2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emlék-képek a művésztelepen

2017. augusztus 01. kedd, 16:48
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Spontán művészi graffitizéssel vette kezdetét az idei GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep. Az immár 26. alkalommal megrendezésre kerülő nyári alkotótábor egyik résztvevője, Tarcisio Viriato (brazíliai festőművész) a Kézművesek Háza szomszédságában álló kistraktor garázsnak a falait használta „vászonként”.

A múlt hegei című alkotása passzol is az idei művésztelep meghirdetett témájához, mely az „Emlék-képekre”, a szabadon gondolkodás megélt pillanataira fókuszál. Az alkotótáborban résztvevő hat képzőművész (Hegyeshalmi László, Veszprém; Kántor József, Baja; Kőrösi Papp Kálmán, Budapest; Szényi Zoltán, Zalaegerszeg; Tarcisio Viriato, Brazília; Budaházi Tibor, a művésztelep vezetője, Zalaegerszeg) a festészet és a grafika eszközeivel jeleníti meg a következő két hétben az emlékezetükbe villanó múltbéli momentumokat.

Tarcisio Viriato brazil művész már az első nap alkotott

Megnyílt a 26. GébArt-i alkotótábor

A megnyitón Velkey Péter humánigazgatási osztályvezető elmondta: Zalaegerszeg számára mindig is fontos volt a Gébárti-tó partján lévő művésztelep, mely nyugodt, baráti környezetet jelent az ide látogató alkotóknak. Inspiratív légkör ez, s reméli, hogy a következő napokban a művészek nem lesznek szégyenlősök; szabadon, legjobb tudásuk szerint dolgozva mutatják majd be a tábor végén, hogy mi mindenre képesek. Az osztályvezető arra is ígéretet tett, hogy ha valamelyik zalaegerszegi képzőművész kap meghívást külföldi művésztelepre, a város az utazási költségek átvállalásával támogatja a részvételt.

A múlt hegei (részlet)

Budaházi Tibor, aki immár harmadik éve vezeti az alkotótábort, részletesen beszélt a művésztelep idei vendégeinek szakmai hátteréről. A táborban – bár az főleg a festészetre és a grafikára koncentrál – nagyon sok műfajban és stílusban jeleskedő művészek vesznek részt ezen a nyáron. Többüktől nem idegen a tűzzománc, a textilfestés, a kerámia, sőt a szobrászat sem. A brazil alkotó például, a graffiti mellett néhány vicces szobrocskát is készített, a helyszínen talált régi tárgyakból.

Kőrősi Papp Kálmán, Szényi Zoltán, Budaházi Tibor, Tarcisio Viriato, Velkey Péter és Prokné Tirner Gyöngyi a művésztelep nyitásán

A GébArt-i alkotótábor zárókiállítására augusztus 11-én kerül sor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK