2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egerszegi tervező a londoni divatnapon

2017. december 12. kedd, 21:48
Szerző: -pP-
ReThink Hungary and the V4 címmel rendeztek a közelmúltban design vásárt Londonban. Mint azt a cím is mutatja, a bemutatókkal, előadásokkal és workshopokkal tarkított eseményre a Visegrádi négyek országainak (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) tervezőit várták.

A magyar csapatot a budapesti WAMP-hoz (Vasárnapi Művész Piac) kötődő designerekből válogatták ki. Köztük volt Sustik Kriszta zalaegerszegi divattervező is, aki Londonból hazatérve érdeklődésünkre elmondta: a rengeteg magyar jelentkező közül harmincan (köztük ruha, táska- és ékszertervezők) utazhattak ki a brit fővárosba. Zalaegerszegről Krisztán kívül László Edina mintatervező is részt vett a programon.

Egyedi tervezők, kisszériás termékek

A magyar csapat néhány tagja. Középen Sustik Kriszta

Sustik Kriszta nagyon örült a lehetőségnek, hiszen az esemény kiváló alkalom volt arra, hogy a szomszédos országokból érkező kollégákkal megismerkedjenek és ezzel párhuzamosan népszerűsítsék a hazai termékeket. A budapesti WAMP-nak bő három éve tagja. A Vasárnapi Művész Piac célja az, hogy magyar tervezők kisszériás termékeit mutassák be a közönségnek. Egyfajta átmenetet képezve a luxusmárkák és a fast fashion üzletek világa között.

A V4-ek londoni bemutatkozását hazai részről a WAMP-on túl a Balassi Intézet, angol részről pedig a londoni Magyar Kulturális Központ koordinálta. A divattervező szerint a szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy színvonalas, tartalmas program jöhessen létre. A vásáron kívül volt divatbemutató, szakmai előadások, workshopok, de borkóstolás is. A helyszín a londoni művésznegyed (Soho) volt. Kriszta a rá jellemző futurisztikus kollekcióból vízlepergető esőkabátokat, ruhákat, szoknyákat, nadrágokat és „világító”, vagyis fluoreszkáló anyagból készült táskákat (gym bag-eket) vitt. Mint meséli, a közönség nagyon vegyes volt és – ahogy az a külföldi vásárokon lenni szokott – itt is azt tapasztalta, hogy az idősebb korosztály sokkal bevállalósabb, mint itthon. Szívesebben és bátrabban hordanak sportosabb, vagányabb ruhákat. A tervező annak is örült, hogy sok londoni magyar ellátogatott az eseményre, akik büszkék voltak rá, hogy a magyar WAMP képviselteti magát a vásáron.

A zalaegerszegi tervező standja

Hogy mit lehet az aktuális nemzetközi trendekről elmondani? Sustik Kriszta szerint a kérdés összetett, mert célszerű különválasztani a népszerű fast fashion üzletláncokat az egyedi tervezők munkáitól. Az előbbiek esetében továbbra is az tapasztalható, hogy alapvetően ugyanazt gyártják, legyen szó szabásvonalról, anyaghasználatról, vagy színekről. Ezeket a ruhákat látjuk a bevásárlóközpontok kínálatában. A designerek esetében viszont pont az a lényeg, hogy mindenki a saját elképzeléseit, ötleteit, egyéniségét vigye bele a ruháiba. Ezzel izgalmasabbá, változatosabbá válik a kínálat.

Kriszta az utóbbi időben több hazai cégnek és zenekarnak (például az Anna and the Barbies énekesnőjének) tervezett ruhákat. Lapzártánkkor éppen egy szombathelyi bemutatóra készült néhány társával, közben pedig új kollekción töri fejét.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK