2023.04.01., szombat - HugóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kép, szöveg és olvasói viszony

2016. október 03. hétfő, 18:40
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Mi lesz abból, ha egy író és konceptuális művész közösen dolgozik? Egy könyv; ami kép is, meg szöveg is. Olvasható is, meg nézhető is.

A D’clinic Studios nemzetközi rezidenciaprogramjának szeptemberi vendégei Hayley Scrivenor ausztráliai író és Niels Poiz belga vizuális művész voltak. A két alkotó az úgynevezett Mixer program keretei között töltött el egy hónapot Zalaegerszegen. Munkájuk eredménye egy különleges könyv lett, melybe a múlt heti zárókiállításon lapozhatott bele a közönség. A kötet oldalai felnagyítva megjelentek a stúdió székhelyéül szolgáló, Rákóczi úti egykori mosoda falain is. Könyv szerzői a kiállítást megelőzően a napot a Simon István Könyvesházban töltötték, ahol a vásárlók is megismerkedhettek a különleges kiadvánnyal.

d'clinic studios

 Író és képzőművész különös kötete

A Words Friends (Szavak Barátokkal) című kötet azt kéri az olvasóktól, hogy gondolják át a szöveggel való viszonyukat – mondták az alkotók a záróeseményen. A kötet érdekessége, hogy minden oldal képként funkciónál, hiszen a szövegek lefotózva, szkennelve kerültek a könyvbe. A szöveg így tárgyként és élményként is központi szerepet kap. Ahogy Hayley mondta: az olvasás fogalma elválaszthatatlan az olvasás tevékenységétől; így végső soron maga az olvasó kerül előtérbe.

A könyvszerkesztés technikájáról Niels elárulta: a szövegeket is, és az azokat illusztráló rajzokat is előbb A4-es lapra kinyomtatták (párat össze is gyűrtek, ki is simítottak), majd beszkennelték a lapokat, így azok attól kezdve képként működtek tovább. Ezek kerültek be aztán a kötetbe; új jelentéstartalmakat hova létre a szöveg és a kép között.

d'clinic

A könyv – mely 20 példányban jelent meg – a két művész erősségeire épít: az ausztrál író meséli a történeteket, a belga vizuális művész pedig grafikáival erősíti a narratívát.

A fiatal alkotók nagyon jól érezték magukat Zalaegerszegen. Az írót például különösen inspirálta a közös munka és a napi ritmus. Mint mesélte több és jobb sztorit írt itt, mint az előző hat hónapban otthon. A kötetbemutató után a VEN zenekar koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők.

d'clinic studios

A rezidenciaprogram októberben folytatódik, a napokban újabb művészek érkeznek a városba.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK