olyan magyar ember, aki valamilyen formában nem kötődik a Balatonhoz. Ha más nem, egy lángos, vagy egy hekk mindenkinek megvolt. Tipikus léthelyzeteket, strandjeleneteket ábrázolok a grafikákon. Pöttyös labda, hűtőláda, fagyievés, vagy éppen a törölköző alatti átöltözés. Amikor azt hisszük, hogy senki nem lát minket, de valamelyik testrészünk (mondjuk a fenekünk) tuti, hogy kilóg.

Az alkotó nem grafikusként kezdte pályáját; a Soproni Egyetemen végzett építőművészként. Az oktatás itt a legendás Bauhaus-iskolához hasonlóan zajlott, vagyis építészetet, ipar- és képzőművészetet egyaránt tanultak a diákok. A hangsúly pedig a dizájnon, a színeken, a fényeken és az anyaghasználaton volt. Herkli Mátyás az egyetem után több évig dolgozott építészirodáknál (időnként még most is vannak ilyen jellegű munkái), ám gyorsan rájött, hogy ez alapvetően nem az ő világa. Felismerte, hogy nem konkrétan a tervezést élvezi, hanem azokat a perceket, amikor kézzel rajzolhatja meg az alaprajzot. Amit mások már inkább digitális eszközökkel végeznek.

Herkli Mátyás: Hiába, mindig az a fránya pettyes labda

- Nekem a kézi rajzolás jelenti a flow-élményt. Így tudom magam a legjobban a kifejezni, ez a tökéletes állapot. Egy téma foltokból, vonalakból, néhány színből, ironikus hangvétellel. Ez jól látszik a Balaton-sorozaton is. Lehet, hogy néhány ember számára kicsit geometrikusan rajzolok, és sok egyenes vonalat használok, de hát végül is az építészszakmából jövök: ott derékszögek vannak, meg párhuzamos vonalak. Úgy érzem, hogy a balatoni karikatúrák segítettek abban, hogy letisztuljon a stílusom. Bátrabban kezelem a ceruzát és a tollat. Volt olyan kép, aminek többször nekiültem, mert nem tetszett a végeredmény. Ilyenkor lehet, hogy odacsapok az asztalra, de aztán újra-és újra próbálkozom, míg olyan nem lesz, amilyennek látni szeretném. Szóval a kudarc inkább inspirál. Még abban is segített, hogy jobban kihasználjam az A5-ös papírméret lehetőségeit. Eleinte csak egy-két szereplős kompozíciók születtek, most már többszereplős képek is készülnek.

A kompozícióról azt mondja, hogy általában „firkálásból” indul minden. Felrajzol alakokat, aztán ahogy a vonalak összekapcsolják őket, beindul a sztori. De mindig ad hoc módon alakulnak a dolgok, sosem tervez el előre semmit. Egy-egy képből hét darabot készít, mert eladásra is szánja őket. Azonban a „másolatok” sem digitálisak, hanem újra megrajzolja ugyanazt a témát. Ebben segíti egy speciális világítással ellátott asztal, és egy átlátszó papír.

Herkli Mátyás: Vigyázz kislány, ha hajadat a Balaton partján mosod!

Persze nemcsak a kudarcélmények, hanem a már említett Bauhaus-stílus letisztultsága is ösztönzően hat rá, a grafika terén pedig inkább az 1950-es, ’60-as évek művészeinek – Kondor Bélának, Szalay Lajosnak – a munkásságát dicséri. Sokat tanult az ő képeiket nézve is. A Balaton-sorozatot pedig tudat alatt az is inspirálhatta, hogy régen a Filmmúzeum csatornán éjjelente retró felvételeket vetítettek a Balatonról, amit techno-zene kísért. A monoton ritmusok és az archív képsorok eléggé „beszippantották”. Néha vicces volt a kontraszt, hogy a techno közben idős nénik és bácsik fröcskölik a vizet egymásra a strandon.

- Az irónia, és a finom társadalomkritika fontos számomra, ezért is karikatúraszerűek ezek a grafikák. Sztereotípiákat nagyítok fel, úgy, hogy a balatoni tömegturizmust, fürdőzési szokásokat tipizálom. Megpróbálom őket humoros, néha kicsit szürreális jelenetekbe sűrítve ábrázolni. Jelenleg 20 képből áll a sorozat, de folyamatosan bővül. Egyes darabjai már szerepeltek csoportos tárlatokon. Az a cél, hogy jövőre önálló kiállítássorozat legyen belőle. 

Herkli Mátyás: Hiába a kisfiam vagy, a fagyidat akkor is elveszem

Közben kiderül: nemcsak grafikákat készít, hanem animációs filmeket is. Itt is ragaszkodik ahhoz, hogy minden mozdulatot kézzel rajzoljon meg, ami eléggé aprólékos és türelmes munkát igényel. Jelenleg pedig Juhász Kristóf író két készülő novelláskötetét illusztrálja. A szerző ugyan régebbről ismeri Matyit, de a tavalyi szentendrei kiállításon szúrta ki a grafikáit; hogy pont ezt a stílust keresi a szövegeihez.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK