2023.03.20., hétfő - KlaudiaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Évzárás a D’Clinicben

2016. december 06. kedd, 18:18
Szerző: -pet-; Fotó: D'Clinic
Idei utolsó kiállítását rendezte a közelmúltban a D’Clinic Studios, és ezzel véget ért a 2016-os nemzetközi rezidenciaprogram. A záróeseményen Blair Johnston (USA) képzőművész tárlatát és Billie Hanne (Belgium) táncművész-költő performanszát nézhette meg a közönség.

Pál Katja festőművész, a stúdió vezetője arról tájékoztatott, hogy idén tizenegy ország – többek között Hong-Kong, Tajvan, Ausztrália, Peru és több európai ország – huszonegy művésze járt Zalaegerszegen. A rezidenciaprogram keretében néhány hetet töltöttek el a városban, közben aktívan alkottak; hol csoportosan, hol párban, hol pedig egyedül. A D’Clinic tizenegy kiállítást szerevezett, melyekre – az utolsót kivéve – a Rákóczi úti, egykori mosodából kialakított műteremben került sor.

Fotó: D'Clinic

A legutolsó tárlat helyszíne viszont az egyik páterdombi alkotóház volt, mely évek óta üresen áll. Az ingatlan egykor Fischer György szobrászművész és családja lakhelye és műterme volt. Most a belga alkotó táncművészeti performansza miatt költözött be ideiglenesen a stúdió a falak közé. Az előadásban Billie Hanne a táncot és a költészetet vegyítette instant koreográfiákba. A művész újragondolja a hagyományokat, és igyekszik tágítani a művészet kereteit úgy, hogy összekeveri, majd újraalkotja a mítoszokat és a történeteket; a mozgásban lévő test, valamint a fizikai, materiális valóság rendszereivel.

A másik művész, Blair Johnston egy rajzokból és festményekből álló installációt készített zalaegerszegi tartózkodása alatt, ami a Lemon Berry (Citrom Bogyó) nevet kapta. Ez tulajdonképpen egy elképzelt valóság, ami egyszerre édes, savanykás és lédús. A vidám munkák révén a néző egy színes, „édes” világba nyerhetett betekintést, mely kaleidoszkóp-szerűen ábrázolta az egyes formákat.

Fotó: D'Clinic

A rezidenciaprogram 2017-ben folytatódik. Az eddigi évek munkáiból pedig december 8-án, Budapesten nyílt retrospektív tárlat a Blaha Lujza téri Müszi-ben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK