2021.09.28., kedd - VencelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Díszművelődés a Móriczban

2018. október 15. hétfő, 20:20
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A próbateremként funkcionáló, egykori Zrínyi úti bőrdíszmű üzemből indult a kezdeményezés, innen ered a rendezvény neve is: Díszművelődés. Bár a legelső összejövetel még Lar Pour L’art néven futott. 2014-15-ben Hajdu Eszter és Nagy Csaba volt az ötletgazdája és szervezője a fiatal alkotókat felsorakoztató összművészeti fesztiválnak.

Közben eltelt bő három év, sokan egyetemre, főiskolára mentek a csapatból, vagy elköltöztek a városból. A szervezők sem kötődnek már az eredeti helyszínhez. Igény azonban továbbra is mutatkozott arra, hogy valamilyen módon összejöjjenek a különböző művészeti ágakat képviselő, Zalaegerszeghez kötődő fiatalok, vagy akár idősebbek is. Nagy Csaba ezért most ismét megszervezi az rendezvényt, igaz új helyszínen. Az idei Díszművelődésre október 20-án, délután 4 órától kerül sor a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

Összművészeti fesztivál ruhásszekrénnyel

Nagy Csaba, a rendezvény szervezője

Ahogy a szervező (aki civilben zenész, valamint a Griff Bábszínház díszítő, kellékese) lapunknak fogalmazott: igazi happening lesz ez, ahol a fotóművészet, a festészet, az irodalom éppúgy teret kap, mint a könnyű- és komolyzene, vagy az egyszemélyes színház és a filmművészet.

- A cél a kimozdítás, mind alkotói, mind befogadói oldalról. Vagyis, hogy ismerjük meg egymás művészetét, az alkotókat/alkotásokat pedig ismertessük meg a helyi közönséggel. A mottó talán az is lehetne, hogy Merj nyitni! – mondta Nagy Csaba. Annál is inkább, mert egyre kevesebb a városban azoknak a fiataloknak a száma, akik képzőművészettel, versírással, vagy zenéléssel foglalkoznak, ezért fontos, hogy akik hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek, megtalálják egymást.

Ami a programokat illeti: fellép többek között Podhorszky Gábor gitárművész, a VEN zenekar a Dr. Caligari filmadaptációval és Torma Attila színész (vagyis a Paideia Theatre). A kiállítók között pedig ott lesz Borsos Zoltán, Dobri Anna, Hajdu Eszter, Majer Fruzsina, Tóth Norbert, Vaspöri Cintia, Bozó Attila Bertold, Diófási Júlia, Góll Patrik, Romar Ferry és Nagy Csaba is. Berta Csongor és Duna Orsolya pedig verseiből válogat a közönségnek.

Elkészült a fesztivál tréfás promóciója is, ami a Facebookon terjed. A klipben a rendezvény szervezője egy régi ruhásszekrénybe lép be, aztán más-más helyszíneken köt ki. Mintha keresné a „művelődés” megfelelő terét, vagyis magát az eseményt. Ezzel kapcsolatban Nagy Csaba elmesélte: a raktárban, ahol dolgozott, véletlenül talált rá a szekrényre. Szórakozásból belemászott, aztán ebből jött a gondolat, hogy a bútort fel is lehet használni klipforgatáshoz, és a rendezvény promóciójához. Persze elég furcsán néztek rá, amikor a Dísz téren forgatott jelenetnél kimászott a szekrényből. Mint mondta, itt is az a lényeg, hogy merjünk nyitni az újdonságok, a merész ötletek felé.

A szekrényben „vándorló” alak végül megtalálja amit keres: hiszen a Díszművelődésben, vagyis a Móriczban művházban lép ki a bútorból. A szervező reméli, hogy október 20-án a közönség is itt köt ki, minél nagyobb számban. A képzeletbeli összművészeti szekrénybe azért is érdemes benézni, mert nincs belépődíj. A kortárs kultúra tárt karokkal vár mindenkit.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK